Przestery podczas rejestracji wokalu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Freemind
Przestery podczas rejestracji wokalu

Post autor: Freemind » niedziela 27 mar 2005, 16:51

Witam wszystkich

Od ponad pół roku jestem posiadaczem mikrofonu pojemnościowego StudioProject B1. Kupiłem go z myślą o nagrywaniu wokali. Niedawno przyszedł czas na nagranie bardziej dynamicznej ścieżki wokalnej . Okazało się, że podczas nagrywania głośniejszych parti - takich z power'em występują dość rażące przestery. Ma początku myślałem ze to moze być wina preampa. Jednak doszedłem do wniosku, że przyczyną jest sam mikrofon.

Oto opis mikrofonu: "mikrofon ogólnego zastosowania od wokali (z mową włącznie) po wzmacniacze instrumentalne nagrywane z bliskiej odległości". Moje pytanie więc brzmi: Czy te przestery powstają w wyniku kiepskich podzespołów zastosowanych w tym mikrofonie czy uległ on uszkodzeniu ? Jesli to jest wina konstrukcji SP-B1 to jaki mikrofon moglibyście polecić w cenie do 600 zł.

Za odpowiedź z góry dziękuję

IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

Awatar użytkownika
flove

Re: Przestery podczas rejestracji wokalu

Post autor: flove » niedziela 27 mar 2005, 17:03

...Witam wszystkich

Od ponad pół roku jestem posiadaczem mikrofonu pojemnościowego StudioProject B1. Kupiłem go z myślą o nagrywaniu wokali. Niedawno przyszedł czas na nagranie bardziej dynamicznej ścieżki wokalnej . Okazało się, że podczas nagrywania głośniejszych parti - takich z power'em występują dość rażące przestery. Ma początku myślałem ze to moze być wina preampa. Jednak doszedłem do wniosku, że przyczyną jest sam mikrofon.

Oto opis mikrofonu: "mikrofon ogólnego zastosowania od wokali (z mową włącznie) po wzmacniacze instrumentalne nagrywane z bliskiej odległości". Moje pytanie więc brzmi: Czy te przestery powstają w wyniku kiepskich podzespołów zastosowanych w tym mikrofonie czy uległ on uszkodzeniu ? Jesli to jest wina konstrukcji SP-B1 to jaki mikrofon moglibyście polecić w cenie do 600 zł.

...

gwarantuje ze tu wszystkich tym zastrzliles :/ ... czy na parwde nic kompletnie nie pcha was do zdobywania wiedzy ?? uczenia sie, nie macie w sobie checi poznania, eksprymentowania - przeciez najcudowniejszym uczuciem jest uczucie odkrywanej tajemnicy ... ale samemu ...echhh

przerazajace :/

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » niedziela 27 mar 2005, 17:12

...Witam wszystkich

...

Polecam z zapoznaniem się z podsawowymi zasadmi rejestracji poziomu dzwięku...

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » niedziela 27 mar 2005, 17:26

A nie próbowałeś rejestrować wokalu z większej odległości od mikrofonu?? Przecież poziom ciśnienia akustycznego z którym pracuje mikrofon jest ograniczony.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
Freemind

Post autor: Freemind » niedziela 27 mar 2005, 17:38

...A nie próbowałeś rejestrować wokalu z większej odległości od mikrofonu?? Przecież poziom ciśnienia akustycznego z którym pracuje mikrofon jest ograniczony....

Oczywiście, że próbowałem. Odsunąłem znacznie wokalistę od mikrofonu, przestery nawet uległy zmniejszeniu, ale z kolei dało się usłyszeć ten dystans. Myślę, że poziom ciśnienia akustycznego tego mikrofonu jest ograniczony i w tym przypadku rejestracja wokalu będzie wymagała nieco innego podejścia.

A jeśli chodzi o wiedzę na temat podstawowych zasad rejestracji, to takową posiadam.

IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

paul

Post autor: paul » niedziela 27 mar 2005, 17:42

Ma początku myślałem ze to moze być wina preampa. Jednak doszedłem do wniosku, że przyczyną jest sam mikrofon.

...

W jaki sposob doszedles do tego wniosku?

Awatar użytkownika
Freemind

Post autor: Freemind » niedziela 27 mar 2005, 17:48

... Ma początku myślałem ze to moze być wina preampa. Jednak doszedłem do wniosku, że przyczyną jest sam mikrofon.

...

W jaki sposob doszedles do tego wniosku?

...

Podłączyłem mikrofon bezpośrednio pod karte dźwiękową Maya 44 MKII, tam jest wejście mikrofonowe z Phanton. Efekt był ten sam.

mazzza

Post autor: mazzza » niedziela 27 mar 2005, 17:51

zmniejsz wzmocnienie w preampie lub umiesc za nim a przed rejestratorem dzieku kompresor lub limiter i po robocie

Awatar użytkownika
Freemind

Post autor: Freemind » niedziela 27 mar 2005, 18:08

...zmniejsz wzmocnienie w preampie lub umiesc za nim a przed rejestratorem dzieku kompresor lub limiter i po robocie...

Próbowałem już wyszystkich możliwych opcji związanych z ustawieniami preampa. Posiadam preamp z limiterem. Wiec po nim sygnal raczej przesterowany nie może być. Sam limiter także nie moze w tym przypadku być przyczyną przesterów, bo potocznie mówiąc nie zapala się na preampie dioda CLIP. Po zmniejszeniu wzmocnienia w pream'pie przestery nadal występują. Sygnał jest cichy, ale i tak przesterowany.

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » niedziela 27 mar 2005, 18:25

P. Po zmniejszeniu wzmocnienia w pream'pie przestery nadal występują. Sygnał jest cichy, ale i tak przesterowany. ...

a kabelek dobrze polutowany?:)

Sixtus

ODPOWIEDZ