Alesis M1a MK2/Truth B2031A/MSP-3?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
j.bravo
Re: Alesis M1a MK2/Truth B2031A/MSP-3?

Post autor: j.bravo » czwartek 24 mar 2005, 03:37

Chyba niewielu znasz, ja znam kilkunastu i sobie chwalą, ze mną włacznie. A zatykam dziury bo mam małe pomieszczenie, a głośniki są duże i tyle. Za tą kasę nie mają konkurencji, sorry.

H...

A, więc jesteś pierwszy, który też zatyka dziury a którego nie znam osobiście.

Alesisy duże nie są, widziałem większe odsłuchy i to często Ok, może po "tuningu" są niezłe, ale czy najlepsze? Wg. mnie "wysoki bas" i "niski środek" są najtrudniejsze do opanowania przy miksie, bo z jednej strony tu są najczęściej dudnienia, fale stojące i inne "pasożyty", a z drugiej strony tu jest znaczna część "ciepła" brzmienia. Nierówności w tym paśmie są minusem dużym
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » czwartek 24 mar 2005, 12:57

...Ja bym zdecydowanie wybrał aktywne Alesisy...

Oczywiscie klasycznie nie zgadzam sie z MB, bo uwazam ze jesli Alesisy, to tylko pasywne.

No i dodalbym jeszcze jeden drobiazg na czesto sie pojawiajacy temat. "Koniecznie posluchaj" zastapilbym "koniecznie sprobuj popracowac". Bo monitory bardziej sluza do pracy niz do sluchania. Monitory moga pieknie brzmiec, ale niekoniecznie musza sie sprawdzic przy pracy z miksem. Przykladem niech beda NS10 - brzmi akurat fatalnie, a jednak. Jedynie sluchac, to mozna kolumn do domu.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 24 mar 2005, 14:36

MB, czy to nie Ty wypowiadaleś o Alesisach w artykule "Aktywne i dwudrożne" (EiS 11/2003) - " Ciemne brzmienie, zmiękczone, podbity wysoki bas. Dynamika poprawna, ..." ?

Tak, to moje słowa. I generalnie masz dużo racji jeśli chodzi o znaczenie tego pasma częstotliwości. Ale nie zapominajmy, że mowa o monitorach z najniższej półki (oczywiście są półki jeszcze niższe, więc umówmy się, że dyskutujemy o produktach zasługujących na nazwę monitor). Alesisom brakuje wiele do idealnych monitorów i niewątpliwie ich bas do najrówniejszych nie należy. Oceniając ich brzmienie siłą rzeczy porównywałem je do wzorców, jakimi były znacznie droższe w tym multiteście monitory oraz duże highendowe Audio Note. Oczywiście w tym zestawieniu A. natychmiast ujawniły swoje niedostatki. Tyle, że inicjator wątku ma ograniczony budżet i albo może kupić głośniki takie jak M1, albo plastikowe bzyczki MSP3 albo wyżyłowane Behringery. Twierdzę, że w tym przedziale cenowym Alesisy niestety są prawie bezkonkurencyjne, a inne głośniki (poza B.) najczęściej oferują po prostu brak basu.

Kolega mel również ma rację pisząc o pracy na głośnikach, która weryfikuje ich przydatność. Ale co ma zrobić początkujący ktoś, dla kogo ta opcja po prostu odpada? Trochę realizmu. Notabene, NS10 wcale bezwarunkowo nie sprawdzają się w praniu tak, jak sugerujesz. Po prostu jest sporo bardzo doświadczonych realizatorów, którzy potrafią na nich robić nagrania POMIMO ich fatalnych właściwości. A Alesisy pasywne brzmią bardzo różnie w zależności od napędzającego je wzmacniacza. A istnieje duże prawdopodobieństwo, że oszczędny klient podłączy je do wysłużonego Techniksa, zamiast znów poświęcić czas i pot na poszukiwanie odpowiedniego wzmacniacza. Aktywne są OK.

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » czwartek 24 mar 2005, 16:24

MB, mógłbyś napisać coś więcej na temat tych berhingerów?

słyszałeś je w akcji?

dużo dobrego słyszałem na temat w/w, więc chciałbym usłyszeć Twoją opinię..

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » czwartek 24 mar 2005, 18:49

Ciemne brzmienie, zmiękczone, podbity wysoki bas. Dynamika poprawna, ..." ?

Tak, to moje słowa. I generalnie masz dużo racji jeśli chodzi o znaczenie (...)

Jesli cos, co ma podbity wysoki bas ma sie nazywac bezkonkurencyjnym monitorem, to gratuluje słuchu

Chyba rozumiem wobec tego przytyk wobec Behringerow, ze maja "szorstkie" brzmienie.

Sixtus

Awatar użytkownika
thom

Post autor: thom » czwartek 24 mar 2005, 19:17

Jesli cos, co ma podbity wysoki bas ma sie nazywac bezkonkurencyjnym monitorem, to gratuluje słuchu

Ludzie, ale niektorzy z Was są naburmuszeni (zeby nie urzyc brzydkich slow). bezkonkurencyjen W SWOJEJ KLASIE CENOWEJ! bardziej mial to wytluscic? nie stac mnie na drozsze monitory i interesuje mnie dokladnie ten prog cenowy i B. i A. sa najlepiej opiniowane. Uwagi na temat czyjegos sluchu cytujac niepelna jego wypowiedz sa szczeniackie.

Co do 'pracowania' na monitorach to watpie, zeby jakis sklep zgodzil mi sie je pozyczyc na pare dni lol. dalej nikt nie odpowiedzial na moje pytanie czy widzicie sens w podlaczaniu np. mp3plejera do monitorow przy testowaniu.
[addsig]
-= cambrel_poznan =-

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » czwartek 24 mar 2005, 20:14

Ludzie, ale niektorzy z Was są naburmuszeni (zeby nie urzyc brzydkich slow). bezkonkurencyjen W SWOJEJ KLASIE CENOWEJ! bardziej mial to wytluscic? nie stac mnie na drozsze monitory i interesuje mnie dokladnie ten prog cenowy i B. i A. sa najlepiej opiniowane. Uwagi na temat czyjegos sluchu cytujac niepelna jego wypowiedz sa szczeniackie.

I co ten termin "w swojej klasie cenowej" niby zmienia w tym przypadku ?

Uwagi co do sluchu nie byly zlosliwe. Podbij sobie niskie pasmo i zrob mix i mastering , potem sobie posluchaj na innym sprzecie.Mozesz sie zdziwic. Stad moje gratulacje. Ja nie umiem pracowac na monitorach, ktore klamia "w dole", bo akurat podbicie pasma basowego wplywa tragicznie na prace nad materialem audio.

Sixtus

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 24 mar 2005, 20:56

I co ten termin "w swojej klasie cenowej" niby zmienia w tym przypadku ?

zmienia zasadniczą sprawę: skalę odniesienia

o każdym głośniku bez odniesienia można powiedzieć, że jest idealny, albo że jest kiepski - w obu przypadkach w równym stopniu mijając się z bezwzględną prawdą. Sęk w tym, że ta bezwzględna prawda jest po pierwsze nieuchwytna, po drugie - nikomu niepotrzebna. Innymi słowy - kryteria tolerancji dla nieidealności głośnika ZASADNICZO zależą od przedziału cenowego, w jakim się obrazamy.

Uczestnicząc w redakcyjnym multiteście monitorów zwróciłem uwagę na uprzywilejowany wysoki bas w Alesisach, ale nie napisałem, że jest przewalony. Takie conajwyżej parudecybelowe nierównomierności jak tam daje się stosunkowo łatwo kompensować (nawet przy pomocy elektronicznej korekcji), bo w odróżnieniu od rezonansów pomieszczenia są to dość szerokie górki. Zupełnie inną klasą problemów są nieliniowości, o których wspominałem w kontekście Behringera. Tutaj nie ma prostego lekarstwa.

Uwagi co do sluchu nie byly zlosliwe. Podbij sobie niskie pasmo i zrob mix i mastering , potem sobie posluchaj na innym sprzecie.Mozesz sie zdziwic.

A od kiedy to mastering robi się na budżetowych monitorach bliskiego pola? Najwyraźniej masz kiepskie pojęcie na ten temat.

Stad moje gratulacje. Ja nie umiem pracowac na monitorach, ktore klamia "w dole", bo akurat podbicie pasma basowego wplywa tragicznie na prace nad materialem audio.

nie umiesz - Twój problem. Jednak w praktyce uwypuklenie jakiegoś fragmentu pasma jest zazwyczaj mniej szkodliwe od jego braku, co najlepiej widać na przykładzie NS10.

Przy okazji - nagminnym grzechem budżetowych i domowych produkcji jest przewalony bas, który wynika właśnie z tego, że monitorowanie odbywa się na paczkach, które bas kiepsko reprodukują. Głośniki, które lekko eksponują ten podzakres częstotliwości zmniejszają prawdopodobieństwo popełnienia grubego błędu.

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » piątek 25 mar 2005, 02:15

A od kiedy to mastering robi się na budżetowych monitorach bliskiego pola? Najwyraźniej masz kiepskie pojęcie na ten temat.

Sam mowiles o punkcie odniesienia. Ci. ktorzy decyduja sie na budzetowe monitory, czesto uzywaja go do wszystkich procesow audio, od rejestracji do masteringu.

Pojecie mam rzeczywiscie kiepskie, ale przeciez w zadnym punkcie sie nie chwalilem,ze jest inaczej. Z wlasnego doswiadczenia wiem jednak,ze nawet (a moze zwlaszcza?) w budzetowych monitorach, przeklamany bas wplywa na czytelnosc pozostalych pasm w spsob wyraznie szkodliwy.

Nie mam zamiaru sie sprzeczac z MB, bo jestem od pierwszych sekund pierwszej rundy skazany na nokaut techniczny.

pozdrawiam

Sixtus

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » piątek 25 mar 2005, 09:31

Alesisy pasywne brzmią bardzo różnie w zależności od napędzającego je wzmacniacza. A istnieje duże prawdopodobieństwo, że oszczędny klient podłączy je do wysłużonego Techniksa, zamiast znów poświęcić czas i pot na poszukiwanie odpowiedniego wzmacniacza. **********************

MB, jaki wzmaczniacz poleciłbyś do pasywnych alesisów bo przymierzam się do ich zakupu. Ktoś mi kiedyś powiedział że pasywne oferują lepsze brzmienie, bardziej przejrzyste. Stąd moje pytanie jaki wzmaczniacz by pasywne lepiej zagrały jak akrtwne?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ