Cubase 'zamiera' w momencie otwarcia mixera...
Witam!
Konfiguracja: Cubase VST 5.1, Karta E-MU 1820 z mixerem DSP PatchMix;
Mam nastepujacy problem: odtwarzam projekt w Cubase i w momencie uaktywnienia/przejscia na okno mixera odtwarzanie w Cubase zatrzymuje sie i oczawiscie wszystko milknie; kiedy przelacze spowrotem na okno Cubase projekt odtwarza sie dalej od momentu gdzie zostal przerwany; czym to jest spowodowane? gdzie jest blad?
WAZNE: zaznaczam, ze ostatnio instalowalem od nowa XP na nowym dysku i caly soft, hardware... Konfiguracji nie zmienialem (ten sam XP z SP1, ta sama karta, oprogramowanie...), a wczesniej nie bylo tego problemu; zarowno podczas odtwarzania jak nagrywania wielokrotnie kontrolowalem poziomy w mixerze karty przelaczajac pomiedzy Cubusiem a mixerem i bylo OK !
Bardzo prosze o pomoc - mial ktos moze cos podobnego? A moze wie ktos czym moze to byc spowodowane i jak temu zaradzic?
Dzieki
ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!
Re: Cubase 'zamiera' w momencie otwarcia mixera...
Może zapomniałeś zaznaczyć w Options funkcji "Play in Background" - wtedy przy przejściu na inne okno np miksera EMU Cubase będzie się zatrzymywał.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
...Może zapomniałeś zaznaczyć w Options funkcji "Play in Background" - wtedy przy przejściu na inne okno np miksera EMU Cubase będzie się zatrzymywał.
Pozdrawiam...
...hmm; ta funkcja powinna byc domyslnie zaznaczona, poniewaz nawet nie wiedzialem ze cos takiego jest a dawniej gralo, ale moze odznaczylem ja przypadkowo? - sprawdze w domu - dzieki!
ovca
Pozdrawiam...
...hmm; ta funkcja powinna byc domyslnie zaznaczona, poniewaz nawet nie wiedzialem ze cos takiego jest a dawniej gralo, ale moze odznaczylem ja przypadkowo? - sprawdze w domu - dzieki!
ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!
...Może zapomniałeś zaznaczyć w Options funkcji "Play in Background" - wtedy przy przejściu na inne okno np miksera EMU Cubase będzie się zatrzymywał.
Pozdrawiam...
a gdzie tę opcję włącza się w Cubase SX ?
pzdr
Pozdrawiam...
pzdr
......Może zapomniałeś zaznaczyć w Options funkcji "Play in Background" - wtedy przy przejściu na inne okno np miksera EMU Cubase będzie się zatrzymywał.
Pozdrawiam...
pzdr
...
Nie znam tak dokładnie SX, ale chyba on zawsze gra niezależnie od tego czy jest w aktywnym oknie czy nie, w przeciwieństwie do poprzednich wersji, gdzie można to było wybierać. Więc chyba nie jest potrzebna taka funkcja, ale może się mylę. W każdym razie nie spotkałem się jeszcze, żeby ta wersja Cubase "zamierała" przy zmianie okien.
Pozdrawiam
Pozdrawiam...
pzdr
...
Nie znam tak dokładnie SX, ale chyba on zawsze gra niezależnie od tego czy jest w aktywnym oknie czy nie, w przeciwieństwie do poprzednich wersji, gdzie można to było wybierać. Więc chyba nie jest potrzebna taka funkcja, ale może się mylę. W każdym razie nie spotkałem się jeszcze, żeby ta wersja Cubase "zamierała" przy zmianie okien.
Pozdrawiam
... W każdym razie nie spotkałem się jeszcze, żeby ta wersja Cubase "zamierała" przy zmianie okien.
Pozdrawiam...
no u mnie zamiera niestety, lecz wczesniej nie zamierała i nie wiem co zrobiłem
pzdr
Pozdrawiam...
no u mnie zamiera niestety, lecz wczesniej nie zamierała i nie wiem co zrobiłem

pzdr
Pozdrawiam...
qrcze! to bylo to! wielkie dzieki fusik !
Pozdrawiam...

......Może zapomniałeś zaznaczyć w Options funkcji "Play in Background" - wtedy przy przejściu na inne okno np miksera EMU Cubase będzie się zatrzymywał.
Pozdrawiam...
...
ja o tym wiedziałem lecz podziękowania należą się danarasz - był szybszy
a ja nadal nie wiem jak to się uaktywnia w Cubase SX
pzdr
Pozdrawiam...

ja o tym wiedziałem lecz podziękowania należą się danarasz - był szybszy

a ja nadal nie wiem jak to się uaktywnia w Cubase SX

pzdr
Pozdrawiam...
ups; dokladnie: dzieki danarasz! ;)
Pozdrawiam...
ups; dokladnie: dzieki danarasz! ;)
W SX jest podobnie działająca funkcja w DEVICES - Device setup - VST Multitrack - Release ASIO Driver in Background. Może o to chodzi. Zaznaczenie tego zatrzymuje SX ale potem utwór startuje od początku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam