Zmiana tonacji z zachowaniem tempa - co najmniej zniekształca?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
SLP
Zmiana tonacji z zachowaniem tempa - co najmniej zniekształca?

Post autor: SLP » wtorek 22 mar 2005, 21:20

Pytanie tak jak w tytule, a dokładniej czy możecie polecić mi jakąś (najlepiej darmową albo shareware) wtyczkę, która najlepiej sprawdzi się w tym zadaniu.

Zrobiłem podkład (do rapowania) i jak zwykle sprawdziłem sobie w SounForge'u jak by brzmiał w innych tonacjach. Okazało się że jak go obniżyłem o 3 tony, z zachowaniem tempa (preserve duration) to zagrał naprawdę kozacko. No ale wiadomo - coś za coś - zachowanie tempa zniekształciło trochę linię basową i sekcję rytmiczną (podobny efekt do drastycznej kompresji).

Próbowałem zrobić ten sam podkład od nowa - po obniżeniu samego sampla o te 3 tony, ale jak wszystko skleiłem do kupy to efekt nie był zadowalający - tamta wersja, mimo że trochę zniekształcona ma w sobie to coś..... ale w świat bym jej nie puścił.

Dlatego szukam jakiejś wtyczki, która się wtym specjalizuje i ma dobre "osiągi"

Czy Antares Auto-tune służy właśnie do tego (bo ktoś znajomy to miał..) i jest dobre?

Proszę o wskazówki (ale nie do zegarka..)
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
Dobmatt

Re: Zmiana tonacji z zachowaniem tempa - co najmniej zniekształca?

Post autor: Dobmatt » środa 23 mar 2005, 02:15

Obawiam się, że spodziewasz się zbyt wiele. Zmiana tonacji o 3 nutki to sporo, i sztuczności zawsze będą słyszalne w przypadku kompletnego podkładu. Sprobój nałożyć na to jakieś elementy maskujące, przeszkadzajki - może pomoże. BTW bodajże najlepszy algorytm zmiany tonacji z zachowaniem tempa _ dla całego utworu - znalazłem w NI Traktor Studio, ale to nie jest darmowa aplikacja.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

j.bravo

Post autor: j.bravo » środa 23 mar 2005, 02:35

Próbowałem zrobić ten sam podkład od nowa - po obniżeniu samego sampla o te 3 tony, ale jak wszystko skleiłem do kupy to efekt nie był zadowalający - tamta wersja, mimo że trochę zniekształcona ma w sobie to coś..... ale w świat bym jej nie puścił.

Jak ma to coś, to puszczaj w świat. O to przecież chodzi. Paru z "branży" pomarudzi na obniżenie (jeśli w ogóle zauważy) - j...ć to.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 23 mar 2005, 07:53

Dzięki za podpowiedzi.

Pomęczyłem się trochę i jakoś dało radę - każdego zmixowanego loopa poszatkowałem na 16-tki, a każdą z nich obniżyłem o te 3 tony - troche kosmetyki i GRAAAAAAAAAAA!
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 mar 2005, 14:54

to jest zwykły timestrecz dodatkowo z pitchem - zawsze zniekształca kwestia tylko czy to bedzie slyszalne - a bedzie jesli sciezka jest dosc dluga

staram sie nie obrabiac w ten sposob sciezek dluzszych niz 5 sekund...

lepiej pociac i kazdy kawalek z osobna obrobic - mniej slyszalne....

no ale sa tacy co obrabiaja i powyzej 5 minut ale to poroniony pomysl bo nigdy nie bedzie dobrze

w soundforgu masz dodatkowe ustawienia wplywajace na echo i wachania sygnalu....

ODPOWIEDZ