Jakie części PC do audio?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo
Re: Jakie części PC do audio?

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 22 mar 2005, 17:10

Jeszcze jedno pytanko. Jakie są najlepsze firmy jeślii chodzi o pamięć ?

...

Polecam nasza 'rodzima' produkcje - Wilk. To jest kosc o paramaetracj i jakosci jak Kingston. Roznicy nie ma zadnej, cena nizsza o kilka zlotowek

Zauwazylem,ze Panowie sie nieco zapedzili. Gosc mowil o tym, ze nie ma kasy, by miec sprzet na p4 a wy wyjezdzacie z nForce4, 2xDual512 i SATAII. Podliczcie sobie taka konfiguracje i porownajcie do ceny zestawu na p4. Wydaje mi sie,ze w takim przykladzie lepiej wypada p4 (mowie oczywsicie o cenie). Rozumiem,ze kazdy wyrazic tutaj chce swoja 'daznosc' do jak najszybszego i najnowoczesniejszego kompa, ale chyba chodzilo Forumowiczowi o cene... Nie popadajmy zatem w zachwyt jakie to technologie nie istnieja na swiecie... Doradzmy Forumowiczowi w obrebie jego pytania i potrzeba.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » wtorek 22 mar 2005, 20:05

Zauwazylem,ze Panowie sie nieco zapedzili. Gosc mowil o tym, ze nie ma kasy, by miec sprzet na p4 a wy wyjezdzacie z nForce4, 2xDual512 i SATAII. Podliczcie sobie taka konfiguracje i porownajcie do ceny zestawu na p4. Wydaje mi sie,ze w takim przykladzie lepiej wypada p4 (mowie oczywsicie o cenie). Rozumiem,ze kazdy wyrazic tutaj chce swoja 'daznosc' do jak najszybszego i najnowoczesniejszego kompa, ale chyba chodzilo Forumowiczowi o cene... Nie popadajmy zatem w zachwyt jakie to technologie nie istnieja na swiecie... Doradzmy Forumowiczowi w obrebie jego pytania i potrzeba.

Pozdrawiam ...

Kolega s napisał:

"Kasa nie gra roli, tzn może nie aż tak do końca bo zrezygnowałem z P4, chodzi mi głównie o świadomość jakie parametry są najważniejsze na co należy zwrócić uwagę abym się nie rozczarował podczas pracy. Wtedy dopiero będę kalkulował i kombinował kasę"

Płytę główną na nForce4 (lub nForce3) + AMD64 3000 + 2x512MB można już bez problemu mieć za cenę poniżej 1500zł. Czy to jest tak dużo za taką wydajność?

Pozdr.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 22 mar 2005, 23:48

1. Daruj sobie nForce4, jesli już w ogóle musisz to nForce4 Ultra, nie SLI. Ale zdecydowanie lepiej sprawdza się nForce3 Ultra.

2. Kontroler dwukanałowy wymaga do stabilner pracy pamięci sparowanych. Więc nie słuchaj rady o kupowaniu byle czego. Kup pamięci, które mają dobrane parametry pracy tak, aby były jak najbardziej zbliżone - dlatego sens ma kupowanie zestawów Dual Channel.

3. AMD 64 ma pewne ograniczenia w obsłudze Dual Channel. Przy 4 kościach pamięci system obniża taktowanie z 400 na 333, więc jeśli chcesz dużo RAMu kup dwie kości. Dałem się wpuścić przez producenta, który twierdził, że problem dotyczył tylko socketu 754, niestety jest to nieprawda i AMD jedynie planuje nowe revision dla procesorów AMD 54 s939 z poprawioną obsługą Dual Channel. Mam 4 kości po 512MB (dwa zestawy po 1 MB) PC 400, szybkich po CAS2, niestety pracują jako 333. Owszem, przy obniżeniu taktowania Hyper Transport można ustawić je na 200 MHz, ale nie pracuje to zbyt stabilnie.

4. Nowe SATA II mozesz sobie spokojnie odpuścić, bez sensu do audio, tym bardziej, że to ograniczy tylko przepustowość szyny, podobnie jak to robi SLI - dlatego zdecydowanie unikaj tego chipsetu.

5. Z moich doświadczeń SATA ma nieco problemów z Service Pack 2. W paru przypadkach najlepszym rozwiązaniem było postawienie systemu na dysku IDE, a używanie SATA jako drugiego do audio. U siebie system postawiłem na 120 GB Maxtor IDE, a dwa dyski Samsung 160 GB SATA pracują w RAID 0 - na kontrolerze NVIDIA, nie SI (!). Kontroler SI bardzo obciąża procesor. Dyski Samsunga - bo są o niebo cichsze od Seagate'a, przy czym nieco szybsze, no i nie grzeją się tak niemiłosiernie.

6. Nie instaluj drivera NVIDIA IDE, ten MS jest ok, przy kolejnej wersji driverów ma być ponoć nieco korzystniej z tymi od NVIDIA.

7. P4 stoi obok mnie i jak ktoś myśli, zę AMD jest głośne bo się grzeje to chyba nie wie, co mówi Mam na AMD Zalmana za 140 zł i tempereature na procesorze 31 stopni, przy czym może nie tak, "jak makiem zasiał", ale na pewno ciszej niż na P4, gdzie siedząc w BIOSie temperatura jest ponad 40 stopni.

8. Zasilacz - bardzo istotny. Żadna rewelacja, ale w miarę tani i przede wszystkim stabilne napięcia i jest niezbyt głośny - Chieftec, 420W.

Jacek

Awatar użytkownika
Bodik

Post autor: Bodik » środa 23 mar 2005, 02:04

...Witam wszystkich.

Chcę zmienić sobie sprzęt PC i pracować na Cubase SX2 z instrumentami VST. Moja praca polega tylko i wyłącznie na pracy wirtualnej, wszystko dzieje się w komputerze, nie wysyłam ani nie pobieram muzyki z innych instrumentów.

W moim przypadku P4 odpada bo jest drogi.

Czy moglibyście mi doradzić jaki najlepiej kupić procesor AMD, jaką pod to płytę, jaką pamięć, jaki dysk i jaką kartę graficzną (jaka wystarczy w zupełności), dżwiękową mam więc tego nie musicie mi doradzać. Chodzi mi głównie o to abym sie zbytnio nie wku.... podczas pracy z Cubase SX2, VSTi i procesorami VST, nie chciałbym alby mi ten sprzęt skakał jak żaba gdy wrzucę parę procesorów i VSTi. Na jakie parametry muszę zwracać uwagę przy zakupie poszczególnych części PC, jakie parametry są ważne do muzyczki :)

Dzięki i pozdrawiam

s ...

Moja śmigająca, bezproblemowa konfiguracja to:

Pentium 4 (2,4 GHz)

Windows 2000 (SP 4)

RME 9632 (klasa z mocą, podpięta pod świetny Mackie Onyx i odwrotnie)

Mainboard: MSI (wydajna, stabilna, dzięki niej wcale nie muszę "bałwochwalić" MACA, choć kusi)

Grafika: NVidia Vanta (najsłabszy elemencik, tylko 16 MB pamięci, wymieniłem lat temu dwa ze swoją dziewczyną, broń Boże nie czytać "za swoją dziewczynę")

Napędziki DVD (Lite-On) i CD (Toshiba)

Wiatraczek 350 W

Po drodze było kilka "refomacji", wyszło to na dobre, do tego non-stop podpięty modem kablowy chodzi i dobre zabezpieczenia od dostawcy usług internetowych, więc nie wyłączam, bo muszę być na bieżąco z wiedzą o realizacji dźwięku itd.

Programów sporo, ważne, żeby niektóre najważniejsze z nich miały Rewire. A to już wymaga takiego ASIO.

Masa pluginów DX i VST (Waves, PSP, Antares, iZotope)

I wszystko idzie jak po maśle. Żadnych uaktualnień BIOS (choć niejednokrotnie kusiło), wytłumiona obudowa w dość prosty sposób, chłodzenie)

Ale najważniejszy jest ten brak szumów na przetwornikach karty. No, może przesadziłem, że bezszumowy. W każdym razie dla mnie RME nie podlega dyskusji, jeśli chodzi o ten najistotniejszy cyfrowy czynnik dźwiękotwórczy.

Konfigę rób, byle nie pohopnie, chłopie.

PS: Czy serwer grupy EiS już nie działa? Outlook nie ściąga mi od miesięcy niczego.

[addsig]
Sonic Alchemy - Projektowe Studio Nagrań

Awatar użytkownika
s

Post autor: s » środa 23 mar 2005, 20:25

...Zauwazylem,ze Panowie sie nieco zapedzili.

Pozdrawiam ...

Płytę główną na nForce4 (lub nForce3) + AMD64 3000 + 2x512MB można już bez problemu mieć za cenę poniżej 1500zł. Czy to jest tak dużo za taką wydajność?

Pozdr.

...

I Kolega ma rację i "AlfonsoRodeo" też. Generalnie Dziękuję wszystkim za rady! Mam inną świadomość niż na początku :)

Pozdrawiam

HardcoreWRO

Post autor: HardcoreWRO » piątek 22 kwie 2005, 10:25

ktoś tu polecał pamięci Kingston bodajże (i w zasadzie słusznie bo to dobre pamięci) - z tego co się niedawno dowiedziałem Kingston przestał markować swoje kości. Dlatego przed zakupem należy upewnić się czy są oznakowane jak należy - jeśli naklejką to raczej NIE POLECAM bo różnie może być...na szczęście są inni równie dobrzy producenci jak np. Hynix

pozdro

HardcoreWRO

Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. » piątek 22 kwie 2005, 10:56

......szybki dysk(sata 7200obr 8mb cache)

proc - jakis sempron 2500+

plyta glowna gigabyte,abit,shuttle,msi...

duzo ramu(min 512mb ddr dualchannel)

to minimum aby bezstresowo pracowac......(minimum ze sporym zapasem)

lepiej - napisz ile masz kasy bo tak sobie mozna gdybac...

512 MB ramu to wg ciebie wystarcza? i to jeszcze z zapasem

mam właśnie tyle i wcale nie mam zapasu co prawda w single chanel na szczęście w ten weekend kupuje drugą pół gigową kość wtedy może będe mógł mówić o jakimś zapasie
)))-------D'n'B-------->

Awatar użytkownika
MastaB

Post autor: MastaB » poniedziałek 20 cze 2005, 18:02

A co z ustawieniami biosu . Czy komputer do audio musi miec inaczej ustawiony bios ? I czy dual ddr sie jakos specjalnie w biosie ustawia , bo na pudelkach niektorych płyt producenci popisują sie napisem dual ddr ?

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 20 cze 2005, 19:03

...A co z ustawieniami biosu . Czy komputer do audio musi miec inaczej ustawiony bios ? I czy dual ddr sie jakos specjalnie w biosie ustawia , bo na pudelkach niektorych płyt producenci popisują sie napisem dual ddr ? ...

Zajrzyj na jakiś forum komputerowe np www.in4.pl, poczytaj recenzje na tomshardware itp. Twoje dylematy nie mają nic współnego z Estradą i Studiem. Komputer to uniwersalna maszyna i nie ma znaczenia czy będziesz robił muzykę, filmy czy projektował mosty. Potrzebne Ci mocne, stabilne i komfortowe liczydło + karta dźwiękowa. O to drugie powinieneś tu pytać a nie o komputer. To tak jakbyś pytał jaki samochód masz kupić bo chcesz wozić w nim nagłośnienie. Dobry i tyle.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 20 cze 2005, 19:23

Zajrzyj na jakiś forum komputerowe np http://www.in4.pl, poczytaj recenzje na tomshardware itp. Twoje dylematy nie mają nic współnego z Estradą i Studiem. Komputer to uniwersalna maszyna i nie ma znaczenia czy będziesz robił muzykę, filmy czy projektował mosty. Potrzebne Ci mocne, stabilne i komfortowe liczydło + karta dźwiękowa. O to drugie powinieneś tu pytać a nie o komputer. To tak jakbyś pytał jaki samochód masz kupić bo chcesz wozić w nim nagłośnienie. Dobry i tyle....

Ja bym sie nie do konca zgodzil ze zdaniem przedmowcy, bowiem komputer do pracy z audio z reguly posiada pewne ustawienia, ktore optymalizuja prace wlasnie pod katem audio (czyt. wylaczanie zbednych efktow graficznych, opcje buforowania i pliku wymiany tez chyba kreuja sie inaczej niz w komputerze do pracy z grafika). Nie zgodze sie natomiast mocno co do zdania nt. tego, ze auto do wozenia naglosnienia powinny byc tylko DOBRE. Dobre to pokecie wzgledne. Ja np. balbym pod uwage przede wszystki wymiary paki (dokladne), rodzaj burt (plandeka, drewno, plyty metalowe), tonaz, zawieszenie (standardowe resory piorowe czy grusze pneumatyczne a moze hydrauliczna platforma a moze i to i to).

Na pewno uda sie znalezc pytajacemu odpowiedzi w necie na tematy optymalizacji kompa pod katem audio, polecam zatem uzycie wyszukiwarki internetowej. Dla leniuchow tutaj Pozdrawiam

ODPOWIEDZ