PreSonus FirePod - opinie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hassek
PreSonus FirePod - opinie?

Post autor: hassek » sobota 19 mar 2005, 14:52

Witam ponownie

Po kilku tygodniach poszukiwan prawie sie zdecydowalem na zestaw 1212m + ADA8000, ale nagle znalazlem PRESOUNS FirePod i znowu mam dylemat (oczywiscie te okolo 1000 zl trzeba dac wiecej za PRESOUNS no ale... wlasnie cz warto???

Pozdro

Leff

Re: PreSonus FirePod - opinie?

Post autor: Leff » sobota 19 mar 2005, 21:47

Pozdro ...

Hej, nie jestem wstanie porównac go do wymienionego przez Ciebie zestawu, bo nie miałem do czynienia z żadnym jego elementów, ale z tego, co wiem, to w 1212m są lepsze przetworniki niż w Firepodzie - dynamika tych w FP to 107 i 110 dB. To i tak bardzo ok, jeśli nie robisz dla Sony Music, Warnerów, czy innych BMG, to w zupełności wystarczy. A zresztą kiedyś nagrywano na taśmach, tłoczono na winylach i też się podobało:). Firepod sprawuje się bardzo dobrze, ma 8 niezłych przedzmacniaczy w klasie A, działa przez FireWire, więc i z laptokiem powojujesz, a co ważne, działa bardzo poprawnie ( a ściślej bez żadnych problemów) z kontrolerem FW na chipie VIA. Ja jestem bardzo zadowolony. Jedne, co mnie w nim wkurza, to skokowe potencjometry. Ale da się przeżyć.

pozdro - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » poniedziałek 21 mar 2005, 11:58

...Witam ponownie

Po kilku tygodniach poszukiwan prawie sie zdecydowalem na zestaw 1212m + ADA8000, ale nagle znalazlem PRESOUNS FirePod i znowu mam dylemat (oczywiscie te okolo 1000 zl trzeba dac wiecej za PRESOUNS no ale... wlasnie cz warto???

Pozdro ...

pod względem parametrów technicznych FirePod to karta całkowicie wystarczająca. Wykonałem pomiary w pętli za pomocą programu RMAA i sprzęt ten uzyskał sześć ocen"Excellent" i tylko jedną "Very Good". jakośc, brzmienie preampów i przetworników nie budzi żadnych zastrzeżeń, z latencją tez jest bardzo dobrze. Jedyne co mi się nie podoba w tym sprzęcie to brak softwareowej kontroli nad sygnałami.

W programie sterującym kartą mżemy ustawić tylko częstotliwość próbkowania, źródło zegara: internal lub SPDIF oraz latencje dla sterowników ASIO. I to wszystko. Monitoring sygnałow odbywa się za pomocą gałek, w które wyposażony jest panel karty. A tych niestety nie mamy zbyt wiele. Tak więc brakuje na przykład potencjometrów panoramy. Nagrywałem ostatnio klawisz i podczas rejestracji klawiszowiec słyszła zarówno lewyjak i prawy kanał swojego instrumentu dokładnie w środku panoramy. Dopiero po odtworzeniu nagrania usłyszeliśmy jego faktyczne szerokie brzmienie. Za miks sygnału odtawrzanego z komputera i sygnału wchodzacego do panelu karty odpowida tylko jedna gałka, która ustawia proporcje pomiędzy sygnałem z wyjścia 1-2 a miksem sygnałów z ośmiu wejść interfejsu. Tak więc do nagrań wokali, gitar czy klawiszy to w zupełności wystarczy, ale co jeśli bede nagrywał zestaw perkusyjny i na przykład bede chciał zdjąc z odsłuchu blachy? Wówczas bede zmuszony sciszyć "gain" co spowoduje ściszenie blach ale jednoczesnie zostaną one zarejestrowane z dużo cichszym poziomem niż powinny.

Aha, do karty załączony jest świetny program Cubase LE.

Mimo opisanych wyżej ograniczeń nie żaluję zakupu, osiem świetnych preampów z phantomem do tego mobilnośc karty i fakt że moge ja podpiąć i do stacjonarnego i do laptopa za taką cene (3123 brutto) to dla mnie jak znalazł.

Do realizacji odsłuchów dla bębniarzy zamierzam podpinac dodatkowy mikserek a do rejestracji całej reszty karta jest w zupełności samowystarczalna. Można jeszcze pobawic się w odłsuchy w programie sekwencerowym ale wtedy należy liczyć sie z jakimś małym opóźnieniem a pozatym nie mam jeszcze wystarczająco silnej maszyny, która by to udźwigneła.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » poniedziałek 21 mar 2005, 15:35

...Witam ponownie

Pozdro ...

Właśnie testuję i jestem pod dużym wrażeniem, bardzo fajne preampy i dośc logicznie rozwiązana konstrukcja, trochę brakuje software'owej obsługi, jakiegoś miksera czy czegoś w tym stylu. Generalnie za te pieniądze bardzo interesująca propozycja. Duży plus za Cubase w komplecie.

H

ODPOWIEDZ