Co się stało z moją gitarką?
Co się stało z moją gitarką? Nie wiem czemu i nie wim kiedy dźwięk stał się jakiś zamulony, jakby brakowało mu mocy, czy niektórych częstotliwości pasma. Nawalał najpierw potencjometr volume, myślałem że to jego wina, ale wymieniłem i nic!Co się mogło stać jak temu zaradzić???

Re: Co się stało z moją gitarką?
Jest to pytanie typu:
"Jedzie rowerek na spacerek - zgadnij, jaki ma numerek ?"
Najpierw sprawdź miernikiem układ elektroniczny gitary (przetworniki, kondenstory, okablowanie). Potencjometr volume nie ma wpływu na barwę (widmo sygnału) gitary.
A może podłączasz gitarę pod wejście o małej rezystancji ?
"Jedzie rowerek na spacerek - zgadnij, jaki ma numerek ?"
Najpierw sprawdź miernikiem układ elektroniczny gitary (przetworniki, kondenstory, okablowanie). Potencjometr volume nie ma wpływu na barwę (widmo sygnału) gitary.
A może podłączasz gitarę pod wejście o małej rezystancji ?
...Co się stało z moją gitarką? Nie wiem czemu i nie wim kiedy dźwięk stał się jakiś zamulony, jakby brakowało mu mocy, czy niektórych częstotliwości pasma. Nawalał najpierw potencjometr volume, myślałem że to jego wina, ale wymieniłem i nic!Co się mogło stać jak temu zaradzić???
...
Wymieniłeś potencjomert na identyczny (szczególnie chodzi o oproność)?? Jaka to gitara - jaka elektronika (firma)??

Wymieniłeś potencjomert na identyczny (szczególnie chodzi o oproność)?? Jaka to gitara - jaka elektronika (firma)??
a czy z połączeniem jest aby na pewno wszystko ok? Niektóre przystawki typu humbacker posiadają różne możliwości podłączenia cewek w zależności od zlutowania kabelków- cewki mogą zostać podłączone szeregowo lub równolegle- w różnych ustawieniach ich brzmienie jest inne i funkcjonują jako humbacker lub dual single coil (albo jedna cewka w ogóle może zostać wyłączona)... coś mogło się rozlutować- warto sprawdzić.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
a moze masz aktywne przystawki wymagajace zasilania bateryjnego np 9V a bateria sie wyczerpała?
Ja mam basówke i elektryk z aktywnymi...
I na elektryku bylo tak ze jak bateria padala, to najpierw dzwiek przymulony, jakby na pol gwizdka,, a pozniej bylo juz tylko pierdzenie :D
Pozdrawiam
Ja mam basówke i elektryk z aktywnymi...
I na elektryku bylo tak ze jak bateria padala, to najpierw dzwiek przymulony, jakby na pol gwizdka,, a pozniej bylo juz tylko pierdzenie :D
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
...a moze masz aktywne przystawki ...
A może sam Krazi powie nam wreszcie co ma, po co ma i czego tak naprawdę nie ma.
A może sam Krazi powie nam wreszcie co ma, po co ma i czego tak naprawdę nie ma.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
......a moze masz aktywne przystawki ...
A może sam Krazi powie nam wreszcie co ma, po co ma i czego tak naprawdę nie ma....
Przystawki pasywne, jakieś ibaneza, od RG7420, połączenie jak na schemacie:
http://www.seymourduncan.com
potencjometr wymieniłem na dobry, B500K, identyczny jak był. I tak samo źle działa jak źle działało. Uprzedzając pytania - struny są nowiutkie, kabel dobry a wzmacniacz na pewno ok. :)
PS. Czemu w potencjometrze volume pomiędzy in i out jest kondensator 0,001F? Co on zmienia? odlutowałem go również na próbę i nie widzę żadnej różnicy... czy on jest istotny czy można go pominąć?
A może sam Krazi powie nam wreszcie co ma, po co ma i czego tak naprawdę nie ma....
Przystawki pasywne, jakieś ibaneza, od RG7420, połączenie jak na schemacie:
http://www.seymourduncan.com
potencjometr wymieniłem na dobry, B500K, identyczny jak był. I tak samo źle działa jak źle działało. Uprzedzając pytania - struny są nowiutkie, kabel dobry a wzmacniacz na pewno ok. :)
PS. Czemu w potencjometrze volume pomiędzy in i out jest kondensator 0,001F? Co on zmienia? odlutowałem go również na próbę i nie widzę żadnej różnicy... czy on jest istotny czy można go pominąć?
Ja mam dość dziwaczny pomysł. Może jeszcze o tym nigdy nie słyszałeś, ale myślę, że może pomóc :
Wymień struny

Wymień struny

IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów
Sorry, mam nadzieję, że nie dostanę BANA
Ale sprawdź, czy przystawki nie działają w przeciwfazie.
Do admina: Tamten post do skasowania
Ale sprawdź, czy przystawki nie działają w przeciwfazie.
Do admina: Tamten post do skasowania
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów
...Ja mam dość dziwaczny pomysł. Może jeszcze o tym nigdy nie słyszałeś, ale myślę, że może pomóc :
Wymień struny
...
Pomysł nie jest niedorzeczny. Może rzeczywiście wymień struny
pozdrowienia
andrzej

Wymień struny

Pomysł nie jest niedorzeczny. Może rzeczywiście wymień struny
pozdrowienia
andrzej
zainteresowania muzyczne: Pink Floyd, Devil Doll, Rock Progresywny. Instrument: gitara. Nagrywam muzykę amatorsko dla siebie i przyjaciół. Dopiero teraz wiem jakie to trudne -może dlatego tak ciekawe.