Jakie kolumny?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo
Re: Jakie kolumny?

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 07 mar 2005, 01:07

...Według mnie peavey'e przy większych systemch nagłośnieniowych doskonale spełniają swoje zadanie. I nie jest prawdą, że profesjonaliści ich nie używają....

Otoz powiem tak, marki do profesjonalnych zastosowan naglosnieniowych to L'acoutsics, Meyer sound, EAW, Martin Audio, JBL czy jeszcze kilka innych marek. Widziales gdzies w riderze technicznym,zeby ktos chcial grac na Peavey'u jako zestawie frontowym? Mi sie wydaje, ze cos takiego w przyrodzie nie wystepuje (...nawet w Polsce ) Wrecz wypisuja nawet,ze nie chca grac na takim sprzecie. Sprawdzic sie Peavey moze i owszem, ale dla kogos, kto gra dyskoteki czy jakies inne imprezki 'do kotleta'. Akurat branza naglosnieniowa to nie jest mocna strona zastwosawn Peavey'a. Wiekszy sytem naglosnieniowy na Peavey'ach?? Jak ty to sobie wyobrazasz? Czy ty wiesz jak mocno filtruja sie czestotliwosci przy duzej ilosci kolumn front loaded zestawionych w jeden klaster? Duze systemy naglosnienowe to conajmniej zestawy tubowe typu Martin, czy system line-array. reszta to tylko strata energii i wysilku na zestawianie takiego systemu. fekt przeciwny do zamierzonego. Oczywiscie zapraszam do lektury odnosnie systemow PA, szczegolnie te na stronach L-acoustics czy Meyer'a.

Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 07 mar 2005, 01:09

Bardzo prosze o pomoc i jakieś opinie, ewentualnie propozycje innych modeli.

Pozdrawiam.

...

Co do propozycji, to polecam nasze rodzime produkcje, np. Pol-Audio, czy Bayor-Audio (bodajze z Jeleniej czy tez Zielonej Gory). Po co placic za logo, jezeli ma to byc na zwykle 'grania'?

mandaryn

Post autor: mandaryn » poniedziałek 07 mar 2005, 08:16

Witam,

Co do Peavey'a to powiem krotko - nie jest to zadna bzdura. Zerknij w kilka riderow technicznych jakiejkowlwiek liczacej sie kapeli, wszedzie tam wystepuje jeden text: "nie gramy na sprzecie marki Jacek&Placek, Behringer, PEAVEY itp....!"

Cos w tym musi byc, skoro pisal tak O.N.A., Skawinski czy grono innych, doswiadczoncyh muzykow, ktorych zreszta szanuje jako osoby, ktore mialy okazje sprobowac wszystkiego. Polecam nieco wiecej elastycznosci w zakresie odbierania czyichs wypowiedzi. Skoro tobie pasuja - OK:)

P.S. Moc, jezeli orientujesz sie nieco bardziej w swiecie audio, nie jest rzecza najwazniejsza - mozna miec glosniki o mocy 800W a efektywnosci 92dB@1W/1m a mozna miec glosniki o mocy 300W i efektywnosci 102dB@1W/1m, poza tym jeszcze liczy sie sama odpowiedz czestotliwosciowa, ktora jest tutaj chyba decydentem. Moc to zludzenie, nikt tego juz nie rozwaza w systemach PA, wazne jest natezenie dzwieku jakie system jest w stanie wygenerowac na pewnej odleglosci oraz oczywiscie jakosc.

Pozdrawiam

...

Co do "słynnego" ridera napisanego przez chyba tego samego akustyka, który obsługiwał zarówno ONA jak i Skawę to nie napisałeś do końca iż oprócz Peavey-a są przeciwskazania do takich marek jak Bosch i Alcatel.

Jeśli dla Ciebie taki akustyk jest autorytetem i utorsamiasz się z nim to.....wszystko jasne.Tak dalej Panowie.

Czepiasz się firmy i w nią pijesz, bo chodziło mi kolumnę Peavey-a za 3500 PLN, która w porównaniu jakości do ceny jest w czołówce, a Ty wyjeżdżasz mi zaraz z dużymi systemami.

Co do dużych systemów to mam pytanie, bo przecież jesteś takim znawcą?

Słyszałeś gdzieś może jakiś sytem liniowy?

mandaryn

Post autor: mandaryn » poniedziałek 07 mar 2005, 08:19

Widocznie klient Mandaryn zeżarł więcej i stąd ten nadmiar mocy! ...

Daj adresik co? Może zjemy razem?

Mandaryn

Awatar użytkownika
pc7194

Post autor: pc7194 » poniedziałek 07 mar 2005, 16:44

Witam.

Panowie widze ze temat stal sie goraczkowy,ale nie o to mi chodzilo aby sie klucic.

Mimo wszystko wielkie dzieki za wszystkie opini.

Zgadza sie ze w riderach niema wzmianki o PEAVEY'ach bo to nie do tego typu pracy te kolumny sa przystosowane.

Ja potrzebuje kolumny do grania zarowno "kotletowego"jak rowniez czasami do plenerowego (raczej w lzejszym wydaniu).

Poniewaz mamy dosc dobre instrumenty (Yamaha Motif ES, DDrum, Line6 i.t.d) zawsze problem byl w dobrym przekazie walorow tych instrumentow na kolumnach.

O PEAVEYA pytalem bo zeczywiscie cena jest bardzo, bardzo. Ale ostatni zauwazylem ze cena kolumn aktywnych MACKIE SR1530 dosc mocna spadla i zastanawiam sie tez nad nimi co o nich sadzicie.

Spotkalem sie z opinia ze te aktywne MACKIE (500W) graja tak jak pasywne 1200W. Wiem ze kretynski przelicznik ale mimo wszystko tez wazny.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 08 mar 2005, 00:07

Spotkalem sie z opinia ze te aktywne MACKIE (500W) graja tak jak pasywne 1200W. Wiem ze kretynski przelicznik ale mimo wszystko tez wazny.

Pozdrawiam.

...

Osobiscie co do aktywnych kolumn nie zywie sympatii. Bylem na klubowym koncercie Rozynka, gdzie gosc krecil na zestaiw Mackie 2x12" 1x8" + 1xHF z subbasem podpietym do tego. Przy glosniejszym graniu, kolumny strasznie zamulaja, szczegolnie w dole. Wydaje mi sie,ze stalym problemem w kolumnach aktywnych jest to, ze maja jedna zupelnie zbedna rzecz-limiter.Jezeli ktos potrafi kontrlowoac system, to jest on mu zupelnie nie potrzebny w sekcji wzmacniacza/y wbudowanych w kolumnach. Z reguly efekt takiego limitera jest nie do przyjecia (jak dla mnie). Wole system pasywny + do tego jakies dobre ampy: Crest, Crown czy tez niektore nasze rodzime produkty (poza Elmuz i takimi tam wynalazkami oczywiscie).

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 08 mar 2005, 00:47

Wole system pasywny + do tego jakies dobre ampy: Crest, Crown czy tez niektore nasze rodzime produkty (poza Elmuz i takimi tam wynalazkami oczywiscie)....

Male sprostowanie, mowiac 'pasywny' mialem na mysli kolumny bez wbudowanych wzmacniaczy, tak dla jasnosci.

Awatar użytkownika
pc7194

Post autor: pc7194 » wtorek 08 mar 2005, 08:13

P.S. Moc, jezeli orientujesz sie nieco bardziej w swiecie audio, nie jest rzecza najwazniejsza - mozna miec glosniki o mocy 800W a efektywnosci 92dB@1W/1m a mozna miec glosniki o mocy 300W i efektywnosci 102dB@1W/1m, poza tym jeszcze liczy sie sama odpowiedz czestotliwosciowa, ktora jest tutaj chyba decydentem. Moc to zludzenie, nikt tego juz nie rozwaza w systemach PA, wazne jest natezenie dzwieku jakie system jest w stanie wygenerowac na pewnej odleglosci oraz oczywiscie jakosc.

Pozdrawiam

A czy ktos wie ile maja MACKIE SR1530 skutecznosci ?

Producent podaje tylko : Maximum SPL(long term)123dB, Maximum SPL(peak)126dB. Ktora z tych wartosci jest realna.

Np. JBL w MPro podaje SPL100dB, Max SPL 130dB. Mysle ze tu interpretacja jest jasna a w MACKIE'm ....?

mandaryn

Post autor: mandaryn » wtorek 08 mar 2005, 15:09

Reasumując z mej strony

Gram na Peavey-ach i jest mi dobrze

mandaryn

Awatar użytkownika
Moz-art

Post autor: Moz-art » piątek 18 mar 2005, 21:55

Witam a co Panowie mogą powiedziec o nagłośnieniu firmy OHM, bo tak sie składa że jestem w posiadaniu zestawu BR8 + BR18 i chciałbym zasiegbac waszej opini. Czym to napedzic, kto jaką firme preferuje:)

Jaki mikser analog czy cyfra, Jakie kable? Prosze o wasza pomoc i opinie:)

Pozdrawiam Paweł
[addsig]

ODPOWIEDZ