Jakość dźwięku

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:
Jakość dźwięku

Post autor: wyderko » niedziela 06 mar 2005, 15:34

Co to jest jakość dźwięku?? Oczywiście nie pytam się jako kompletny laik. Codzi mi o granicę brzmienia i jakości dźwięku. Jakie czynniki na nią wpływają.??
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

ascetic

Re: Jakość dźwięku

Post autor: ascetic » niedziela 06 mar 2005, 15:54

Pominę na razie trechniczną jakość dźwięku... Słuch jest złożony... Poprzez jakość dźwięku ktoś zrozumie barwę, która dostosuje się do jego subiektywnej charakterystyki odbioru. Inni mogą rozumieć to poprzez ilość szczegółów??? Wierność odwzorowania? A może przyjemność słuchania?

Technicznie rzecz biorąc... słyszymy niby do 20 kHz ale każdy wie, jaka jest różnica pomiędzy 22 kHz a 44 kHz... Jest obszar który za kotarą przetwawarza informacje, o których nie mamy pojęcia, a które wpływają na końcowy odbiór. Chętnie ujrzałbym opinię psychoakustyka na temat jakości dźwięku.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Di_Monsta

Post autor: Di_Monsta » niedziela 06 mar 2005, 15:58

Technicznie rzecz biorąc... słyszymy niby do 20 kHz ale każdy wie, jaka jest różnica pomiędzy 22 kHz a 44 kHz... Jest obszar który za kotarą przetwawarza informacje, o których nie mamy pojęcia, a które wpływają na końcowy odbiór.

Witam...

A pewnie, że słyszymy do około 20kHz... ale, ale... nie mylmy częstotliwości dźwięku z częstotliwością jego próbkowania... to chyba tyle.

Pozdrawiam

D_M

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » niedziela 06 mar 2005, 15:58

No właśnie zależy mi na dokładnym oddzieleniu pojęcia "brzmienia" od "jakości dźwięku", a nie na zajmowaniu się działaniem częstotliwości ponadakustycznych.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » niedziela 06 mar 2005, 16:06

A pewnie, że słyszymy do około 20kHz... ale, ale... nie mylmy częstotliwości dźwięku z częstotliwością jego próbkowania... to chyba tyle.

A mi sie wydaje,ze do 22kHz nie kazdy slyszy... Chyba cos w tym jest. Polecam przejsc sie na badania sluchu, tam mozna sie dowiedziec wiecej. Aha, 22kHz to slyszy dobrze niemowlak, z wiekie odbierane pasmo sie zaweza. to tyle z medycznego punktu widzenia.

Pozdrawiam

ascetic

Post autor: ascetic » niedziela 06 mar 2005, 16:08

OK. Czy jakość dźwięku to poziom odwzorowania naturalnego oryginału?

Awatar użytkownika
Di_Monsta

Post autor: Di_Monsta » niedziela 06 mar 2005, 16:10

...A pewnie, że słyszymy do około 20kHz... ale, ale... nie mylmy częstotliwości dźwięku z częstotliwością jego próbkowania... to chyba tyle.

A mi sie wydaje,ze do 22kHz nie kazdy slyszy... Chyba cos w tym jest. Polecam przejsc sie na badania sluchu, tam mozna sie dowiedziec wiecej. Aha, 22kHz to slyszy dobrze niemowlak, z wiekie odbierane pasmo sie zaweza. to tyle z medycznego punktu widzenia.

Pozdrawiam ...

Witam...

Polecam patyczki do uszu... :P

:)

Tyle żartem - teraz serio.

Dobrą metodą jest regularne (raz na pół roku, może nawet częściej) uczęszczanie do laryngologa na czyszczenie uszu - pomaga.

Oczywiście nie dosłyszymy sięod razu "niewiadomoczego", ale poprawa jest dość zauważalna.

Pozdrawiam

D_M

ascetic

Post autor: ascetic » niedziela 06 mar 2005, 16:18

Nie wolno uszu czyścić patyczkami z watą na końcach. Na niektórych opakowaniach jest nawet ostrzeżenie. Poprawną metodą jest płukanie z wykorzystaniem specjalnych środków. Z tego co wiem, laryngologiem nie jestem, moge się mylić.

Kurz

Post autor: Kurz » niedziela 06 mar 2005, 16:26

Polecam patyczki do uszu... :P

:)

Tyle żartem - teraz serio.

=================================

A ja nie polecam. Dłubanie w uszach patyczkami, to najczęstsza przyczyna

infekcji ucha. Ucho powinno się myć wodą z niewielką iloscią mydła. Paluch

którym myjemy ucho powinien mieć krótko obcięty paznokieć i nie powinniśmy

wciskać tego palucha zbyt głęboko do ucha.

Tyle serio - żartem nie będzie

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » niedziela 06 mar 2005, 16:34

Może odpowie mi ktoś fachowo?? Jaka jest granica pomiędzy brzmieniem a jakością dźwięku. Czy np.: słuchając wzmacniacza gitarowego zwracamy uwagę na "brzmienie" czy na "jakość dźwięku". Czy "jakość dźwięku" to termin określający tylko urzączenia zapisujące/odczytujące??

ODPOWIEDZ