Komp się przegrzewa...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
cookiemonster22
Komp się przegrzewa...

Post autor: cookiemonster22 » sobota 05 mar 2005, 10:03

Może wie ktoś lub miał doczynienia z czymś takim i sobie poradził to prosiłbym o pomoc.

Athlon1,7+, ram 128 + 512 kongston, 60gb seagate + 160 gb wester, epox ep-8k5a, audigy.

Wczoraj miałem przeinstalowany system, jeszcze nie mam nawat połowy programów poinstalowanych a po jakimś czasie powiedzmy 15 minut mam temperature na procku 57stopni....to chyba nie jest normalne, płytę mam o model nowszą od podanej ponieważ na starej spuchły mi kondensatory i poszła do wymiany...serwis dal mi o model lepszą,miał ktoś taki problem?

wczoraj chciałem zorbić wieczorem skanowanie komputera Kasperskim i niestety nie udało mi się to...komp się przegrzał i wyłączył.

Czym to wszystko jest spowodowane? może ma ktoś na to jakąś rade?

Awatar użytkownika
SLP

Re: Komp się przegrzewa...

Post autor: SLP » sobota 05 mar 2005, 11:16

...Może wie ktoś lub miał doczynienia z czymś takim i sobie poradził to prosiłbym o pomoc.

Athlon1,7+, ram 128 + 512 kongston, 60gb seagate + 160 gb wester, epox ep-8k5a, audigy.

Wczoraj miałem przeinstalowany system, jeszcze nie mam nawat połowy programów poinstalowanych a po jakimś czasie powiedzmy 15 minut mam temperature na procku 57stopni....to chyba nie jest normalne, płytę mam o model nowszą od podanej ponieważ na starej spuchły mi kondensatory i poszła do wymiany...serwis dal mi o model lepszą,miał ktoś taki problem?

wczoraj chciałem zorbić wieczorem skanowanie komputera Kasperskim i niestety nie udało mi się to...komp się przegrzał i wyłączył.

Czym to wszystko jest spowodowane? może ma ktoś na to jakąś rade?

...

A sprawdzałes na początku - gdy po włączniu kompa pojawia się pierwsze okno - jaką moc obliczniową procka pokazuje?

Może dali Ci na wymiankę używaną płytę, która ma przestawione zworki w celu podkręcenia procka..?

Jeśli okaże się że pokazuje nie 1,7GHz tylko więcej, to oznacza że na 90% ktoś grzebał na płycie w zworkach.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » sobota 05 mar 2005, 15:16

Niedokładnie załozony wentylator, za duzo pasty między radiatorem i procesorem, wentylator dziala za wolno, wina biosu - sprawdz ustawienia, moze byc wina plyty glownej - czujnik przeklamuje i komp sie wylacza bo tak ma ustawione dla bezpieczenstawa ze np przy 60 st sie wylacza. Posprawdzaj to wszystko - moze warto zmienic chlodzenie - teraz jest duzy wybor cichych i mocnych wentylkow.

cookiemonster22

Post autor: cookiemonster22 » sobota 05 mar 2005, 19:31

przeinstalowałem wszystko własnie na nowo. zobaczymy jak to będzie.

....Przypadkowo sformatowały mi się sample :|

swoją droga jakie polecacie chłodzenie jakieś modele itp.

ps. polecam sklep www.proline.pl co do zakupów przez net..chyba że zna ktoś lepszy

ODPOWIEDZ