witam
mam pytanie zainstalowalem xp jako standard pc
na laptopie.
sprawdzilem irq i mam 2 uzadzenia na 5 kanale i pelno na 10 miedzy innymi karte audio i graficzna a tak nie powinno byc chyba?
pomocy jak to zrobic aby karta sie znalazla na innym przerwaniu
karta to echo indigo i/o
a graf ati radeon 9000
komp to acer a w biosie nic nie ma do ustawiania praktycznie
pomocy...
Win XP i przerwania IRQ
Re: Win XP i przerwania IRQ
pomocy......
A czy są jakieś kłopoty ze sprzętem bo o tym akurat nie wspomniałeś ?
mam pytanie zainstalowalem xp jako standard pc na laptopie.
A dlaczego wybór padł na konfigurację standard pc ?
Skoro wiele urządzeń korzysta z tych samych przerwań zwłaszcza że to laptop to jedynym sensownym rozwiązaniem będzie powrót do ACPI. Chyba że ten tryb powodował jakieś problemy.
A czy są jakieś kłopoty ze sprzętem bo o tym akurat nie wspomniałeś ?
mam pytanie zainstalowalem xp jako standard pc na laptopie.
A dlaczego wybór padł na konfigurację standard pc ?
Skoro wiele urządzeń korzysta z tych samych przerwań zwłaszcza że to laptop to jedynym sensownym rozwiązaniem będzie powrót do ACPI. Chyba że ten tryb powodował jakieś problemy.
tzn czasami byly takie trzaski cyfrowe i jak naciskalem stop w cubase to rzaskalo z 3 razy i spokoj ale w sumie nie wiem czy to nie wina sterownikow nie wiem wiec sformatowalem dysk i chciale od nowa wedle wskazan standard pc i po kolei wylaczanie wszystkich nie potrzebnych rzeczy..
> mam pytanie zainstalowalem xp jako standard pc na laptopie.
Skoro to Windows XP, w miarę nowy sprzęt, a tym bardziej laptop powinieneś zainstalować jako ACPI, nie Standard PC.
Jacek
Skoro to Windows XP, w miarę nowy sprzęt, a tym bardziej laptop powinieneś zainstalować jako ACPI, nie Standard PC.
Jacek
...witam
na laptopie.
sprawdzilem irq i mam 2 uzadzenia na 5 kanale i pelno na 10 miedzy innymi karte audio i graficzna a tak nie powinno byc chyba?
karta to echo indigo i/o
a graf ati radeon 9000
pomocy......
W laptopie żeby komputer przydzielił inaczej przerwania trzeba przeinstalować system od początku (w stacjonarnym wystarczy zmienić kartę kontrolera FW do innego portu a komp. sam poszuka nowych przerwań) ja miałem takie problemy z kartą Quanta Fire 610, była na 19 kanale razem z kontrolerem USM i nie można było na niej pracować, polecono mi przeinstalować system, bo z BIOS nic w laptopach nie zmienisz, są zazwyczaj bardzo ograniczone. Podobno nie zawsze po pierwszym razie wszystko będzie Ok, ty rządzi przypadek, ja miałem szczęście i po pierwszym przeinstalowaniu XP chodzi jak marzenie, żadnych trzasków nawet przy dużych projektach.
Pozdrawiam.
na laptopie.
karta to echo indigo i/o
a graf ati radeon 9000
pomocy......
W laptopie żeby komputer przydzielił inaczej przerwania trzeba przeinstalować system od początku (w stacjonarnym wystarczy zmienić kartę kontrolera FW do innego portu a komp. sam poszuka nowych przerwań) ja miałem takie problemy z kartą Quanta Fire 610, była na 19 kanale razem z kontrolerem USM i nie można było na niej pracować, polecono mi przeinstalować system, bo z BIOS nic w laptopach nie zmienisz, są zazwyczaj bardzo ograniczone. Podobno nie zawsze po pierwszym razie wszystko będzie Ok, ty rządzi przypadek, ja miałem szczęście i po pierwszym przeinstalowaniu XP chodzi jak marzenie, żadnych trzasków nawet przy dużych projektach.
Pozdrawiam.
przerwania ustawiasz recznie w menadxwrze urzadzeń - w xp nie musiałem nigdy z tego korzystac - w 98 zdarzyło sie dwa razy9przez konflikt ze zintegrowana karta dźwiekowa)
jesli działa u ciebie wszystko jak nalezy to nie ruszaj bo niec to nie da...
jesli działa u ciebie wszystko jak nalezy to nie ruszaj bo niec to nie da...
...przerwania ustawiasz recznie w menadxwrze urzadzeń - w xp nie musiałem nigdy z tego korzystac - w 98 zdarzyło sie dwa razy9przez konflikt ze zintegrowana karta dźwiekowa)
jesli działa u ciebie wszystko jak nalezy to nie ruszaj bo niec to nie da......
Zbynia możesz powiedzieć, w jaki sposób to robisz ręcznie?
Wszedłem do menadżera urządzeń w widoku ustawiam zasoby wg połączeń i widzę wszystkie żądane przerwania (IRQ), ale nie widzę możliwości na tym poziomie zmiany przydzielonych przerwań.
Może jakoś inaczej to robisz.
Pozdrawiam.
jesli działa u ciebie wszystko jak nalezy to nie ruszaj bo niec to nie da......
Zbynia możesz powiedzieć, w jaki sposób to robisz ręcznie?
Wszedłem do menadżera urządzeń w widoku ustawiam zasoby wg połączeń i widzę wszystkie żądane przerwania (IRQ), ale nie widzę możliwości na tym poziomie zmiany przydzielonych przerwań.
Może jakoś inaczej to robisz.
Pozdrawiam.