M-Audio - klawiatura MIDI?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
zielak
M-Audio - klawiatura MIDI?

Post autor: zielak » czwartek 03 mar 2005, 23:34

witam wszyskich!

temat pewnie nie raz wałkowany ale cóż, mam nadzieje że i tym razem ktoś doradzi.

kilka lat temu poleciałem do najbliższego sklepu muzycznego i poprosiłem o najtańszą klawiaturę midi, zapłaciłem ok300 złotych i wyszedłem z 37 klawiszami w czarnej tandetnej obudowie jedynie z włącznikiem on/of. Po jakimś czasie ów sprzęt zaczął szfankować więc zdecydowałem się na coś nowego i wybrałem bardzo atrakcyjną cenowo klawiaturkę Evolution, z pitch bendami, pokrętłami itd, i jakiez było moje rozczarowanie, choć nie jestem pijanistą(w zasadzie to wgóle nie umiem grac na klawiszach) na tym sprzęcie nie daje się wiele zdziałać, nawet nie chce mi się opisywać bo pewnie dobrze wiecie o co chodzi. Gdy zacząłem drążyć temat, okazało się że ta pierwsza "tandetna" klawiatura była dziełem firmy Fatar, co jak już się zorientowałem tłumaczy wiele. Teraz znowu stoję przed powaznym dylematem i stąd moja prośba o pomoc w wyborze. Czego potrzebuję:

- 49-61 klawiszy, myślę że bez młoteczków się obejdę tym bardziej że te ważą i kosztują sporo,jednak zależy mi na naprawde pożądnej dynamice, i po prostu dobrej jakości samej klawiatury (EVOLUTION odpada)

- kilku gałeczek i suwaczków :)

-cena do 2000 pln

M-audio Keystation Pro 88 wydaje się być czymś co mogłoby się sprawdzić, ale długość 140 cm odpada, Może ktoś miał do czynienia z RADIUM 49 albo 61, boję się że może sie to niewiele różnić od EVO, niestety fatara w polsce nikt już nie sprzedaje (a może jednak tak), CO JESZCZE GODNEGO UWAGI? PROSZĘ O RADĘ I POMOC (O ile ktoś dotrwał i doczytał aż dotąd)

pozdrawiam wszystkich

zielak

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Re: M-Audio - klawiatura MIDI?

Post autor: bruce_lee » piątek 04 mar 2005, 00:05

...witam wszyskich!

temat pewnie nie raz wałkowany ale cóż, mam nadzieje że i tym razem ktoś doradzi.

kilka lat temu poleciałem do najbliższego sklepu muzycznego i poprosiłem o najtańszą klawiaturę midi, zapłaciłem ok300 złotych i wyszedłem z 37 klawiszami w czarnej tandetnej obudowie jedynie z włącznikiem on/of. Po jakimś czasie ów sprzęt zaczął szfankować więc zdecydowałem się na coś nowego i wybrałem bardzo atrakcyjną cenowo klawiaturkę Evolution, z pitch bendami, pokrętłami itd, i jakiez było moje rozczarowanie, choć nie jestem pijanistą(w zasadzie to wgóle nie umiem grac na klawiszach) na tym sprzęcie nie daje się wiele zdziałać, nawet nie chce mi się opisywać bo pewnie dobrze wiecie o co chodzi. Gdy zacząłem drążyć temat, okazało się że ta pierwsza "tandetna" klawiatura była dziełem firmy Fatar, co jak już się zorientowałem tłumaczy wiele. Teraz znowu stoję przed powaznym dylematem i stąd moja prośba o pomoc w wyborze. Czego potrzebuję:

- 49-61 klawiszy, myślę że bez młoteczków się obejdę tym bardziej że te ważą i kosztują sporo,jednak zależy mi na naprawde pożądnej dynamice, i po prostu dobrej jakości samej klawiatury (EVOLUTION odpada)

- kilku gałeczek i suwaczków :)

-cena do 2000 pln

M-audio Keystation Pro 88 wydaje się być czymś co mogłoby się sprawdzić, ale długość 140 cm odpada, Może ktoś miał do czynienia z RADIUM 49 albo 61, boję się że może sie to niewiele różnić od EVO, niestety fatara w polsce nikt już nie sprzedaje (a może jednak tak), CO JESZCZE GODNEGO UWAGI? PROSZĘ O RADĘ I POMOC (O ile ktoś dotrwał i doczytał aż dotąd)

pozdrawiam wszystkich

zielak

...

wielu uzytkownikow doradzi ci pewnie edirola z serii pcr.

ja ze swoich doswiadczen stwierdzam ze evolution (chyba z klawiatura m-audio jest podobnie) rzeczywiscie nadaje sie jedynie do krecenia galkami i barw syntetycznych gdzie reakcja klawiatury jest mniej wazna. natomiast wszelkie piana odpadaja imho, no chyba ze rzeczywiscie nie ma sie niczego innego.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » piątek 04 mar 2005, 00:13

Ja tam nie wiem mam swojego evolutionka MK461C i jakoś nie narzekam. Wystarcza mi na moje skromne zapotrzebowania (bynajmniej na razie) Z tego co wynikło; z prownania evo z radium to evo wypada ciut lepiej, - no tak mi wyszło dlatego też sprawiłem se ten klawiat.( aha jedyny problme z rejestracją - coś zamulają, ale to chyba ja skopałem sprawę bo złego seriala podałem czy coś)

pozdrwiam

zielak

Post autor: zielak » piątek 04 mar 2005, 00:51

hmm... boję się że edirol (np pcr50) to ciągle ta sama klasa, a co za tym idzie ta sama jakość...

szukam czegoś napawdę solidnego (ale i bez przegięć)

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » piątek 04 mar 2005, 02:15

...

hmm... boję się że edirol (np pcr50) to ciągle ta sama klasa, a co za tym idzie ta sama jakość...

szukam czegoś napawdę solidnego (ale i bez przegięć)...

chyba jednak nie do konca ta sama jakosc - najlepiej przejzyj archiwum forum i cos znajdziesz - szczegolnie pan maciej dobrski zachwala edirole

ja jak mowie - tego pod lapa nigdy nie mialem, a na codzien mykam na yamaha p-80 z normalna fortepianowa klawiatura - pewnie dlatego nie umiem sie przyzwyczaic do tych plastikow z evolution. no ale skoro szukasz czego malego i nie za drogiego to nic ci po tym
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Grey

Post autor: Grey » piątek 04 mar 2005, 09:29

Używałem przez chwilkę Radium-61, suwaczki, pokrętła i owszem, jednak akcja klawiatury jest kiepska, nie polecam.

Pozdro
eis, eis, baby!

ODPOWIEDZ