Która lampa lepsza?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
qbo
Która lampa lepsza?

Post autor: qbo » środa 02 mar 2005, 01:34

Witam,

Wlasnie caly szczesliwy otworzylem pudelko z Fatmanem 1 ktorego nabylem kilka dni temu na E-bay, dostalem go razem z "zapasowa" lampa. Zaraz po podlaczeniu okazalo sie ze oryginalna lampa jest spalona. Wymienilem na ta druga, ktoa pracuje dobrze.

I tu moje pytanie:

Oryginalna lampa w Fatmanie to SOVTEK 12AX7LPS Rosyjskiej produkcji a ta ktora wlozylem to RUBY 12AX7. Ktoa z nich jest lepsza, ktora lepiej "wytlusci" brzmienie czyli da efekt o ktory w tym urzadzeniu przeciez chodzi? Czy powininem zmienic lampe?

Pomozcie prosze jesli ktokolwiek ma o tym pojecie.

Pozdrawiam i z gory dzieki.

Qbo

Awatar użytkownika
Hofander

Re: Która lampa lepsza?

Post autor: Hofander » środa 02 mar 2005, 09:03

Oryginalna lampa w Fatmanie to SOVTEK 12AX7LPS Rosyjskiej produkcji a ta ktora wlozylem to RUBY 12AX7. Ktoa z nich jest lepsza, ktora lepiej "wytlusci" brzmienie czyli da efekt o ktory w tym urzadzeniu przeciez chodzi? Czy powininem zmienic lampe?

Pomozcie prosze jesli ktokolwiek ma o tym pojecie.

Pozdrawiam i z gory dzieki.

Qbo...

Ruby też sprzedaje Sovteki, być może lepiej selekcjonowane, chociaż uzywałem wersji LPS Sovteka w piecu Fendera i świetnie grała. Mimo wszystko lampy to zawsze loteria, na szczęście 12AX7 nie sa drogie i dość łatwo je kupić. Jeśli chodzi o firme Ruby to używałem ich lamp mocy El84 i grały bardzo dobrze. Aktualnie uzywam lamp Mesa/Boogie EL34 w Marshall'u, w miarę tanie i rewelacyjnie brzmiące. Czekam na lampy SPAX7, czyli wypasioną wersję 12AX7 Mesy. Osobiscie polecam Ci wypróbowanie 2, góra trzech lamp, żaden koszt, a może się opłacić. Gdzie kupowałeś Fat Mana? Fajne to?

Pozdrawiam

H

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » środa 02 mar 2005, 11:24

>> Czy powininem zmienic lampe?

Ja swego czasu sporo eksperymentowałem z lampami w Fatmanie. Próbowałem przeróżne typy (odpowiedniki 12AX7) i różnych producentów. M.in. Sovtek, Telefunken, JJ, oraz 6N1P, 6N2P, 6N23P. Wiosek jest jeden: na każdej z testowanych lamp Fatman grał inaczej! Trudno określić, na której grał najlepiej, bo to głównie zależy od indywidualnych preferencji brzmieniowych. Pamiętam, że na lampach Telefunken’a dźwięk był mocno nasycony, trochę jakby przesterowany. Podobnie na standardowym Sovteku. Natomiast na lampie 6N23P brzmiał bardzo „okrągło” i miękko. Aktualnie tej lampy właśnie używam.
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
qbo

Post autor: qbo » środa 02 mar 2005, 15:18

Gdzie kupowałeś Fat Mana? Fajne to?

Fatman kupowalem na Ebay, a przebywam obecnie w stanach i tu mam swoje studio, urzadzenie mam od wcozraj isie zakochalem od pierwszego.. uslyszenia :)

IGS - dzieki wielkie - patrzac na Twoje produkcje i uznajac Ciebie za moj prywatny autorytet w "ocieplaniu" pozostaje mi zgodnie z Twoja rada kupic ich kilka.... i testowac!

Pozdrawiam,

qbo

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » środa 02 mar 2005, 15:55

...>> Czy powininem zmienic lampe?

Ja swego czasu sporo eksperymentowałem z lampami w Fatmanie. Próbowałem przeróżne typy (odpowiedniki 12AX7) i różnych producentów. M.in. Sovtek, Telefunken, JJ, oraz 6N1P, 6N2P, 6N23P. Wiosek jest jeden: na każdej z testowanych lamp Fatman grał inaczej! Trudno określić, na której grał najlepiej, bo to głównie zależy od indywidualnych preferencji brzmieniowych. Pamiętam, że na lampach Telefunken’a dźwięk był mocno nasycony, trochę jakby przesterowany. Podobnie na standardowym Sovteku. Natomiast na lampie 6N23P brzmiał bardzo „okrągło” i miękko. Aktualnie tej lampy właśnie używam....

Nie ważne jaka firma - lampy dobiera się na ucho i smak, każda gra inaczej i wprowadza inne nasycenie - kwestia jak kto woli. Dobieraj je na ucho a nie na logo czy produkcję.

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » środa 02 mar 2005, 16:47

Nie ważne jaka firma - lampy dobiera się na ucho i smak, każda gra inaczej i wprowadza inne nasycenie - kwestia jak kto woli. Dobieraj je na ucho a nie na logo czy produkcję....

Łatwo powiedzeć gorzej zrobić. Juz widze pana sprzedawce jak "niczym z rękawa" podaje mi kolejne pudełka lamp róznych firm a ja odpakowuje i tylko wstawiam i testuje, a po kilku minutach próby dzwieku mówie "nasepną proszę.." Hahaha, utopia! Kolego MG, zapomniałes w jakim kraju żyjesz?

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » środa 02 mar 2005, 23:39

...Nie ważne jaka firma - lampy dobiera się na ucho i smak, każda gra inaczej i wprowadza inne nasycenie - kwestia jak kto woli. Dobieraj je na ucho a nie na logo czy produkcję....

Łatwo powiedzeć gorzej zrobić. Juz widze pana sprzedawce jak "niczym z rękawa" podaje mi kolejne pudełka lamp róznych firm a ja odpakowuje i tylko wstawiam i testuje, a po kilku minutach próby dzwieku mówie "nasepną proszę.." Hahaha, utopia! Kolego MG, zapomniałes w jakim kraju żyjesz?

...

Fakt dostęp do lamp (w sklepie do przetestowania) jest trudny w Polsce, ale jak się chce to się znajdzie odpowiednie brzminie - kwestia szperania i dobrego wyboru.

ODPOWIEDZ