witam panowie;)
Mam dylemat ... mianowicie potrzebuje aktywne odsłuchy bliskiego pola , takie do 20 w ale zeby jako tako slychac bylo na nich "dół" - nie mowie oczywiscie o "dyskotece" ;P ale zeby bylo cos slychac jednak a nie taki plastik jak np. studiophile'a :/ ... rozejrzałem sie
po sklepach i wychodzi na to ze do wyboru mam 2 wlasciwe model - o roznej mocy - edirol i roland :
Rolandy DM-10 lub DM-20 ( pasmo przen: mniej wiecej 50Hz-22kHz )
lub
Edirole MA-10D lub MA20D ( pasmo przen: 45Hz-22kHz )
Czy ktos z was mial do czynienia z nimi - moze mi powiedziec nieco wiecej na ich temat - glownie jak sie sprawuja w samej "pracy". Zaznaczam ze maja one isc do studia niskobuzdetowego wiec rewelacji nie potrzebuje ;)
Aha wazne ze te monitory ( para ) musza kosztowac do 1200 zł max !!! z gory dzieki za odpowiedzi ;) - to tak jakbyscie mieli jakies inne propozycje.
pozdro.
Monitory Edirol/Roland
Re: Monitory Edirol/Roland
Niestety Roland (Edirol) się nie popisał na tym polu - to są słabiutkie jakościowo monitory, mało przydatne w studiu. Testował je kiedyś Tomasz Wróblewski w dużym opracowaniu porównawczym, kilku innych ekspertów na świecie ma podobne opinie.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Niestety Roland (Edirol) się nie popisał na tym polu - to są słabiutkie jakościowo monitory, mało przydatne w studiu. Testował je kiedyś Tomasz Wróblewski w dużym opracowaniu porównawczym, kilku innych ekspertów na świecie ma podobne opinie.
MD....
no wlasnie tego sie obawialem -- w takim razie co Pan moze mi zaproponowac ?? musze sie zmiescic w tych 1200-300 zl ... i chcialbym zeby jednak nieco dolu bylo w nich :/ ...
ma Pan jakies propozycje ?
MD....
no wlasnie tego sie obawialem -- w takim razie co Pan moze mi zaproponowac ?? musze sie zmiescic w tych 1200-300 zl ... i chcialbym zeby jednak nieco dolu bylo w nich :/ ...
ma Pan jakies propozycje ?
monitory edirol = totalny szit i kwas
jak ten chłam mogli nazwać monitorami - brzmienie przekolorowane,dudniące,nie radzi saobie wogóle z rytmem,basem itp.przy głośniejszym podkręceniu zatykają się.
nie polceam - są do tyłka !

jak ten chłam mogli nazwać monitorami - brzmienie przekolorowane,dudniące,nie radzi saobie wogóle z rytmem,basem itp.przy głośniejszym podkręceniu zatykają się.
nie polceam - są do tyłka !
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)
...monitory edirol = totalny szit i kwas
nie polceam - są do tyłka !...
no teraz juz wiem ze to nie jest za dobry wybor ;P ... ale w takim razie .. prosze inne propozycje :/ ...

nie polceam - są do tyłka !...
no teraz juz wiem ze to nie jest za dobry wybor ;P ... ale w takim razie .. prosze inne propozycje :/ ...
a w wyszukiwarkę niech wujek poklika
jest na ten temat bardzo duuuuuużo ........ pozdr.

jest na ten temat bardzo duuuuuużo ........ pozdr.
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)
- AlfonsoRodeo
Skoro niska cena jest tutaj rzecza dominujaca, to jedyna chyba opcja jest Behringer Truth, kosztuja w okolicach 700 pln (pasywne). Graja na pewno lepiej od Edirola. Wiadomo, w tym przedziale cenowym niczego sie rewelacyjnego nie kupi. Na pewno wybor, w moim przypadku, nie padl by na Edirola. W tym miejscu powtorzyl bymzdanie jednego z przedmowcow - " to shit i kwas..."
Pozdrawiam i zycze sukcesu w odnalezieniu 'tych jedynych':)
Pozdrawiam i zycze sukcesu w odnalezieniu 'tych jedynych':)
no teraz juz wiem ze to nie jest za dobry wybor ;P ... ale w takim razie .. prosze inne propozycje :/ ... ...
odezwij się do mnie Flove na gg - 2585475 albo mail djx1@op.pl
...no teraz juz wiem ze to nie jest za dobry wybor ;P ... ale w takim razie .. prosze inne propozycje :/ ... ...
...
spoko ... wyszukiwarka i poszukiwania na wlasna reke to byl moj pierwszy krok - po prostu z tego co zauwazylem to monitorow ( w cenie do 1200-1300 zl ) o pasmie przen. od 50 Hz jest tylko kilka ... zaznaczam ze musza byc to monitory aktywne :/ ... wyszlo ze edirol lub roland w tym przedziale
cenowym ...
esi near , bst czy studiophile maja pasmo od 70 Hz ... a to mnie nie urzadza, chyba ze do tego dokupie jakis woofer lub dobre zamkniete słuchawki ale to juz kombinacje :/ ... półsrodek ...
od 15000 mozna chyba w promocji kupic Alesisy mk2 ... ale nie wiem czy dam rade "finansowo" bo jednak musze dokupic jeszcze troche sprzetu :/ ... dlatego jesli ktos ma jakies sugestie/doswiadczenia/propozycje to jestem otwarty ...
btw. moze ktos testowal wlasnie te bsty studio 4 lub studio pro 4 m-audio - bo ja je jedynie przesluchiwalem - a to za malo :/
pozdro;)
...
spoko ... wyszukiwarka i poszukiwania na wlasna reke to byl moj pierwszy krok - po prostu z tego co zauwazylem to monitorow ( w cenie do 1200-1300 zl ) o pasmie przen. od 50 Hz jest tylko kilka ... zaznaczam ze musza byc to monitory aktywne :/ ... wyszlo ze edirol lub roland w tym przedziale
cenowym ...
esi near , bst czy studiophile maja pasmo od 70 Hz ... a to mnie nie urzadza, chyba ze do tego dokupie jakis woofer lub dobre zamkniete słuchawki ale to juz kombinacje :/ ... półsrodek ...
od 15000 mozna chyba w promocji kupic Alesisy mk2 ... ale nie wiem czy dam rade "finansowo" bo jednak musze dokupic jeszcze troche sprzetu :/ ... dlatego jesli ktos ma jakies sugestie/doswiadczenia/propozycje to jestem otwarty ...
btw. moze ktos testowal wlasnie te bsty studio 4 lub studio pro 4 m-audio - bo ja je jedynie przesluchiwalem - a to za malo :/
pozdro;)