Lektor i kompresory

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
repo
Lektor i kompresory

Post autor: repo » czwartek 24 lut 2005, 00:31

Jak to jest z ustawieniem takiego sprzętu:

Na jednym mam (dbx)

- Threshold i Ratio

Na drugim (Joemeek)

- Slope, Attack, Release

A behringer Composer ma jedno i drugie.

Jakie są najlepsze ustawienia do wokalu (może jakieś konkretne przykład)- takie by nie przesadzić z ustawieniami i by mozna było ewentulanie podręcic programowo?

Aha - do takie toru chce zastosować sprzętową bramkę szumów - delikatnie - by nie czyścic szumu np. wentylatora komputerowego - co można zastosować

Dzięki

Zbynia

Re: Lektor i kompresory

Post autor: Zbynia » czwartek 24 lut 2005, 02:07

hmmm

parametry dobierasz na słuch by wokal jak najlepiej brzmiał

dbx 386 (286?nie pamietam - taki srebrny kombajnik:D)

treshold,ratio i do tego wybór ataku miedzy szybkim a wolnym i podobnie z release......

włączenie wolnego ataku powoduje delikatne stłumienie wokalu

release praktycznie wpływu nie ma(przy tym sprzecie - jest tak subtelna różica że prawie nie do wychwycenia)

treshold i ratio ustawiam w zaleznosci od stylu wokalisty ale zazwyczaj threshold ok -10 ratio 2.5 - 4:1

szumy mam tak niskie że nawet sobie głowy nie zawracam - tym bardziej że powinieneś skupic sie na jak najmniejszych przesłuchach ze słuchawek a nie zawracac sobie głowę szumem....chyba ze masz bardzo szumiacy mikrofon i ogólnie w pomieszczeniu wszystko strasznie szumi.....

repo

Post autor: repo » czwartek 24 lut 2005, 03:36

szumy mam tak niskie że nawet sobie głowy nie zawracam - tym bardziej że powinieneś skupic sie na jak najmniejszych przesłuchach ze słuchawek a nie zawracac sobie głowę szumem....chyba ze masz bardzo szumiacy mikrofon i ogólnie w pomieszczeniu wszystko strasznie szumi.....

...

Mam dość cieńką ścianę - na upartego moge nie stosować bramki - ale nagrywam dużo tekstu mówionego.

Czy bramki mają jakis negatywny wpływ na jakość nagrania?

No i jeszcze jedno. Podłączyłem próbnie ultrafexa (brzmienie mi się poprawiło) Czy to po "Bożemu" ?? Zastanawiam się na podpięcie APHEXa Big Botoom lub SPL-a Vitalizera. Co koledzy na to?

Awatar użytkownika
muzyk00

Post autor: muzyk00 » czwartek 24 lut 2005, 22:56

szumy mam tak niskie że nawet sobie głowy nie zawracam -

...

ja też nie mam problemów z szumem a bramki stosuje rzadko... A jakie bramki.... hmmmmm

Bartek_L

Post autor: Bartek_L » wtorek 01 mar 2005, 00:51

...szumy mam tak niskie że nawet sobie głowy nie zawracam -

...

ja też nie mam problemów z szumem a bramki stosuje rzadko... A jakie bramki.... hmmmmm

...

Jak bramka raz coś wytnie przy nagraniu, to wytnie. Lepiej nagrywać (lektora) bez bramki a potem to obrobić!!

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 12 mar 2005, 23:35

Użycie bramki na wokalu usuwa końcówki słów, które są spółgłoskami. Nie radzę więc tego robić. Można oczywiście bramkę ustawić nisko, ale wtedy nie usunie mlaśnięć. Najlepiej więc czyścić ręcznie

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » niedziela 13 mar 2005, 05:56

...Użycie bramki na wokalu usuwa końcówki słów, które są spółgłoskami. Nie radzę więc tego robić. Można oczywiście bramkę ustawić nisko, ale wtedy nie usunie mlaśnięć. Najlepiej więc czyścić ręcznie...

dokładnie - cała obróbka po nagraniu
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
muzyk00

Post autor: muzyk00 » niedziela 13 mar 2005, 12:42

......Użycie bramki na wokalu usuwa końcówki słów, które są spółgłoskami. Nie radzę więc tego robić. Można oczywiście bramkę ustawić nisko, ale wtedy nie usunie mlaśnięć. Najlepiej więc czyścić ręcznie...

dokładnie - cała obróbka po nagraniu ...

Ja stosuje delikatną brameczkę - bardzo delikatną - eliminuje pogłos pomieszczenia - a mlaśnięcia ręcznie to fakt

ODPOWIEDZ