Soczysta stopa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
goozik
Kontakt:
Soczysta stopa

Post autor: goozik » czwartek 17 lut 2005, 10:39

mam zarejestrowany materjal na VS 2480 - perkusja. problem w tym ze stopa brzmi jak podlo tektorowe :) czy ma ktos moze jakis pomysł co zrobic aby juz wspomniana stopa zabrzmiala soczyscie i pieknie?

Awatar użytkownika
mytnik

Re: Soczysta stopa

Post autor: mytnik » czwartek 17 lut 2005, 11:04

...mam zarejestrowany materjal na VS 2480 - perkusja. problem w tym ze stopa brzmi jak podlo tektorowe :) czy ma ktos moze jakis pomysł co zrobic aby juz wspomniana stopa zabrzmiala soczyscie i pieknie?...

Znaleźć porządnego sampla i podstawia w miejsce wgranej stopy. Jeżeli nie chce ci się tego ropbić ręcznie, to służy do tego plugin Drumagog. W Pro-Toolsie jest to fajnie rozwiązane - rozpoznaje transienty i można szybko podmienić tą stopę. Nie znam programu, widziałem to tylko w studio, więc nie pytaj o szczegóły

pozdrowienia

drummer

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » piątek 18 lut 2005, 00:00

...mam zarejestrowany materjal na VS 2480 - perkusja. problem w tym ze stopa brzmi jak podlo tektorowe :) czy ma ktos moze jakis pomysł co zrobic aby juz wspomniana stopa zabrzmiala soczyscie i pieknie?...

Compresor i korektor.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » piątek 18 lut 2005, 08:06

Witam,

właśnie wczoraj spędziłem wieczór w temacie stopy, no więc wydzieliłem ją z całego midi, i teraz grają sobie dwie ścieżki perkusji; sopa i reszta świata. I teraz chciałbym tą sopę napompować przy użyciu generatora tonu np 50 Hz , limitera, bądź kompresora. Słyszałem o takim patencie, przy pomocy hardwarowych zabawek, ale czy przy "homeamatorstudio" w oparciu o Cubasa sx2 i parę darmowych wtyczek osiagne to o czym wspomniałem. Efekt oczekiwany ; lekko "smużąca" stopa.

JoU

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 18 lut 2005, 08:28

Ojj, stopa jak tekturowe pudło. To mi juz na starcie śmierdzi tym ze nagrywałeś ją zwykłym dynamikiem do wokalu, albo bęben był niskiej jakości lub źle nastrojony.

Nie wiem, ja bym na twoim miejscu zamiast bawić sie wkorekcje (moze by to cos dalo) podłożył dobrej jakosci próbkę przypomocy programowego triggera.

Oczywiście korekcją poprawiłbym brzmienie tej stopy, dynamike ukształtował kompresorem, ale ono nie zmieni swych kartonowych korzeni, to pozostanie. Problem zapewne tkwi w sposobie jej rejestracji lub samym brzmieniu bębna.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 18 lut 2005, 08:35

jakiego programu używasz? "Podmienienie" stopy to jedyne sensowne rozwiązanie
drummer

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 18 lut 2005, 08:41

Uzywałem wiele sposobów, dawno temu robiłem top ręcznie, potem stosowalem proste programy ktore raze zkumplem programistą napisalismy do tego celu. Ale dla początkujących polecam jednak coś wstylu Drumagoga. To proste w uzyciu (bo mozliwosci to ma duzo) i skuteczne urządzenie a wersja demo pozwala pracowac z jeden miesiąc z tego co pamietam. Polecam.

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » piątek 18 lut 2005, 10:53

...Witam,

właśnie wczoraj spędziłem wieczór w temacie stopy, no więc wydzieliłem ją z całego midi, i teraz grają sobie dwie ścieżki perkusji; sopa i reszta świata. I teraz chciałbym tą sopę napompować przy użyciu generatora tonu np 50 Hz , limitera, bądź kompresora. Słyszałem o takim patencie, przy pomocy hardwarowych zabawek, ale czy przy "homeamatorstudio" w oparciu o Cubasa sx2 i parę darmowych wtyczek osiagne to o czym wspomniałem. Efekt oczekiwany ; lekko "smużąca" stopa.

JoU ...

Ja u siebie w SX2 robię to tak:

1)Na jednym kanale stopka do wyleczenia

2)Na drugim BD z tr808

3)Na stope z tr808 zapinam bramkę i ustawiam aby wybrzmiewała odrobinę dłużej niż druga stopka.

4)Wysyłam obie na inny kanał

5)Ustawiam proporcje między nimi i zapinam na "kanał sumę" z 2-3 kompresory z niezbyt "radykalnymi" ustawieniami. Lepiej skompresować je parę razy, niż raz i za dużo. Nie wiem, ale mi tak lepiej brzmi...

6)Wystarczy delikatnie jeszcze poprawić proporcję i w większości przypadków takie rozwiązanie chula.

W pozostałych przypadkach nagrywam stopę jeszcze raz, albo szukam innej próbki.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » sobota 19 lut 2005, 05:30

Spróbuj przede wszystkim ją dobrze skompresować a korektorem graficznym podbić częstotliwości - wedle uznania i słuch.

Jeśli chodzi o komprersję to polecam wtyczki Waves albo PSP. Korektor -jak dla mnie wystarcza programowy na kanał z Cubase.

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » wtorek 22 lut 2005, 10:36

Znaleźć porządnego sampla i podstawia w miejsce wgranej stopy. Jeżeli nie chce ci się tego ropbić ręcznie, to służy do tego plugin Drumagog. W Pro-Toolsie jest to fajnie rozwiązane - rozpoznaje transienty i można szybko podmienić tą stopę. Nie znam programu, widziałem to tylko w studio, więc nie pytaj o szczegóły

...no wlasnie; slyszalem ze w ProTools jest taka opcja (Audio to MIDI);

..czyli dla mnie pozostaje ten Drumagog? czy ktos polecilby cos innego?

/uzywam Cubase VST 5.1/

pozdrawiam i dzieki z gory...

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

ODPOWIEDZ