Drastyczny wzrost czasu ładowania się projektu w CubaseSX1
- przedwczoraj
Pracuję nad utworem który ładował się w CubaseSX1 przeważnie około 30 sekund. Ale od pewnego momentu ten czas wydłużył się do 2 godzin! W projekcie tym nie używam instrumentów wirtualnych, wszystkie brzmienia są ze sprzętu zewnętrznego poza 6 Intaktami w wersji ograniczonej, dodanej przez producenta do zestawu perkusyjnych sampli Zero-G. Pracuję na PentiumIV 2,8Ghz HT z 780Mb RAMu. W jaki sposób skrócić czas ładowania się projektu do rozsądnych przedziałów czasowych?
Re: Drastyczny wzrost czasu ładowania się projektu w CubaseSX1
wszystkie brzmienia są ze sprzętu zewnętrznego poza 6 Intaktami w wersji ograniczonej, dodanej przez producenta do zestawu perkusyjnych sampli Zero-G. Pracuję na PentiumIV 2,8Ghz HT z 780Mb RAMu. W jaki sposób skrócić czas ładowania się projektu do rozsądnych przedziałów czasowych?...
A tego Zero-G Intakta Kolega "spatchowal" ?
Hubi
Hubi
Ale od pewnego momentu ten czas wydłużył się do 2 godzin!
a może coś więcej o tym "pewnym momencie"..??
pozdrawiam ciekawsko..:)
pozdrawiam ciekawsko..:)
- przedwczoraj
Hubi
Tak, zaraz po kupnie, ale potem było przeinstalowanie systemu - muszę sprawdzić czy zrobiłem to ponownie.
pozdrawiam ciekawsko..:)...
To ciężko określić, kilka godzin pracy podczas których przybyło w projekcie trochę ścieżek, automatyk i efektów. Ponowne otwarcie i szok. O postępach bębę informował na bieżąco.
pozdrawiam
Hubi
Tak, zaraz po kupnie, ale potem było przeinstalowanie systemu - muszę sprawdzić czy zrobiłem to ponownie.
To ciężko określić, kilka godzin pracy podczas których przybyło w projekcie trochę ścieżek, automatyk i efektów. Ponowne otwarcie i szok. O postępach bębę informował na bieżąco.
pozdrawiam
...A tego Zero-G Intakta Kolega "spatchowal" ?
Hubi
pozdrawiam...
hehehe .. mam podoban sytuacje co ty tyle ze ja korzystam z duzych ilosci vsti ( athlon 2.0 , 512 mb ) - w moim przypadku jesli do tego dochodzi ( dlugo sie wczytuje ) to projekt sie po prostu sypie i tak na parwde nic sie nie da zrobic -zdarza sie to rzadko ale jednak, dlatego zawsze dwa razy nagrywam to co zrobilem roznymi nazwami
Hubi
pozdrawiam...
hehehe .. mam podoban sytuacje co ty tyle ze ja korzystam z duzych ilosci vsti ( athlon 2.0 , 512 mb ) - w moim przypadku jesli do tego dochodzi ( dlugo sie wczytuje ) to projekt sie po prostu sypie i tak na parwde nic sie nie da zrobic -zdarza sie to rzadko ale jednak, dlatego zawsze dwa razy nagrywam to co zrobilem roznymi nazwami

...Pracuję nad utworem który ładował się w CubaseSX1 przeważnie około 30 sekund. Ale od pewnego momentu ten czas wydłużył się do 2 godzin!
Ale to jest rzeczywiscie 2 godziny czy po prostu to trwa dlugo albo w ogole sie nie wczytuje ?
Z tego co pamietam, to w SX1 byl problem z otwieraniem projektow. Wieszano psy na producencie, bo nie bylo oficjalnej latki. Moglbys dokladnie opisac jak odbywa sie to ladowanie ?
Hubi
Ale to jest rzeczywiscie 2 godziny czy po prostu to trwa dlugo albo w ogole sie nie wczytuje ?
Z tego co pamietam, to w SX1 byl problem z otwieraniem projektow. Wieszano psy na producencie, bo nie bylo oficjalnej latki. Moglbys dokladnie opisac jak odbywa sie to ladowanie ?
Hubi
...Pracuję nad utworem który ładował się w CubaseSX1 przeważnie około 30 sekund. Ale od pewnego momentu ten czas wydłużył się do 2 godzin!
To po co robisz takie długie piosenki.
- przedwczoraj
Hubi
...
To są autentycznie 2 godziny, a nawet 5 minut dłużej, odpaliłem o 15.30, około 17.35 projekt był wczytany. Ani razu się na szczęście nie wysypał, zapisany był pod różnymi nazwami, z przenosinami katalogów po partycjach z opcją "minimalizuj pliki", "usuń niewykorzystywane" i dalej to samo - procesor przy wczytywaniu obciążony prawie non stop na 100%. Dziasiaj sprawdzę patcha intakta, zoptymalizuję xp-ka, ewentualnie rozszerzę pamięć do 1532 MB.
Odnośnie optymalizacji xp - gdzieś wczoraj na frum czytałem że niezoptymalizowany przy 4 ścieżkach się krzaczył, a po optymalizacji wzrost wydajności był przeszło dziesięciokrotny - troche szokujące ponieważ w wolnych chwilach robię bazy brzmień i bez optymalizacji wszystko chodzi z 60-cioma i większo ilością ścieżek stereo, ale spróbuje zoptymalizować, może wydajność rzeczywiście zdecydowanie wzrośnie.
Przymierzam się niedługo do kupna SX3, ale wszystko będzie zależeć od wyniku rozwiązania obecnego problemu.
pozdrawiam
Hubi
...
To są autentycznie 2 godziny, a nawet 5 minut dłużej, odpaliłem o 15.30, około 17.35 projekt był wczytany. Ani razu się na szczęście nie wysypał, zapisany był pod różnymi nazwami, z przenosinami katalogów po partycjach z opcją "minimalizuj pliki", "usuń niewykorzystywane" i dalej to samo - procesor przy wczytywaniu obciążony prawie non stop na 100%. Dziasiaj sprawdzę patcha intakta, zoptymalizuję xp-ka, ewentualnie rozszerzę pamięć do 1532 MB.
Odnośnie optymalizacji xp - gdzieś wczoraj na frum czytałem że niezoptymalizowany przy 4 ścieżkach się krzaczył, a po optymalizacji wzrost wydajności był przeszło dziesięciokrotny - troche szokujące ponieważ w wolnych chwilach robię bazy brzmień i bez optymalizacji wszystko chodzi z 60-cioma i większo ilością ścieżek stereo, ale spróbuje zoptymalizować, może wydajność rzeczywiście zdecydowanie wzrośnie.
Przymierzam się niedługo do kupna SX3, ale wszystko będzie zależeć od wyniku rozwiązania obecnego problemu.
pozdrawiam
- przedwczoraj
...
3'20 sek...
...
3'20 sek...
To są autentycznie 2 godziny, a nawet 5 minut dłużej, odpaliłem o 15.30, około 17.35 projekt był wczytany. Ani razu się na szczęście nie wysypał, zapisany był pod różnymi nazwami, z przenosinami katalogów po partycjach z opcją "minimalizuj pliki", "usuń niewykorzystywane" i dalej to samo - procesor przy wczytywaniu obciążony prawie non stop na 100%.
Cos mi chodzi po glowie, ze albo do Intakta albo do Kompakta (chodzi o te Zero-G i EastWest "instrumenty") byl jakis patch odwolujacy sie do stabilnosci.
Aktualna wersja engine'u Intakta powinna byc 1.0.3021.
Jak nie pomoze, to:
1. Przejrzyj forum Cubase.
2. Zapytaj na forum Cubase.
3. Zglos to do supportu, najpierw Cubase'a.
Hubi