Spyware i adware

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Re: Spyware i adware

Post autor: mytnik » piątek 11 lut 2005, 12:58

Jest jeszcze inne wyjście: Nie przeglądać xxx'ów

pozdrowienia
drummer

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 11 lut 2005, 13:02

Niestety w sporym procencie przypadkow uzytkownicy sami sa sobie winni odpalajac zalaczniki niewiadomego pochodzenia badz nie zwracajacy uwagi na to, co sciagaja z internetu. Na to nie ma juz rady.

Slusznie... Staram sie radzic sobie z tym tematem od lat (wirole spajłery itd) stad uzywam TheBat! do poczty np.. ExploDera Majkrosoftu uzywalem z powodu wygodnej nakladki na niego zwanej Avant Browser- tab browsing itd.. regularnie robilem zawsze windowsupdate i porzadki.. czyszczenie rejestru scandisc defrag itd.. I Co???? SPYWARE zafajdany psuje mi zycie.. Na szczescie ostatnio zrobilem sobie trzy zestawy "recovery cd" ktore w krytycznym momencie pozwalaja mi z obrazu na CD przywrocic system.. Wszystko startuje automatycznie i tylko przy wymianie plyty na nastepna zada klepniecia w .. Dzieki za porady.. sprobuje tego HijackThis.. moze on wykryje jakies dodatkowe swinstwo.. Poki co jade na Firefoksie i jest spokoj..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 11 lut 2005, 13:04

.. klepniecia w "enter" oczywiscie

[addsig]

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » piątek 11 lut 2005, 13:08

Nie na temat związany z muzyką....... ale aż mnie gryzie żeby się zapytać:

Jak (dostępne programy nie dają rady + grzebanie w rejestrze...) usunąć pluskwę, która powoduje, że po odpaleniu IE otwiera się za każdym razem jakaś inna wyszukiwara z wpisanym hasłem do szukania w polu "search", a hasło to .... he he "spyware remover"......

Dotarłem już do stron, które oferują programy do usunięcia trgo g... (pewnie same to g... rozsyłają..) za $$$$$ oczywiście.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim wrednym robalem?
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 11 lut 2005, 13:12

Dotarłem już do stron, które oferują programy do usunięcia trgo g... (pewnie same to g... rozsyłają..) za $$$$$ oczywiście.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim wrednym robalem?...

Wlasnie to bylo powodem wczorajszych porzadkow..........

[addsig]

Grey

Post autor: Grey » piątek 11 lut 2005, 13:17

...Nie na temat związany z muzyką....... ale aż mnie gryzie żeby się zapytać:

Jak (dostępne programy nie dają rady + grzebanie w rejestrze...) usunąć pluskwę, która powoduje, że po odpaleniu IE otwiera się za każdym razem jakaś inna wyszukiwara z wpisanym hasłem do szukania w polu "search", a hasło to .... he he "spyware remover"......

Yes, HiJackThis

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » piątek 11 lut 2005, 13:20

..... klepniecia w "enter" oczywiscie

...

Jakim programem robisz "lustro systemu" i czy można zrobić go na zewnętrznym dysku HD?? Chciałbym mieć kopie swojego systemu razem z zawartością program files czy to możliwe??Oba katalogi u mnie ważą 10 GB dlatego pytam o opcję z dyskiem. Czy to skąplikowana operacja?

Dzięki Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » piątek 11 lut 2005, 13:21

1. Spyware Blaster - blokuje na stałe (jest nierezydentny, robi to poprzez modyfikacje rejestru) ponad 3 tysiące trojanów, malware, itp. - darmowy, www.javacoolsoftware.com

2. AD-Aware Personal SE, darmowy - sprawdzać co tydzień, wyłapuje to, czego nie blokuje Spyware Blaster.

3. Program antywirusowy, aktualna baza, aktywny skaner w czasie buszowania po sieci. Podczas pracy z audio odpinamy internet i wyłączamy skaner.

4. Firefox i Thunderbird (albo Outlook ale z wyłączonym podglądem treści wiadomości - wszystkie nieznane maile natychmiast kasujemy bez podglądania ich treści).

Od roku zero infekcji, AD-Aware wykrywa trochę cookies i spyware.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » piątek 11 lut 2005, 13:25

... Dotarłem już do stron, które oferują programy do usunięcia trgo g... (pewnie same to g... rozsyłają..) za $$$$$ oczywiście.

Wlasnie to bylo powodem wczorajszych porzadkow..........

...

..i to będzie powodem dzisiejszych porządków

A tak na marginesie (w domu nie mam na szczęście netu) to jak korzystacie z netu na tym samym kompie, co do produkcji muzy służy, to polecam dwa systemy - jeden na to, drugi na to... wiadomo.

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 11 lut 2005, 13:27

tez mam avg do tego spy boot i zadnych problemów.jade na outlooku i internet explorerze.....

nie pomoze nawet najlepszy program jesli bedziesz wchodzil na wszystkie strony jakie tylko zechcesz - trzeba sie troszke ograniczac bo jest masa stron z syfem i petlami do otwierania nastepnych - wystarczy tylko ich unikac bo i tak nic na nich nie ma...wiec jesli tylko umiesz korzystac z internetu z glową to nie masz problemu

ODPOWIEDZ