...Witam!
Ostatnio podczas obróbki gitar efektem zwanym AmpliTube zauważyłem kolosalną różnicę w brzmieniu pomiędzy formatem Direct-X, a VST. Przepuszczając ten sam sygnał przez AmpliTube w wersji D-X i w wersji VST, używając dokładnie tego samego presetu otrzymałem dwa, zupełnie inne brzmienia (oczywiście użyłem tych samych sterowników karty dźwiękowej). To z wtyczki D-X miało więcej góry, a do z VST było bardziej muliste...
Czy ta różnica powinna w ogóle mieć miejsce?
Czy to może być problem sterowników karty dźwiękowej?
Które brzmienie uznać za "to właściwe"

...
Wtyczka w dużym uproszczeniu składa się z 3 elementów. Pierwszy to interfejs graficzny - obrazki, suwaczki itd. Drugi to algorytm. Samo wyprowadzenie danych z algorytmu może być już różne - zależnie od formatu wtyczki, czylio stało- lub zmiennoprzecinkowe i w określonym zakresie. Więc w ramach jednego hosta obsługującego różne formaty nie powinno być różnicy w brzmieniu wtyczki. Różnica może być natomiast z materiałem wychodzącym po obróbce z wtyczki. Grając przez Wave Mapper - co z reguły jest domyślnym ustawieniem dla wtyczek pracujących z własnym hostem - czyli tzw. standalone niestety brzmienie może nieco stracić, ponieważ trafia do windowsowego (DirectX) Mixera. Natomiast grając sterownikiem ASIO z wyjściem ustawionym na rzeczywiste wyjście karty pomijasz ten mikser. Jeśli w ten sposób testowałeś to faktycznie mogłeś dosłyszeć się jakąś różnice, podczas pracy z hostem typu Cubase/Logic itd. nie sądzę - pewnie siła autosugestii
Jacek