Ranking e-sklepów audio
czyli nie trzeba sie obawiac ze cos bedzie nie tak??Nawet jak ktos kupuje pierwszą rzecz poza granicą??
Re: Ranking e-sklepów audio
...czyli nie trzeba sie obawiac ze cos bedzie nie tak??Nawet jak ktos kupuje pierwszą rzecz poza granicą??...
teoretycznie nie - w unii gwarancja ma obowiazywac na terenie calej wspolnoty.
Praktyka jest... nieznana...
co do USA - polecam jeszcze http://www.zzounds.com/
z USA jest jednak powazny problem - nie wysylaja za granice.
1) problemy z napieciem zasilania
2) nie autoryzuja zagranicznych kart kredytowych przez inet (wzgledy bezpieczenstwa)
3) niektorzy producenci (Yamaha, Roland, Gibson, Alesis, Emagic) nie pozwalaja dytrybutorom na export poza USA.
Unfortunately, we can only ship products to physical addresses within
the 50 United States and US military APO/FPO addresses at this time. We
would love to extend our products and services to areas outside the
United States. However, outrageous shipping costs and the possibility
of product incompatibility with non-US voltages have created obstacles
for US dealers attempting to service non-US customers. In addition,
many brand-name vendors (including Yamaha, Roland, Gibson, Alesis,
Emagic, and others) do not authorize US dealers to ship their products
outside of the country.
For customers with international credit cards, we must be able to
verify both the billing and shipping addresses. If we cannot, we will
not be able to process the order.
[addsig]
teoretycznie nie - w unii gwarancja ma obowiazywac na terenie calej wspolnoty.
Praktyka jest... nieznana...
co do USA - polecam jeszcze http://www.zzounds.com/
z USA jest jednak powazny problem - nie wysylaja za granice.
1) problemy z napieciem zasilania
2) nie autoryzuja zagranicznych kart kredytowych przez inet (wzgledy bezpieczenstwa)
3) niektorzy producenci (Yamaha, Roland, Gibson, Alesis, Emagic) nie pozwalaja dytrybutorom na export poza USA.
Unfortunately, we can only ship products to physical addresses within
the 50 United States and US military APO/FPO addresses at this time. We
would love to extend our products and services to areas outside the
United States. However, outrageous shipping costs and the possibility
of product incompatibility with non-US voltages have created obstacles
for US dealers attempting to service non-US customers. In addition,
many brand-name vendors (including Yamaha, Roland, Gibson, Alesis,
Emagic, and others) do not authorize US dealers to ship their products
outside of the country.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
A ja gorąco polecam NovaMusik z USA. Kupiłem tam np. NI Komplete 2 za 499$ (była "special" oferta), Behringer BCF2000 za 230$, BCR2000 za 219$ a ostatnio Ozonic za 499$. Akurat ten sklep specjalizuje się w ofercie dla el-muzyków. Mają dużo ofert specjalnych i sprzęt z tzw.B-stock po bardzo niskich cenach. Kupowałem kartą bez problemów a przesyłkę miałem w domu po 3-4 dniach
Wysyłają na życzenie tańszym expresem USPS (poczta USA) co trzeba zaznaczyć w zamówieniu na stronie (mimo że standardowo jest zaznaczony drogi UPS ale nie obciążają tym karty płatniczej).

Jak to co z serwisem ? a co za granica nie dostajesz gwarancji ? Jak cos nawali to wysylasz , nie wiedze zadnego problemu. Wysylasz do sklepu w ktorym kupiles , albo bezposrednio do producenta.Jak ktos ma za duzo piniedzy to niech kupuje u nas, ale ja nie mam zamiaru przeplacac niejednokrotnie nawet 100%
Za granica zawsze szybko i sprawnie zostalem obsluzony, zero jakichkolwiek problemow.Najdluzej tydzien czekalem na przesylki u nas zamowilem jedna karte w pazdzierniku i do dzisaj jej nie dostalem, plakac sie chce. ...
Zgadzam się w 100%. Też nie zamierzam przepłacać w g...nianych polskich sklepach. Różnica jest czasem nawet powyżej 100%. Dodam jeden jeszcze jeden adres fajnego sklepu (kupiłem tam parę rzeczy):
www.audiomidi.com (USA)
Za granica zawsze szybko i sprawnie zostalem obsluzony, zero jakichkolwiek problemow.Najdluzej tydzien czekalem na przesylki u nas zamowilem jedna karte w pazdzierniku i do dzisaj jej nie dostalem, plakac sie chce. ...
Zgadzam się w 100%. Też nie zamierzam przepłacać w g...nianych polskich sklepach. Różnica jest czasem nawet powyżej 100%. Dodam jeden jeszcze jeden adres fajnego sklepu (kupiłem tam parę rzeczy):
www.audiomidi.com (USA)
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
w MusicCenter.COM (nie mylić z musiccenter.pl, gdyż jest to zupełnie inny sklep, w MusicCenter.COM obsługa jest bardzo dobra, przesyłka szybka i sprawna).
te... uważaj co piszesz
Nie MusicCenter.COM tylko www.musiccenter.com.pl. Pod pierwszym adresem jest "strona-wsycacz".
Pozdro
Groover
te... uważaj co piszesz

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Tam nie jest napisane, ze nie autoryzuja, tylko tyle, ze adres dostarczenia przesylki musi byc zgodny z danymi z karty. To powszechnie stosowana praktyka rowniez w naszej kochanej Unii.
Problem jest natomiast inny. W USA niechetnie akceptuja jakiekolwiek karty poza tymi wydawanymi przez Vise czy American Express, ale na takiej zasadzie, ze jak juz gdzies akceptuja takiego Mastercarda, to zazwyczaj klienta czeka wyzsza prowizja (Mastercard rozliczany jest w euro, a Visa czy AmEx w USD).
Hubi
ja kupowałem w music-town.de
musiałem chwiloke poczekać na przesyłke bo brakowało im kart rozszeżeń więc dostałem wszystko w ratach ale w przeciągu 2 tygodni wszystko było - można płacić w pln równowartość euro na polskie konto
obsługa w porządku choć troszkę mały wybór wśród producentów
przesyłkę miałem gratis
musiałem chwiloke poczekać na przesyłke bo brakowało im kart rozszeżeń więc dostałem wszystko w ratach ale w przeciągu 2 tygodni wszystko było - można płacić w pln równowartość euro na polskie konto
obsługa w porządku choć troszkę mały wybór wśród producentów
przesyłkę miałem gratis
...
Tam nie jest napisane, ze nie autoryzuja, tylko tyle, ze adres dostarczenia przesylki musi byc zgodny z danymi z karty. To powszechnie stosowana praktyka rowniez w naszej kochanej Unii.
W cytowanym fragmencie zeczywiscie tak pisze.
A praktyka jest taka -sprobuj wejsc do tego zzsound i podac billing address poza USA - niestety ich formatka nie akceptuje tego... musisz wybrac nazwe stanu z listy.
pytalem sie (telefonicznie) dlaczego - no i tu wchodza nasze "wzgledy bezpieczenstwa". Wysylaja tylko do USA (ok, akurat bylem tam przez kilka miesiecy), no ale mialem swoja VISA wydana w PL. Niestety, oni wprawdzie dopuszczaja ze biliing&shipping nie sa takie same, ale musza sprawdzic oba (cokolwiek to "sprawdzic" znaczy). A nie sa w stanie tego "sprawdzic" dla adresow poza USA...
[addsig]
W cytowanym fragmencie zeczywiscie tak pisze.
A praktyka jest taka -sprobuj wejsc do tego zzsound i podac billing address poza USA - niestety ich formatka nie akceptuje tego... musisz wybrac nazwe stanu z listy.
pytalem sie (telefonicznie) dlaczego - no i tu wchodza nasze "wzgledy bezpieczenstwa". Wysylaja tylko do USA (ok, akurat bylem tam przez kilka miesiecy), no ale mialem swoja VISA wydana w PL. Niestety, oni wprawdzie dopuszczaja ze biliing&shipping nie sa takie same, ale musza sprawdzic oba (cokolwiek to "sprawdzic" znaczy). A nie sa w stanie tego "sprawdzic" dla adresow poza USA...
[addsig]
Jak to co z serwisem ? a co za granica nie dostajesz gwarancji ? Jak cos nawali to wysylasz , nie wiedze zadnego problemu. Wysylasz do sklepu w ktorym kupiles , albo bezposrednio do producenta.Jak ktos ma za duzo piniedzy to niech kupuje u nas, ale ja nie mam zamiaru przeplacac niejednokrotnie nawet 100%
U nas jest tak drogo między innymi dlatego, że mamy dużo wyższą stawkę VAT niż np. Niemcy. gdzię płaci się tylko 16%. Mimo tego sklepy w UE prowadzące sprzedaż wysyłkową do Polski i mające tu obroty większe niż 35000 Euro rocznie, są zobowiązane nakładać na towary polski VAT i odprowadzać go w Polsce. Z tego co wiem ŻADEN sklep w Niemczech tego nie robi. A napewno wszyskie duże sklepy Niemieckie mają większe obroty niż te 35tys, jeśli opłaca im się zatrudniać ludzi do obsługi Polaków i inwestować w reklamy w polskich czasopismach.
Głównie przez to niemieckie sklepy są tak konkurencyjne, chociaż łamią prawo UE. Dziwię się, że żaden polski sklep nie podał ich do sądu, sprawa byłaby na 100% wygrana.
U nas jest tak drogo między innymi dlatego, że mamy dużo wyższą stawkę VAT niż np. Niemcy. gdzię płaci się tylko 16%. Mimo tego sklepy w UE prowadzące sprzedaż wysyłkową do Polski i mające tu obroty większe niż 35000 Euro rocznie, są zobowiązane nakładać na towary polski VAT i odprowadzać go w Polsce. Z tego co wiem ŻADEN sklep w Niemczech tego nie robi. A napewno wszyskie duże sklepy Niemieckie mają większe obroty niż te 35tys, jeśli opłaca im się zatrudniać ludzi do obsługi Polaków i inwestować w reklamy w polskich czasopismach.
Głównie przez to niemieckie sklepy są tak konkurencyjne, chociaż łamią prawo UE. Dziwię się, że żaden polski sklep nie podał ich do sądu, sprawa byłaby na 100% wygrana.
e, guzik prawda, wlasnie sprawdzilem w http://www.musicstorekoeln.de - doliczaja jak najbardziej!
ale nawet wtedy:
MOTU 2408 mk3 = 1.039,00 € brutto
-16% VAT niem = 895€ netto
+22% VAT polski = 1092€ DO ZAPLATY
do tego transport jakies 20€, razem ollo 1110€ x4zl = 4440 zlotych
AudioFactory = 5300zl + jakies 10 za transport - 5310zl
Moze to nie 100%, ale dalej sie OPLACA kupic TAM a nie TU
[addsig]