Który interfejs wybrać?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
nimbastik
Który interfejs wybrać?

Post autor: nimbastik » piątek 04 lut 2005, 21:35

Cały czas szukam interfejsu audio/midi.

Teraz na oku mam dwa interfejsy: M-audio FireWire Audiophile i Edirol UA25. Która lepsza?

Będę nagrywał wokal , gitarę i bas. Mam już mixerek Compact 4, planuję też kupić klawiaturę sterującą.

Nagrywać będę na laptopa.

W/w interfejsy są w podobnej cenie i zostało by mi troche kasy na klawiaturkę, ale jeżeli odradzicie mi je to myślałem jeszcze o ESI QuataFire 610 lub Edirol UA5, tylko że na klawiaturkę to braknie. Poradzcie proszę:)

Pozdrawiam wszystkich. Dzięki za info.

3Head

Re: Który interfejs wybrać?

Post autor: 3Head » piątek 04 lut 2005, 23:14

...Cały czas szukam interfejsu audio/midi.

Teraz na oku mam dwa interfejsy: M-audio FireWire Audiophile i Edirol UA25. Która lepsza?

Będę nagrywał wokal , gitarę i bas. Mam już mixerek Compact 4, planuję też kupić klawiaturę sterującą.

Nagrywać będę na laptopa.

W/w interfejsy są w podobnej cenie i zostało by mi troche kasy na klawiaturkę, ale jeżeli odradzicie mi je to myślałem jeszcze o ESI QuataFire 610 lub Edirol UA5, tylko że na klawiaturkę to braknie. Poradzcie proszę:)

Pozdrawiam wszystkich. Dzięki za info....

Edirol'a sobie raczej odpusc , bo to interfejsy na USB , a jesli mozesz korzystac z FW , jest to ciekawsza opcja .

Ja dosc stanowczo bym stawial na QuataFire .

Awatar użytkownika
nimbastik

Post autor: nimbastik » niedziela 06 lut 2005, 23:04

Edirol'a sobie raczej odpusc , bo to interfejsy na USB , a jesli mozesz korzystac z FW , jest to ciekawsza opcja .

Ja dosc stanowczo bym stawial na QuataFire ....

Ale czy usb będzie stwarzać jakieś problemy, gdy będę chciał zgrać wokal i gitarę na dwa kanały z jakością do 24-bit/96kHz? Czy fw jest konieczne?

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » poniedziałek 07 lut 2005, 00:15

Audio via USB to nic tylko kłopoty. Jeśli to jest takie samo audio jak w testowanym przeze mnie Edirol PCR-1 (a zapewne jest takie samo), to sobie daruj.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
nimbastik

Post autor: nimbastik » poniedziałek 07 lut 2005, 00:29

...Audio via USB to nic tylko kłopoty. Jeśli to jest takie samo audio jak w testowanym przeze mnie Edirol PCR-1 (a zapewne jest takie samo), to sobie daruj.

MD....

Dzięki za info.

Chyba będę musiał zastanowić się nad FW:

- M-audio FireWire Audiophile,

- ESI QuataFire 610,

może ktoś ma doświadczenia z tymi interfejsami? Jakieś opinie? :)

Awatar użytkownika
ZORD

Post autor: ZORD » środa 09 lut 2005, 09:42

......Audio via USB to nic tylko kłopoty. Jeśli to jest takie samo audio jak w testowanym przeze mnie Edirol PCR-1 (a zapewne jest takie samo), to sobie daruj.

MD....

Dzięki za info.

Chyba będę musiał zastanowić się nad FW:

- M-audio FireWire Audiophile,

- ESI QuataFire 610,

może ktoś ma doświadczenia z tymi interfejsami? Jakieś opinie? :)...

Polecam QuantaFire - ma stabilne sterowniki - no i jesli myslisz o czyms mobilnym to Quanta to 1/3 racka , audiopfile chyba caly (moge sie mylisc ale na pewno jest szersza). A jako uzytkownik laptopa pewnie wiesz jak wazna sprawa jest wielkosc sprzetu:)

KARKATAM

Post autor: KARKATAM » środa 09 lut 2005, 13:15

...Audio via USB to nic tylko kłopoty. Jeśli to jest takie samo audio jak w testowanym przeze mnie Edirol PCR-1 (a zapewne jest takie samo), to sobie daruj.

MD....

Ja mam Edirol UM-1 i działa bez zarzutów ( może że ma to tylko IN i OUT MIDI ) , choć na komputerze mojego kolegi ( VIA Apollo ) rzeczywiscie róznie to chodziło . To chyba kwestia kompatybilności z płitą główną .

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 09 lut 2005, 15:26

MD....

nie jest takie samo audio - PCR-1 i UA5 to zupełnie różne konstrukcje. Audio w UA-5 jest po prostu całkiem dobre, a i funkcjonalnie nie ma co narzekać. Na mojej stronce można zobaczyć wyniki pomiarów w RMAA.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 09 lut 2005, 15:59

Polecam QuantaFire - ma stabilne sterowniki -

fakt - z rozwiązań tego typu obecnie to chyba najlepsza propozycja na rynku.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

3Head

Post autor: 3Head » środa 09 lut 2005, 16:44

fakt - z rozwiązań tego typu obecnie to chyba najlepsza propozycja na rynku.

Jak pisalem , rowniez stawiam na QuataFire

ODPOWIEDZ