Rejestracja wielośladowa koncertu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:
Rejestracja wielośladowa koncertu

Post autor: joszko » wtorek 08 lut 2005, 10:47

Załóżmy,że mamy koncert chóru gospel z zespołem instrumentalnym. Do nagłośnienia wykorzystano 24 kanały miksera. Jeśli mikser FOH nie posiada niezależnych wysyłek DIRECT, to nulljak podłączyć rejestrator wielośladowy (rejetrator przystosowany do sygnałów o poziomie mikrofonowym lub liniowym)? Widziałem kiedyś profesjonalną ekipę nagłaśniającą , która posiadała skrzynię z rzędem wejść sygnałowych i kilkoma rzędami odpowiadających im wyjściami (nie pamiętam jak to fachowo zwą taką skrzynię) do rozdzielenia sygnałów do konsoli monitorowej i frontowej. nullJak skonstruowane jest takie urządzenie pod względem elektrycznym -równoległe połączenie gniazd, użycie transformatorów?
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Kalamb

Re: Rejestracja wielośladowa koncertu

Post autor: Kalamb » wtorek 08 lut 2005, 11:21

...Załóżmy,że mamy koncert chóru gospel z zespołem instrumentalnym. Do nagłośnienia wykorzystano 24 kanały miksera. Jeśli mikser FOH nie posiada niezależnych wysyłek DIRECT, to nulljak podłączyć rejestrator wielośladowy (rejetrator przystosowany do sygnałów o poziomie mikrofonowym lub liniowym)? Widziałem kiedyś profesjonalną ekipę nagłaśniającą , która posiadała skrzynię z rzędem wejść sygnałowych i kilkoma rzędami odpowiadających im wyjściami (nie pamiętam jak to fachowo zwą taką skrzynię) do rozdzielenia sygnałów do konsoli monitorowej i frontowej. nullJak skonstruowane jest takie urządzenie pod względem elektrycznym -równoległe połączenie gniazd, użycie transformatorów?...

Microphone splitter, realizowane na transformatorach

np:http://www.jensen-transformers.com/mic_sp.html

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » wtorek 08 lut 2005, 11:37

urządzenie to nazywa się microphone splitter ...ale nie co kosztuje, jak na skrzyneczkę z transformatorami i gniazdkami... są także specjalne kable rozdzielające sygnał, na 2 wyjścia , może zainteresuje Cię coś takiego?:>
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » wtorek 08 lut 2005, 12:30

Czy jednak napewno stać Cię na splittera , te kilka gniazdek , i pare transformatorków zamkniętych w metalowej obudowie rack kosztowało mnie (nie chce mi się szukać faktury , nie jestem pewien...) około 800 zł (! ! !) z tym że ja mam splitter na 4 wyjścia..
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
olearnik

Post autor: olearnik » wtorek 08 lut 2005, 14:17

...Załóżmy,że mamy koncert chóru gospel z zespołem instrumentalnym. Do nagłośnienia wykorzystano 24 kanały miksera. Jeśli mikser FOH nie posiada niezależnych wysyłek DIRECT, to nulljak podłączyć rejestrator wielośladowy (rejetrator przystosowany do sygnałów o poziomie mikrofonowym lub liniowym)? Widziałem kiedyś profesjonalną ekipę nagłaśniającą , która posiadała skrzynię z rzędem wejść sygnałowych i kilkoma rzędami odpowiadających im wyjściami (nie pamiętam jak to fachowo zwą taką skrzynię) do rozdzielenia sygnałów do konsoli monitorowej i frontowej. nullJak skonstruowane jest takie urządzenie pod względem elektrycznym -równoległe połączenie gniazd, użycie transformatorów?...

Jeśli nagrywacz ma tyle wejść co wyjść i nie wprowadza opóźnień, to wepnij się w we/wyjście rozrywne insert potrzebnych Ci kanałów,sygnał będzie wracał z wielośladu do miksera umożliwiając realizację koncertu.

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » wtorek 08 lut 2005, 18:07

......Załóżmy,że mamy koncert chóru gospel z zespołem instrumentalnym. Do nagłośnienia wykorzystano 24 kanały miksera. Jeśli mikser FOH nie posiada niezależnych wysyłek DIRECT, to nulljak podłączyć rejestrator wielośladowy ....

Zadzwonic do kolegi, który ma konsoletę cyfrową: np.: Yamaha 01V96 + 2 zewnętrzne przetworniki 8 AD + kartę 16 ADAT in/out, a w komputerze RME 9652 i kolega spokojnie nagłośni i jedoczesnie nagra koncert na ślady.

C.

ODPOWIEDZ