Politechnika Wrocławska a Uniwersytet Poznański

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:
Re: Politechnika Wrocławska a Uniwersytet Poznański

Post autor: joszko » czwartek 03 lut 2005, 10:29

...No tak. Ale najpierw zastanów się CO chcesz studiować. Bo akustyka, to nie jest to samo co inżynieria dźwięku.. Jeśli chcesz umieć np. adaptować pomieszczenia do zastosowań audio, budować kolumny i tym podobne rzeczy, to idź na akustyke. A jeśli chcesz pracować w studiu na stanowisku realizatora, to idź na inżynierie dźwięku (możesz spróbować w Gdańsku; Katedra Systemów Multimedialnych - ponoć chwalą sobie ludzie).

Pozdro...

Podejrzewam, że kolega niechcący sie pomylił, bo nie chodziło mu o porównanie akustyki z inżynierią dźwięku a reżyserią dźwięku.

Nie wiem co oferuje Uniwersytet, więc nie będę polecał żadnej uczelni. Jeśli lubisz grzebać się w technice to polecam inżynierię dźwięku lub akustykę (obie możliwości np. na PWr) a jeśli bardziej Cię kręci bycie muzykiem, artystą to polecam reżyserię dźwięku (na niektórych uczelniach wymagają wtedy ukończonej szkoły muzycznej).
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » czwartek 03 lut 2005, 10:36

...Witam!

Wszystkich chętnych do uprawiania zawodu "realizatora dżwięku"odsyłam do wywiadu z Andrzejem Lupą w ostatnim numerze EiS.Jak powszechnie wiadomo realizatorów dżwięku z prawdziwego zdarzenia kształci tylko wydział realizacji dżwięku AM w Warszawie.Wydziały politechniczne we Wrocławiu,Gdańsku itd.kształcą inżynierów studia, a to nie to samo co realizator.Myślę ,że większość kolegów myli te pojęcia.Na egzaminie wstępnym na AM w Warszawie 85% kandydatów odpada po egzaminie z kształcenia słuchu.Tutaj największą uwagę zwraca się na muzykalność a nie na znajomość techniki i fizyki.Inżynier studia jest też potrzebny, bo to on zajmuje się instalacjami i konserwacją wszystkich urządzeń w studio.Jeżeli jeszcze umie nagrywać to bardzo dobrze....

Trele morele:-P

Jesli chcesz sie czegoś nauczyć i masz już jakąs wiedzę to idź do Poznania tam Ci zalatwią praktyki i maly kurs realizacji dzwięku i to tyle. Rozmawiałem z niejedną osobą po UP i każda mówi to samo"chcesz sie czegoś nauczyć to się nauczysz". Znam kilku realizatorów z "wyższej półki" i powiem wam, ze są po PWr ale robotę dostali fartem:-) Tak fartem może to dziwne ale niestety tu tak jest w tym fachu, jasli nie masz znajomości i nie masz szczęścia to nic nie znajdziesz. Pozatym w Polsce nie ma dobrej szkoły realizacji dżwieku. Na PWr nauczysz się sporo ale o sprawy realizacji musisz zadbać sam bo Oni CIę nie nauczą, na UP nauczą jak składać nagrania jak nagłasniac, załatwią Ci praktyki w Fotisie i to wszystko wychodzisz z tej szkoły z klapkami na oczach będąc jedynie realizatorem i to do tego marnym bo jak widziałem tam program to się przeraziłem( tyle to się można samemu nauczyć ). AM w Warszawie, ehhh to już inna kwestia, stamtąd wychodzą maszynki do robienia nagrań według schematu opracowanego kilkadziesiąt lat wcześniej przez kadrę nauczycielską. Wkuwasz nutki na pamięć i wychodząc stamtąd nie masz zielonego pojęcia w strefie technicznej. Wiadomo że i strefa techniczna i artystyczna jest w tym fachu ważna ale niestety nie ma w Polsce szkoły która te dwie cechy łączy.

Ja wtybrałem PWr i sobie cenię. Przedewszystkim będę miał większy zakres wiedzy wychodząc z magistrem no a to już dużo. Samą realizacją zajmuję się we własnym zakresie i z pomocą znajomych realizatorów i kolegów brnę sobie przez tą sferę artystyczną. Można się większości rzeczy nauczyć samemu z realizacji ale najważniejsze jest mieć czas i robić, robić i jeszcze raz robić bo bez doświadczenia nic nie masz.
Nie ma co

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 03 lut 2005, 10:53

Jak powszechnie wiadomo realizatorów dżwięku z prawdziwego zdarzenia kształci tylko wydział realizacji dżwięku AM w Warszawie [...]

tak tak. takich realizatorów co to psują nagrania z powodu elementarnych braków w wiedzy technicznej, bo przecież wystarczy być artystą i wszystko będzie dobrze. Vide ostatnia płyta Możdżera z odwróconą fazą w kanałach.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 03 lut 2005, 11:35

...Jak powszechnie wiadomo realizatorów dżwięku z prawdziwego zdarzenia kształci tylko wydział realizacji dżwięku AM w Warszawie [...]

tak tak. takich realizatorów co to psują nagrania z powodu elementarnych braków w wiedzy technicznej, bo przecież wystarczy być artystą i wszystko będzie dobrze. Vide ostatnia płyta Możdżera z odwróconą fazą w kanałach....

Z tą płytą sytuacja jest jeszcze gorsza - to nagrywał jakiś maniak-audiofil z zacięciem ezoterycznym - cytat z jakiegoś artykułu o tej płycie (z pamięci więc może być niedokładnie):"jeżeli te dwa mikrofony będą karmiczne, to uda się uzyskać środkowy kanał duchowy"...:/ więc może to właśnie ta faza..., hehe
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » czwartek 03 lut 2005, 17:50

Z tą płytą sytuacja jest jeszcze gorsza - to nagrywał jakiś maniak-audiofil z zacięciem ezoterycznym - cytat z jakiegoś artykułu o tej płycie (z pamięci więc może być niedokładnie):"jeżeli te dwa mikrofony będą karmiczne, to uda się uzyskać środkowy kanał duchowy"...:/ więc może to właśnie ta faza..., hehe ...

...z komentarza Możdżera do płyty...

"(...)W tym czasie Leszek [Blach Siewierski] rozpoczyna rytuał poszukiwania brzmienia.

- Muszę tak ustawić mikrofony, żeby prawy i lewy były karmiczne. Wtedy wytworzy się środkowy kanał duchowy – informuje mnie z przekonaniem, taszcząc przy tym drewniany stół. Przewraca go na bok i narzuca prześcieradło. Konstrukcję podpiera kijem od miotły.

- Trzeba zlikwidować odbicia – mówi z błyskiem w oku i wraca do zakrystii, gdzie cyfrowy magnetofon Nagry beznamiętnie rejestruje całe zajście. Kompletnie nie wiem, o co chodzi ani z tym stołem, ani z kanałami. Dowiedziałem się jeszcze, że kable są węglowe, wtyczki rodowane, bo złocone "zachamiają dźwięk", a używanie stołu mikserskiego to ciężki grzech. Dźwięk idzie prosto na taśmę. Po godzinie mamy ustawione brzmienie.(...) "

tu jeszcze pojawia się fragment dyskusji z wypowiedzią realizatora...

(kopia z google)

Ale tekst o "zachamianiu dźwięku" przez zlote wtyczki jest wybitny:)

Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 03 lut 2005, 18:44

tu jeszcze pojawia się fragment dyskusji z wypowiedzią realizatora...

(kopia z google)

Ale tekst o "zachamianiu dźwięku" przez zlote wtyczki jest wybitny:)

Peak...

Hehe, dobre. Odwrócona faza, która nie jest odwrócona, miernik oszukuje a op-ampy z powodu nie do końca zbadanego fenomenu czasami zmieniają fazę - no po prostu wybitne, AUDIOFILSTWO ROKU!!!!
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
dawid457

Post autor: dawid457 » piątek 04 lut 2005, 13:47

...Jak powszechnie wiadomo realizatorów dżwięku z prawdziwego zdarzenia kształci tylko wydział realizacji dżwięku AM w Warszawie [...]

tak tak. takich realizatorów co to psują nagrania z powodu elementarnych braków w wiedzy technicznej, bo przecież wystarczy być artystą i wszystko będzie dobrze. Vide ostatnia płyta Możdżera z odwróconą fazą w kanałach....

a Pan jakie studia kończył

Awatar użytkownika
WuBe

Post autor: WuBe » sobota 05 lut 2005, 07:50

Proszę o wypowiedzi studentów, bądź absolwentów tych kierunków.

Pozdrawiam...

Mam "czelność" być absolwentem Reżyserii dźwieku na UAM w Poznaniu

Więc kilka słów o tym kierunku

Z pewnością potwierdzę stwierdzenia w powyższych postach, że "...jeśli chcesz się czegoś tam nauczyć, to sie nauczysz...", a dodam od siebie, że: jeśli będziesz odrabiał pańszczyznę i oby od sesji do sesji, to może jesteś zainteresowany innym zawodem??

Z perspektywy 3 lat spędzonych na tej uczelni mogę stwierdzić, że było całkiem OK.

Należy się oczywiście przygotować na to, ze na I roku trzeba odbębnić kilka stricte fizycznych przedmiotów, które nie zawsze się przydają w przyszłości. Poza tym wiele ciekawych przedmiotów typu , Elektroakustyka, pracownia midi, Laborki z realizacji dźwieku, Akustyka muzyczna, architektoniczna, mowy.

Poza tym troche przedmiotów mających wpłynąć na wrażliwośc muzyczną studenta: Kształcenie słuchu,Współczesne formy muzyczne, dykcja i formy artystyczne, komunikaty radiowe itp

Studio nagraniowe wyposażone w stopniu wystarczającym: O2R, DBX'y,fostex'y, pro tools, neumann'y itd

Mozliwe ze jeszcze coś przybyło od mojego "ubycia"

Poza tym praktyki w firmach nagłośnieniowych, ośrodkach radiowych

Można tam nabyć także z pewnością wiele ciekawych znajomości.

Studia te z pewnością wyjaśniają niektóre procesy (coś w stylu - zrobiłem coś ale nie wiem jak)

Poza tym są dobra podstawą do rozwijania swojej pasji, którą jest w tym przypadku realizacja dźwięku w różnych warunkach.

Bo ten kto nie widzi przyjemności w tym zawodzie chyba nie zrobi dobrego nagrania.

Na stronce Instytutu Akustyki UAM dowiesz się o programie studiów.

makaronix

Post autor: makaronix » sobota 05 lut 2005, 11:24

Czy mógłbys napisać, na czym polega ten egzamin z wraziwości muzycznej, bo nie moge sie nigdzie doszukać zadnych informacji na ten temat. Z góry dzięki
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
maj22

Post autor: maj22 » sobota 05 lut 2005, 12:40

Hmm..Właśnie kończe ogólniaka i nie bardzo wiem co dalej..Myślałem nieśmiało o Politechnice Gdańskiej i Inżynierii Dźwięku i Obrazu, ale mam wątpliwości czy szczere chęci i podstawowa wiedza z zakresu liceum,(klasa mat.-fiz.) wystarczą do tego, aby w ogóle startować w tym kierunku. Byłbym dźwięczny gdyby ktoś rozjaśnił moje wątpliwości. ...I mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie w Polsce jeszcze mogę szukać czegoś podobnego do tego co jest np. w Gdańsku?

ODPOWIEDZ