Znalazłem Tutaj schemat urządzenia UREI 1178, niestety nie mam pojęcia o elektronice praktycznej, więc ciekaw jestem czy z takiego schematu można wykonać kopię urządzenia. Czy to się opłaca?? Czy jest legalne??
Pozdrawiam Olearnik
Urządzenie ze schematu?
Re: Urządzenie ze schematu?
czy z takiego schematu można wykonać kopię urządzenia.
Z tego kawalka bedzie trudno. Z calego schematu - pewno, ze sie da.
Czy to się opłaca?? Czy jest legalne??
Co do oplacalnosci to nie wiem, zalezy, co sie komu oplaca. Na pewno koszt czesci jest wielokrotnie nizszy od ceny calego kompresora, szczegolnie oryginalnego. Legalne jest, samemu mozna robic co sie chce, po jakims czasie patenty wygasaja i mozna to nawet sprzedawac, zreszta sporo firm tak robi.
Co do oplacalnosci to nie wiem, zalezy, co sie komu oplaca. Na pewno koszt czesci jest wielokrotnie nizszy od ceny calego kompresora, szczegolnie oryginalnego. Legalne jest, samemu mozna robic co sie chce, po jakims czasie patenty wygasaja i mozna to nawet sprzedawac, zreszta sporo firm tak robi.
...czy z takiego schematu można wykonać kopię urządzenia.
Co do oplacalnosci to nie wiem, zalezy, co sie komu oplaca. Na pewno koszt czesci jest wielokrotnie nizszy od ceny calego kompresora, szczegolnie oryginalnego. Legalne jest, samemu mozna robic co sie chce, po jakims czasie patenty wygasaja i mozna to nawet sprzedawac, zreszta sporo firm tak robi....
Tutaj1 Tutaj2
Tutaj3
Teraz powinien być komplet.
Czyli dla dobrego elektronika to nie powinien być problem...
Dzieki
Co do oplacalnosci to nie wiem, zalezy, co sie komu oplaca. Na pewno koszt czesci jest wielokrotnie nizszy od ceny calego kompresora, szczegolnie oryginalnego. Legalne jest, samemu mozna robic co sie chce, po jakims czasie patenty wygasaja i mozna to nawet sprzedawac, zreszta sporo firm tak robi....
Tutaj1 Tutaj2
Tutaj3
Teraz powinien być komplet.
Dzieki
To zalezy - schemat to polowa sukcesu, szczegolnie w takich urzadzeniach jak preampy czy - chociaz w mniejszym stopniu - wlasnie kompresory.
Liczy sie jeszcze jak zmontowana jest plytka, jak poprowadzone masy, jak ekranowane... czasami az ciezko uwierzyc jakie drobne i teoretycznie malo istotne szczegoly maja wplyw na brzmienie calosci.
Po prostu oprocz schematu potrzebne jest to COS co sie nazywa "dopieszczeniem" calosci.
Co nie znaczy ze nie mozna tego zrobic - czasami mozna dostac nawet cos lepszego niz oryginal.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...Tutaj masz ciekawsze graty: http://www.gyraf.dk/gy_pd/gyraf_diy.html
Komplet informacji, z PCB. Problem jest jeden, albo dwa nawet. Dostępność układów DBXa do kompresorów i transformatorki wyjściowe/wejściowe.
Inaczej. Załatw trafko wyjściowe LUNDALL do UREIa, zrobię Ci resztę
:l
...
Ja załatwie "trafkę
" a Ty zrobisz resztę, tylko co z tego wyjdzie....:-)
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać.
Jestem laikiem w czym problem ? co takiego wyjątkowego ma ten LUNDALL i czy jest drog? czy trudny do zdobycia, a może da się czymś zastąpić//
Pozdrawiam
Komplet informacji, z PCB. Problem jest jeden, albo dwa nawet. Dostępność układów DBXa do kompresorów i transformatorki wyjściowe/wejściowe.
Inaczej. Załatw trafko wyjściowe LUNDALL do UREIa, zrobię Ci resztę

...
Ja załatwie "trafkę

Przepraszam nie mogłem się powstrzymać.

Jestem laikiem w czym problem ? co takiego wyjątkowego ma ten LUNDALL i czy jest drog? czy trudny do zdobycia, a może da się czymś zastąpić//
Pozdrawiam
- Bartolomeo
ze schematami zwłaszcza sciagnietymi gdzies z netu, wiaze sie jeszcze jeden mankamet- nigdy nie ma sie pewnosci czy dany schemat bedzie działał po zmatowaniu. wiec trzeba byc naprawde dobrym elektronikiem zeby takie bledy wychwycic i naprawic.
- Bartolomeo
wiec trzeba byc naprawde dobrym elektronikiem zeby takie bledy wychwycic i naprawic.
Sugerujesz coś?

...
Nie nie !!
Tylko Mówie, stwierdzam fakty
Ja bym sie za cos takiego nie zabrał...
Ba nie chce mi sie denerwowac

Chyba wolał bym przepłacic

Nie nie !!
...
O co chodzi...??
A nie jest bardziej denerwujące przepłacanie??
Do Montera:
"Cena takiego to o ile pamiętam to 250zł+ przesyłka"
-może przeoczyłem to na stronie ale jaki jest adres potrzebny do złożenia zamówienia??
Czy nie trafiłeś gdzieś na projekt UREI 1178 (stereo) albo czy da się połączyć dwa 1176 do pracy stereo?
POZDRAWIAM
Nie nie !!

O co chodzi...??
A nie jest bardziej denerwujące przepłacanie??
Do Montera:
"Cena takiego to o ile pamiętam to 250zł+ przesyłka"
-może przeoczyłem to na stronie ale jaki jest adres potrzebny do złożenia zamówienia??
Czy nie trafiłeś gdzieś na projekt UREI 1178 (stereo) albo czy da się połączyć dwa 1176 do pracy stereo?
POZDRAWIAM
- Bartolomeo
No może bym sie zabrał gdybym tylko wiedział ze schemat odrazu bedzie działał:P
Kilka razy juz sie przejechałem.
I to na naprawde prostych rzeczach
Nie wiem kto projektuje takie schematy.
Kilka razy juz sie przejechałem.
I to na naprawde prostych rzeczach

Nie wiem kto projektuje takie schematy.