...Juz niestety widzałem na tym forum teg typu rozmowy i bardzo mi sie to nie podoba.
PEACE
Pozdrawiam Bartek...
POPIERAM.
Wracając do tematu - odradzam tracenie pieniążków na chemię. Wnioskuję, że kolega wie jak się posługiwać lutownicą i że będzie umiał kupić odpowiedni potencjometr, więc najlepiej chyba wymienić. W końcu to nie jest radyjko tylko narzędzie pracy
Potencjometry - jak naprawić?
Re: Potencjometry - jak naprawić?
Panowie
Szkoda kasy na środki czyszcące, a jak już rozkręcimy w celu czyszczenia to musimy wylutować i przylutować z powrotem. Po co czyscić?
Oscyloskop zostawiam dla naukowców i dla ludzi chcących udowodnić swoją za...istość. Tu chodzi o sprawność a nie o wynik pomiarów...
Szkoda kasy na środki czyszcące, a jak już rozkręcimy w celu czyszczenia to musimy wylutować i przylutować z powrotem. Po co czyscić?
Oscyloskop zostawiam dla naukowców i dla ludzi chcących udowodnić swoją za...istość. Tu chodzi o sprawność a nie o wynik pomiarów...
drummer
- Bartolomeo
hmm to moze by tak dokładnie wyczyscic i posmarowac wazelina techniczna???
...Oscyloskop zostawiam dla naukowców i dla ludzi chcących udowodnić swoją za...istość. Tu chodzi o sprawność a nie o wynik pomiarów...
Panowie, proszę, może zaczęlibyście wreszcie zwracać uwagę co się pisze, a nie kto to pisze. Gdzie macie napisane, że chodzi o jakieś pomiary oscyloskopowe? Zaproponowałem ten przyrząd jako naszybciej i najwierniej diagnozujący takie przypadki.
A cała moja rozmowa o oscyloskopie rozpoczęła sie od prostego pytania:
...a jak moge rozróżnic po objawach czy jest to fizyczne uszkodzenie, czy poprostu brud...
W tym świetle niekoniecznie (IMHO) z sensem odpowiedział sam Monter:
...Oscyloskop się do tego nadaje, ale to przerost formy nad treścią i żmudna robota. Bez sensu....
A ja się pytam - jaka to robota?
1. do bateryjki (zasilacza) 1,5V= podłączamy ścieżkę potencjometru (wcześniej z prawa Ohma obliczcie czy takie doświadczanie potencjometr przetrzyma mocowo!)
2. pomiędzy jeden z odczepów a jego suwak podłączamy oscyloskop (tryb DC)
3. ustawiamy odpowiednią czułość i... jazda suwaczkiem. Szybciutko zobaczycie gdzie i (przy odrobinie doświadczenia) jakie są wady na ścieżce.
Może się to nie spodoba wielu forumowiczom, ale powiem też tak:
zamiast różnych, nikomu później niepotrzebnych pierdół zaopatrzcie się w ten przyrząd. Naprawdę, czasem można sporo zaoszczędzić tylko przez sam fakt, iż człek umie się nim posługiwać.
Przykłady?
1. podbudzanie się końcówek
2. ciężki do zlokalizowania brum, lub przydźwięk
3. brak sygnału (gdzie?)
4. .....
Moje rady
1. jeśli pracujecie w knajpach, dyskotekach, na scenach i wszędzie tam gdzie odbywają się wszelakie "mocne" promocje, a też jest kawa, tytoń i (MASAKRA!) maszyny do dymu to zaopatrzcie się w sprzęt z wyższych półek. Na tym gorszym może się okazać, że raz tam zagracie i długo nigdzie więcej, bo natychmiast kasa pójdzie na serwis. I piszę to z dobrego serca. Przypuszczam, że Ci, co to mają za sobą, potwierdzą moje racje.
2. w temacie chemii - jesli chodzi tylko o osunięcie brudu, to nie ma problemu - czyścimy spirytusem
i smarujemy dobrą wazeliną techniczną (od biedy) albo specjalnym silikonem (najlepiej ruskim, z ich starych tranzystorów germanowych - rewelacja
). Stanowczo nie polecałbym żadnych sprejotrysków. To krótkoterminowa, powodująca jeszcze gorsze skutki kaszana do kwadratu.
3. czy potencjometr się jeszcze nadaje, czy nie? A to własnie, po wstępnym umyciu w spiricie, można sprawdzić tylko na oscyloskopie! Chyba, że ktoś ma słuch nietoperza
4. i kółko się zamknęło, patrz: ... Może się to nie spodoba wielu forumowiczom...
To tyle mojego w tym temacie. Chciałoby się powiedzieć THE END
Panowie, proszę, może zaczęlibyście wreszcie zwracać uwagę co się pisze, a nie kto to pisze. Gdzie macie napisane, że chodzi o jakieś pomiary oscyloskopowe? Zaproponowałem ten przyrząd jako naszybciej i najwierniej diagnozujący takie przypadki.
A cała moja rozmowa o oscyloskopie rozpoczęła sie od prostego pytania:
...a jak moge rozróżnic po objawach czy jest to fizyczne uszkodzenie, czy poprostu brud...
W tym świetle niekoniecznie (IMHO) z sensem odpowiedział sam Monter:
...Oscyloskop się do tego nadaje, ale to przerost formy nad treścią i żmudna robota. Bez sensu....
A ja się pytam - jaka to robota?
1. do bateryjki (zasilacza) 1,5V= podłączamy ścieżkę potencjometru (wcześniej z prawa Ohma obliczcie czy takie doświadczanie potencjometr przetrzyma mocowo!)
2. pomiędzy jeden z odczepów a jego suwak podłączamy oscyloskop (tryb DC)
3. ustawiamy odpowiednią czułość i... jazda suwaczkiem. Szybciutko zobaczycie gdzie i (przy odrobinie doświadczenia) jakie są wady na ścieżce.
Może się to nie spodoba wielu forumowiczom, ale powiem też tak:
zamiast różnych, nikomu później niepotrzebnych pierdół zaopatrzcie się w ten przyrząd. Naprawdę, czasem można sporo zaoszczędzić tylko przez sam fakt, iż człek umie się nim posługiwać.
Przykłady?
1. podbudzanie się końcówek
2. ciężki do zlokalizowania brum, lub przydźwięk
3. brak sygnału (gdzie?)
4. .....
Moje rady

1. jeśli pracujecie w knajpach, dyskotekach, na scenach i wszędzie tam gdzie odbywają się wszelakie "mocne" promocje, a też jest kawa, tytoń i (MASAKRA!) maszyny do dymu to zaopatrzcie się w sprzęt z wyższych półek. Na tym gorszym może się okazać, że raz tam zagracie i długo nigdzie więcej, bo natychmiast kasa pójdzie na serwis. I piszę to z dobrego serca. Przypuszczam, że Ci, co to mają za sobą, potwierdzą moje racje.
2. w temacie chemii - jesli chodzi tylko o osunięcie brudu, to nie ma problemu - czyścimy spirytusem

3. czy potencjometr się jeszcze nadaje, czy nie? A to własnie, po wstępnym umyciu w spiricie, można sprawdzić tylko na oscyloskopie! Chyba, że ktoś ma słuch nietoperza
4. i kółko się zamknęło, patrz: ... Może się to nie spodoba wielu forumowiczom...
To tyle mojego w tym temacie. Chciałoby się powiedzieć THE END

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
Stanowczo nie polecałbym żadnych sprejotrysków. To krótkoterminowa, powodująca jeszcze gorsze skutki kaszana do kwadratu.
...a prawda jest taka ze mialem jakis czas temu strarutka Unitre B3 (takie "organki", hehe) z masa potencjometrow i przepstryczkow, trzymana byla jakies 10 lat w wilgotnych podziemiach kosciola. Wszystko trzeszczalo i kwiczalo - chyba kazdy jeden styk i potencjometr.
Po gruntownym przemyciu za pomoca "sprejotrysków" (odpowiednio do potencjometrow i swiczow) dziala juz ponad rok bez zadnych zgrzytow.
A nie jest to pierwsze moje doswiadczenie tego typu.
Spraj kosztuje kilka zlotych, co szkodzi sprobowac? Gorzej nie bedzie.
[addsig]
...a prawda jest taka ze mialem jakis czas temu strarutka Unitre B3 (takie "organki", hehe) z masa potencjometrow i przepstryczkow, trzymana byla jakies 10 lat w wilgotnych podziemiach kosciola. Wszystko trzeszczalo i kwiczalo - chyba kazdy jeden styk i potencjometr.
Po gruntownym przemyciu za pomoca "sprejotrysków" (odpowiednio do potencjometrow i swiczow) dziala juz ponad rok bez zadnych zgrzytow.
A nie jest to pierwsze moje doswiadczenie tego typu.
Spraj kosztuje kilka zlotych, co szkodzi sprobowac? Gorzej nie bedzie.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...Spraj kosztuje kilka zlotych, co szkodzi sprobowac? Gorzej nie bedzie...
Oj, Szkudlik, oczywiście, że nic nie szkodzi
Oj, Szkudlik, oczywiście, że nic nie szkodzi

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
- Bartolomeo
Ten kontakt pr kosztuje 6zł 40gr!!!!
To faktycznie trzeba spróbować.
Prawie nic nie trace.
Gożej napewno nie bedzie.
Kupie użyje i zdam relacje :)
Pozdrawiam Bartek
To faktycznie trzeba spróbować.
Prawie nic nie trace.
Gożej napewno nie bedzie.
Kupie użyje i zdam relacje :)
Pozdrawiam Bartek

- Bartolomeo
Jak to nie pomoże to i tak pozostanie tylko wymiana na nowy.
- Bartolomeo
Kupiłem. Użyłem....
I jest znaczna poprawa, aczkolwiek rewelacji nie widze:)
Potencjometr ( raczej ) nie trzeszczy:) Nie przebija.
Ale pracuje "twardo", "tępo".
Tak sobie myśle, że rozpuszczalniki zawarte w kontakcie, rozpusciły też
smarowidła, jak kolega wyżej wspomniał wazeline techniczną:)
W zwiazku z tym zastanawiam się jak długo ten potencjometr pociągnie :/
I jest znaczna poprawa, aczkolwiek rewelacji nie widze:)
Potencjometr ( raczej ) nie trzeszczy:) Nie przebija.
Ale pracuje "twardo", "tępo".
Tak sobie myśle, że rozpuszczalniki zawarte w kontakcie, rozpusciły też
smarowidła, jak kolega wyżej wspomniał wazeline techniczną:)
W zwiazku z tym zastanawiam się jak długo ten potencjometr pociągnie :/