Czy ktoś może mi pomóc?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Czy ktoś może mi pomóc?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 31 sty 2005, 22:28

ani hardware ani przerwania - te rzeczy co najwyzej zawiesza ci kompa albo nie pozwolą działać karcie ale nie mają wpływu na głośność wyjść

po raz kolejny napisze - sprawdź dokładnie sterowniki i ustawienia programu z którego korzystasz

moze sumujesz sygnal na adat 1/2 i wychodzi za glosno?

sinusoida z kompa i puszczasz ja na poszczegolne adaty i sprawdzasz

do tego sprawdx w jakim formacie puszczasz dzwięk na adat - to tez moze miec znaczenie - pokombinuj z roznymi trybami

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » poniedziałek 31 sty 2005, 23:39

po raz kolejny napisze - sprawdź dokładnie sterowniki i ustawienia programu z którego korzystasz

-----------------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem czy wiesz ze MOTU 2408 ma chyba najprostsze stery na swiecie, tam w zasadzie nie ma co ustawiac ...... wiec nawet niema oczym pisac.....

w kazdym programie jest ten sam problem .....

----------------------------------------------------------------------------------------

moze sumujesz sygnal na adat 1/2 i wychodzi za glosno?

---------------------------------------------------------------------------------------

Sterowniki sa tak napisane, ze nie jest mozliwe aby sygnał sie sumował

------------------------------------------------------------------------------------------

sinusoida z kompa i puszczasz ja na poszczegolne adaty i sprawdzasz

-----------------------------------------------------------------------------------------

Puszczam....... i to co dochodzi do stołu jest dokladnie 3,4 dB głosniej .... ale tylko na ADATowych poratach , na SPDIF jest ok, a dzwiek wychodzi tym samym kablem z Kompa , gniazdo SPDIF jest w zewnetrznym module zaraz obok wyjsc ADAT

Jeszcze raz napisze .. na starym Kompie, wszystko dobrze działa. Miałem wrazenie ze to wina sterownikow, Te same stery sa na win 98 i XP , Na samym poczatku gdy zauwałyłem ten problem, na nowym kompie zainstalowałem win 98 , tak jak na starym, problem nie zniknoł. wiec to nie jest wina sterownikow , a ze korzystam z MOTU 2408 jakies 4 lata wiec znam go na wylot

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 01 lut 2005, 11:38

A jaka to częstotliwość? Bo jak więcej niż 48kHz to tu może być problem - SMUX. Inna sprawa to sam mikser - SPDIF to stereo, ADAT to więcej niż stereo, może gdzieś sumują Ci się dwa sygnały - co w przypadku tego SMUXa jest wielce prawdopodobne.

Jacek

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » wtorek 01 lut 2005, 12:08

...A jaka to częstotliwość? Bo jak więcej niż 48kHz to tu może być problem - SMUX. Inna sprawa to sam mikser - SPDIF to stereo, ADAT to więcej niż stereo, może gdzieś sumują Ci się dwa sygnały - co w przypadku tego SMUXa jest wielce prawdopodobne.

Jacek

...

Nie , kanały sie nie sumuja ....... na kazdym sladzie jest to samo ....... na kazdym z 3 portow jest ta sama sytuacja ..... wejscia ADAT - w 03d nie akceptuja wiecej niz 24/ 48khz przy wyzszych czestotliwosciach . poprostu nic nie słychac . ... ja stosuje standard czyli 44,1 , MOTU 2408 MK2 ma bardzo dobre przetworniki ale sa tylko do 24/48 khz wiec tutaj nie powinno byc jakiejs skuchy .... Jak pisałem na Innych kartach wystepuje ten sam problem . Dobrze działa tylko S/PDIF

ODPOWIEDZ