Wyzwalanie basu stopą
sytuacja:
1. stopa+trigger+moduł
2. klawisze
pytanie: co nalezy zrobić żeby uzyskać bas wyzwalany stopą dopasowany do podkładu położonego przez klawiszowca? Jest to wogóle możliwe?
pozdrawiam
p.s. sugerowałem się prezentacją modułu perkusyjnego roland td-10k
1. stopa+trigger+moduł
2. klawisze
pytanie: co nalezy zrobić żeby uzyskać bas wyzwalany stopą dopasowany do podkładu położonego przez klawiszowca? Jest to wogóle możliwe?
pozdrawiam
p.s. sugerowałem się prezentacją modułu perkusyjnego roland td-10k
drummer
Re: Wyzwalanie basu stopą
Dzięki za zmianę tematu na bardziej przejrzysty! Człowiek czasem potrzebuje takiej pomocy od kogoś. Dzięki.
pozdrawiam
p.s. czekam wciąż na jakąś wskazówkę
pozdrawiam
p.s. czekam wciąż na jakąś wskazówkę
drummer
nie wiem jak to masz wszystko polaczone ale ja na przyklad mam w mpc4000 opcje ze moge wyslac ten sam komunikat na wyjscie midi....
czylibiore stope i wysylam jej komunikaty na zewnetrzny sampler,syntezator czy cokolwiek innego....
czylibiore stope i wysylam jej komunikaty na zewnetrzny sampler,syntezator czy cokolwiek innego....
...nie wiem jak to masz wszystko polaczone ale ja na przyklad mam w mpc4000 opcje ze moge wyslac ten sam komunikat na wyjscie midi....
czylibiore stope i wysylam jej komunikaty na zewnetrzny sampler,syntezator czy cokolwiek innego.......
Ciężko to wytłumaczyć....
triggeruję stopę i podaję sygnał na jakiś moduł który z kolei wyzwala brzmienie basu. Chodzi o to, żeby te wyzwalane dźwięki były dopasowane do podkładu klawiszowca(np. same prymy) ewentualnie dźwięki z jakiejś jednej oktawy po której porusza się klawiszowiec...
jeśli jeszcze jestem "nieczytelny" to proszę o info
pozdrawiam
p.s. podkreślam że midi (połączenia) to dla mnie początki
czylibiore stope i wysylam jej komunikaty na zewnetrzny sampler,syntezator czy cokolwiek innego.......
triggeruję stopę i podaję sygnał na jakiś moduł który z kolei wyzwala brzmienie basu. Chodzi o to, żeby te wyzwalane dźwięki były dopasowane do podkładu klawiszowca(np. same prymy) ewentualnie dźwięki z jakiejś jednej oktawy po której porusza się klawiszowiec...
pozdrawiam
p.s. podkreślam że midi (połączenia) to dla mnie początki
drummer
- mr-hammond
pozdrawiam
p.s. podkreślam że midi (połączenia) to dla mnie początki...
Koledze chyba chodzi o to by poprzez nacisniecie wyzwolic konkretne dzwieki po sobie , np C,później E G , itd ?
Bo jesli chodzi tylko o jeden dźwiek to prosta sprawa , jesli jednak o tą pierwsza rzecz to moze pokombinowac z velocity ?Wiem ze moduły perkusyjne mają takie "bajery" ale niestety nie drążyłem nigdy tego tematu. Chętnie sie równiez dowiem :)
Pozdrawiam
PAWEŁ
pozdrawiam
p.s. podkreślam że midi (połączenia) to dla mnie początki...
Koledze chyba chodzi o to by poprzez nacisniecie wyzwolic konkretne dzwieki po sobie , np C,później E G , itd ?
Bo jesli chodzi tylko o jeden dźwiek to prosta sprawa , jesli jednak o tą pierwsza rzecz to moze pokombinowac z velocity ?Wiem ze moduły perkusyjne mają takie "bajery" ale niestety nie drążyłem nigdy tego tematu. Chętnie sie równiez dowiem :)
Pozdrawiam
PAWEŁ

- mr-hammond
z velocity w ten sposób że np na 60 był by bas C na 90 E itd :)
hmm pamietam jesszcze jakies casio i jakis sekwencer miały funkcje ze uczyły rytmiki .Podczas naciskania przycisków uruchamiał sie utwór . Trzeba było przyciskac w okreslonym rytmie aby wszystko było w timie ;)
Nic inengo nie przychodzi mi do glowy :)
Pozdrawiam
PAWEŁ
hmm pamietam jesszcze jakies casio i jakis sekwencer miały funkcje ze uczyły rytmiki .Podczas naciskania przycisków uruchamiał sie utwór . Trzeba było przyciskac w okreslonym rytmie aby wszystko było w timie ;)
Nic inengo nie przychodzi mi do glowy :)
Pozdrawiam
PAWEŁ
Chodzi o kolejne dźwięki.
Z velocity odpada bo nie opanuję całej gamy:) nie jestem Japończykiem hehe
....Klawiszowiec naciska akord A-dur ja uderzając stopą cały czas gram dźwięk a, klwaiszowiec zmienia akord na e-mol ja cały czas gram dźwięk e...
....Klawiszowiec naciska akord A-dur ja uderzając stopą cały czas gram dźwięk a, klwaiszowiec zmienia akord na e-mol ja cały czas gram dźwięk e...
drummer
...Chodzi o kolejne dźwięki. Z velocity odpada bo nie opanuję całej gamy:) nie jestem Japończykiem ....Klawiszowiec naciska akord A-dur ja uderzając stopą cały czas gram dźwięk a, klwaiszowiec zmienia akord na e-mol ja cały czas gram dźwięk e......
Czy mamy przez to rozumieć, że to klawiszowiec grając na jakimś samograju ma ustalać przy okazji dźwięk jaki ma się wydobywać w momencie kiedy uderzysz stopą?
Czy mamy przez to rozumieć, że to klawiszowiec grając na jakimś samograju ma ustalać przy okazji dźwięk jaki ma się wydobywać w momencie kiedy uderzysz stopą?
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
- mr-hammond
...Chodzi o kolejne dźwięki.
....Klawiszowiec naciska akord A-dur ja uderzając stopą cały czas gram dźwięk a, klwaiszowiec zmienia akord na e-mol ja cały czas gram dźwięk e......
heh ten Japoniec to nie zły agent :)
....Klawiszowiec naciska akord A-dur ja uderzając stopą cały czas gram dźwięk a, klwaiszowiec zmienia akord na e-mol ja cały czas gram dźwięk e......
heh ten Japoniec to nie zły agent :)
Czy mamy przez to rozumieć, że to klawiszowiec grając na jakimś samograju ma ustalać przy okazji dźwięk jaki ma się wydobywać w momencie kiedy uderzysz stopą?...
no blisko. powiedzmy że TAK
no blisko. powiedzmy że TAK
drummer