Phantom - czy uszkodzę nim mikrofon dynamiczny?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: Phantom - czy uszkodzę nim mikrofon dynamiczny?

Post autor: szkudlik » czwartek 27 sty 2005, 09:10

...Witam!

Mam nastepujace pytanie. Jezeli chcialbym nagrac kapele na probie, to czy przy nastepujacym podlaczeniu:

-bebny pojemnosciowki + sm58,

-gitara pojemnosciowka,

-bas linia-przez D.I. ze wzmacniacza,

-wokal sm58,

na mikser, ktory ma ogolne podlaczenie Phantom,

moge cos uszkodzic. Glownie chodzi mi o sm58 i wzmak basowy.

Z gory dzieki na odpowiedz....

rece opadaja...

Pozwol ze zrobie copy&paste z poprzedniego posta:

1) jezeli masz prawidlowo podlaczny mic (symetrycznie, cewka pomiedzy pinami 2 i 3 XLRa a oplot kabla na 1) to NIE zniszczy

2) Jezeli MIC jest podlaczony niesymetrycznie - to znaczy pomiedzy jedno z wejsc a "jedynke" - to przez mikrofon poplynie prad staly o natezeniu kilka mA.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 27 sty 2005, 10:34

rece opadaja...

Pozwol ze zrobie copy&paste z poprzedniego posta:

[...]

Dlatego właśnie uważam, że takie odpowiedzi są niedobre, zwłaszcza w takim*) przypadku. Należy odpowiedzieć:

NIC SIĘ NIE STANIE, BEZWARUNKOWO !!!

(bo przecież wiadomo, że zawsze mogą być różne przypadki losowe, może być przebicie na okablowaniu, może być zepsuty mikser, terrorysta może podłożyć bombę i wszyscy zginę i mikrofony też się popsują. Po co roztrząsać takie marginalne przypadki?)

ad *)

W tej robocie KONIECZNE jest posiadanie minimum wiedzy technicznej i znajomość podstaw elektroniki. Jeśli ktoś ma z tym problemy, to nie powinien zajmować się nagrywaniem i realizacją. Niestety, smutna statystyka jest taka, że coraz częściej do sprzętu sięgają różni "artyści" (bez obrazy - nie piję do autora pytania)

Awatar użytkownika
Gib

Post autor: Gib » czwartek 27 sty 2005, 21:07

Ja nie jestem realizatorem, tylko gram w zespole, wiec sprawy elektroniki sa dla mnie raczej obce. Dlatego tez liczylem na pomoc z forum.

Tak na marginesie...wszyscy jestesmy dla siebie, kazdy czlowiek jest dla drugiego, przeciez jezeli nie byloby pytajacych, to komu odpisywali by odpowiadajacy???

3Head

Post autor: 3Head » czwartek 27 sty 2005, 23:08

przeciez jezeli nie byloby pytajacych, to komu odpisywali by odpowiadajacy???

Nikomu, zajeliby sie swoja praca

Awatar użytkownika
Obelix

Post autor: Obelix » niedziela 11 sty 2015, 22:54

Chciałem się dowiedzieć, czy jak kupię mikser za 1500zł z wejściami XLR i jednym przyciskiem PHANTOM, to będę mógł korzystać z mikrofonów dynamicznych i pojemnościowych jednocześnie...

Przeczytałem dwie strony kłótni i wywodów o profesjonalistach i amatorach, dziękuję

Jestem amatorem, bawię się sprzętem w gimnazjum.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 11 sty 2015, 23:11

Przeczytałem dwie strony kłótni i wywodów o profesjonalistach i amatorach, dziękuję
...

I dziesięć lat z tą traumą żyć musiałeś...

[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 12 sty 2015, 12:17

Ustalmy może jedno i obalmy wreszcie ten mit.

Przy prawidłowo skonstruowanym symetrycznym mikrofonowym torze wejściowym NIE MA MOŻLIWOŚCI aby napięcie phantom uszkodziło mikrofon dynamiczny!

I nie ważne jakie zastosowano akurat tam gniazda wejściowe (XLR/TRS), bo to akurat na nic nie wpływa od strony elektroniki.

Włączenie phantom wpływa jedynie na zwiększenie poboru mocy przez zasilacz miksera (głównie z powodu strat, bo sam efektywny prąd zasilający tory mikrofonowe jest wręcz pomijalny).
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 sty 2015, 13:58

NIE MA MOŻLIWOŚCI aby napięcie phantom uszkodziło mikrofon dynamiczny!
I nie ważne jakie zastosowano akurat tam gniazda wejściowe (XLR/TRS), bo to akurat na nic nie wpływa od strony elektroniki.

Z tym stwierdzeniem byłbym ostrożniejszy. Jeżeli na symetrycznym gnieździe TRS jest fantom, to podczas wkładania wtyczki przez chwilę ring wtyczki łączy się z masą gniazda a tip wtyczki ze złączem ring gniazda. To oznacza przepływ prądu przez cewkę. Czy to uszkodzi? Raczej nie. Czy może uszkodzić, np. wstęgę? Może. 

[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 12 sty 2015, 14:15

Z tym stwierdzeniem byłbym ostrożniejszy. Jeżeli na symetrycznym gnieździe TRS jest fantom, to podczas wkładania wtyczki przez chwilę ring wtyczki łączy się z masą gniazda a tip wtyczki ze złączem ring gniazda. To oznacza przepływ prądu przez cewkę. Czy to uszkodzi? Raczej nie. Czy może uszkodzić, np. wstęgę? Może. ...

Otóż nie. Bo dopóki nie zamknie się w pełni obwód +/- zasilania to nic się nie stanie. Przy tym w zawodowych (wymiarowych) wtykach/gniazdach taka "awaria" raczej nigdy nie ma miejsca. Należy pamiętać, że w połączeniu symetrycznym tzw. "masa" wisi dla dynamika poza elektroniką. Ma głównie za zadanie jedynie ekranować ew. jego obudowę (bo nie zawsze) i sam przewód. Dla pojemnościowych zaś odgrywa znaczącą rolę. Tam jest aktywną.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 12 sty 2015, 14:29

Co do wstęgi (w sumie analogia do pojemnościowego) byłbym jeszcze większym optymistą. Jak dotąd ŻADNEJ jeszcze nie udało mi się w ten sposob zepsuć.

ODPOWIEDZ