Jaka konfiguracja komputera do nagrywania 8-ścieżkowego?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Jassio
Jaka konfiguracja komputera do nagrywania 8-ścieżkowego?

Post autor: Jassio » czwartek 27 sty 2005, 20:34

Planuję rozbudować swoje domowe studio i kupić kartę muzyczną, dzięki której będę mógł zarejestrować jednocześnie 8 śladów. Pomyślałem o Audiotrak Maya 1010, ale po chwili zorientowałem się, ze pracuję na Celeronie 700 ze 128 MB RAM i standardowym dyskiem o prędkości 7200 obr/min!!! Domyślam się, że sprzęt ten nie wytrzyma takiej akcji i powyskakują mi "dropout’y"...

Jaka konfiguracja komputera jest wystarczająca do rejestracji wielościeżkowej?!

Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
peak

Re: Jaka konfiguracja komputera do nagrywania 8-ścieżkowego?

Post autor: peak » czwartek 27 sty 2005, 20:42

...Planuję rozbudować swoje domowe studio i kupić kartę muzyczną, dzięki której będę mógł zarejestrować jednocześnie 8 śladów. Pomyślałem o Audiotrak Maya 1010, ale po chwili zorientowałem się, ze pracuję na Celeronie 700 ze 128 MB RAM i standardowym dyskiem o prędkości 7200 obr/min!!! Domyślam się, że sprzęt ten nie wytrzyma takiej akcji i powyskakują mi "dropout’y"...

...

Mój athlon 750 z 256ramu bez najmniejszych problemów radził sobie z nagraniem czterech ścieżek na Mayi 44MKII więc nie powinno być kłopotu i z ośmioma. Jedź do dystrybutora z komputerem i przetestuj.

Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » czwartek 27 sty 2005, 23:50

...

Twoja konfiguracja jest w zupełności wystarczająca do jednoczesnego rejestrowania ośmiu ścieżek. gorzej ze zmiksowaniem tego-zapniesz ze sześć kompresprów i celerona nie ma. pod tym kontem należałoby się zastanowić nad wymianą staruszka

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » piątek 28 sty 2005, 01:43

Jeżeli możesz, to zainwestuj w ram, przyda się na pewno- 128 to moim zdaniem za mało do nagrywania tylu śladów.

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » piątek 28 sty 2005, 03:18

zwiększ ram do 512 i konfiguracja wystarczy - pozdrawiam
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 28 sty 2005, 08:46

Bardzo długi czas pracowałem na Duronie 750, na początku na zwykłej płycie K7. Jakis czas pozniej plyte szlak trafił. Byłem zmuszony wymiec wiec kupilem Gigabyte-7N400L + 512 MB RAM. Kiedy w poprzedniej konfiguracji (mialem wtedy 256 MB RAMU) mogłem nagrywać wszystkie 8 sladów bez zadnych problemów, to schody pojawialy sie w przypadku obróbki, moze 6 kompresorów wytrzymywał bez problemów ale jak grało kilka dlayów i reverbów tu sie konczyła zabawa w real-time.

Po zamianie na nową płyte calutki komputer przyspieszył niewiarygodnie, na tym samym procu. Szybka pamiec, szybka plyta, grafika wskoczyla na AGPx8, no komputer nie do poznania. Co prawda nie zwiekszyla sie moc procesora lecz szybkosc komunikacji i wymiany informacji wszystkich podzespołow. Stare sesje nagraniowe ktore wczesnie chodzily na 105% mocy obliczeniowej teraz smigaly sobie swobodnie. A potem jeszcze sobie conieco podkręcilem i wogole juz był hardcore - prawie 1GHZ z biednego Durona 750. No ale wkoncu kupilem nowszy procesor. Teraz wszystko chodzi bez najmniejsych problemów.

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » piątek 28 sty 2005, 10:07

Wielkie dzięki za informacje!

Z obróbką i mixowaniem z efektami DXi albo VST już miałem do czynienia na tym kompie i, to prawda, nie jestem zachwycony mocą obliczeniową Pracuję w Sonarze i tam jest na bieżąco pokazywany stan zużycia procesora odraz dysku. Przy paru efektach CPU juz wskakuje na żółty pasek Warnning a przy odtwarzaniu ok. 10 ścieżek wskaźnik dysku skakał na 90 % i wszystko siadało A ja bardzo często mam do czynienia z aranżacjami... eh ciągle tylko te inwestycje , a kiedy to się zwróci

Czy jeśli w seqwenserze audio będę miał ścieżki mono a nie stereo to zużycie dysku będzie mniejsze?

Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 28 sty 2005, 12:53

Czy jeśli w seqwenserze audio będę miał ścieżki mono a nie stereo to zużycie dysku będzie mniejsze?

...

To jest naturalne że jesli operacje wykonywane są na monofonicznym pliku zaangazowanie dysku bedzie odpowiednio mniejsze gdyz obiętosc pliku mono jest dwukrotnie mniejsza od stereofonicznego. Musisz jednak wiedziec jakie konsekwencje niesie za sobą praca na monofonicznym pliku. Np. niektóre wtyczki nie akceptują sygnalu mono, nie mozna stosowac stereofonicznych efektów modulacujnych itp. Choc nie zawsze.

Proponuje wymienic plyte główną i wymienic pamięc na 512 DDR. To pomoze. Potem podkręć proca tao 150 MHZ poprzez przetaktowanie częstotliwosci FSB (oczywiscie tak zeby komputer pracowal stabilnie [ chlodzenie] ) i masz komuter szybszy. A potem jak uzbierasz troche kasy wpakuj nowy procesor. Pamietaj jednak zeby kupic taką plyte na ktorą wejdzie ci najnowszy procesor z lini Intel i ten stary ktory masz.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ