Czy ktoś może mi pomóc?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Orbit
Czy ktoś może mi pomóc?

Post autor: Orbit » środa 26 sty 2005, 22:58

mam dosyć nietypowy problem z komputerem ,.otóż ... wszystko co jest odtwarzane jest około 3,2 dB głośniej niż w rzeczywistości, ale musze zacząć od początku . mam Pentium 4 3,2 .ghz Win XP . podłączony do MOTU 2408 MK2 i potem światłowodem do stołu Yamaha , Wszystko gra , ale diody pokazują piki cały czas informując ze jest przester na wejsciu , zrobiłem doświadczenie , nagrałem sygnał do np. np. -10dB, a po odsłuchaniu okazuje się ze jest -6,5 dB . czyli 3,5 dB głośniej,Sygnał nagrany a potem odtworzony nie jest przesterowany tylko głośniej , nie jest to problem ze sterami ani kompatybilnością, gdyż zmieniłem kartę dzwiękową na MOTU 828 MK2 , i jest identycznie , sygnał jest wysyłany z komputera głośniej niż powinien być , a ze to jest cyfra wiec niema jakiejkolwiek ingerencji , Na starym komputerze wszystko jest Ok, żadnych przesterow, Zastanawiam się co może być przyczyna takiego zachowania się komputera, żeby było śmiesznie testowałem inne płyty główne , nawet pamięci , niestety problem pozostaje, został jedynie procek do wymiany , czy ktoś może mi pomoc ?

WG

Re: Czy ktoś może mi pomóc?

Post autor: WG » czwartek 27 sty 2005, 00:05

Nie wiem czy to pomoże ale jakieś sugestie.

Sprawdź czy nie masz gdzieś przestawionej opcji albo przełącznika tzw. headroom na mikserze karty, sterowniku, urządzeniu.

Czy ten problem pojawia się tak samo przy sygnale mono i stereo ?

Jeżeli problem dotyczyłby tylko sygnału mono bo nie wspomniałeś o jaki chodzi to sprawdź ustawienia dotyczące trybu pracy panoramy (opcja Pan Law) w mikserach zarówno tym programowym jak i sprzętowym.

Pytanie pewnie bez sensu ale czy tak się dzieje w każdym programie odtwarzającym ?

No i zapewne to nie wina kabelków

A dla lepszego przetestowania poziomów wygeneruj sobie sygnał sinusoidy np. 1KHz o maksymalnej amplitudzie. Taką "nadwyżkę" sygnału wychwycisz w postaci obciętych szczytów fali no i oczywiście łatwo usłyszysz nie zaglądając nawet do mierników.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 27 sty 2005, 09:16

Sprawdź czy nie masz gdzieś przestawionej opcji albo przełącznika tzw. headroom na mikserze karty, sterowniku, urządzeniu.

Czy ten problem pojawia się tak samo przy sygnale mono i stereo ?

---------------------------------------------------------------------------------

odp. Moja karta niema zadnychprzełacznikow,to pojawia sie w stereo i w mono

----------------------------------------------------------------------------------------

Pytanie pewnie bez sensu ale czy tak się dzieje w każdym programie odtwarzającym ?

-----------------------------------------------------------------------------------------

odp. Tak dzieje sie w kazdym programie ..... nawet przy zmianie karty na zupełnie inna czyli FIRE WIRE , problem pozostaje

----------------------------------------------------------------------------------------

A dla lepszego przetestowania poziomów wygeneruj sobie sygnał sinusoidy np. 1KHz o maksymalnej amplitudzie.

------------------------------------------------------------------------------------------

odp. Testy przeprowadzałam na 1Khz, 100hz, oraz Pink Noise , sygnał był generowany ze stoł ... tonaprawde nie jest problem z ustawieniami czy tez kabelkami , problem jest w kompoie, gdyz po przezuceniu karty do strego kompa wszystko jest Ok, wniosek, stry komp. hahah , nie nie :)

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » czwartek 27 sty 2005, 10:14

Ja tez mam MOTU 2408 , Yamaha 01V i kompa na Pentium P4 2,4GHz i nie mam takich problemów. Jeśli jesteś przekonany, że problem sprowadz się do komputera to proponuję zapisać ustawienia miksera systemowego CueMix do pliku, podobnie ustawienia PCI-324 Console na komputerze gdzie "wszystko gra" i wczytać te ustawienia na drugim komputerze. Myślę, że będziesz miał pewność co do ustawień programowych i wtedy można rozpatrywać kwestię hardware'u, ale na tym to ja się aż tak nie znam (wiem tylko, że MOTU pracuje stabilniej na procesorze i chipsecie PENTIUM, bo to przerabiałem przez kilka tygodni).
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 27 sty 2005, 16:17

...Ja tez mam MOTU 2408 , Yamaha 01V i kompa na Pentium P4 2,4GHz i nie mam takich problemów. Jeśli jesteś przekonany, że problem sprowadz się do komputera to proponuję zapisać ustawienia miksera systemowego CueMix do pliku, podobnie ustawienia PCI-324 Console na komputerze gdzie "wszystko gra" i wczytać te ustawienia na drugim komputerze. Myślę, że będziesz miał pewność co do ustawień programowych i wtedy można rozpatrywać kwestię hardware'u, ale na tym to ja się aż tak nie znam (wiem tylko, że MOTU pracuje stabilniej na procesorze i chipsecie PENTIUM, bo to przerabiałem przez kilka tygodni)....

kolega chyba zle czytał moje posty .......... Ten problem nie wystepuje tylko na Motu 2408 , ale i na innych kartach takze . wiec ustawienia Cue Mix ktory w ogole niema nic wspolnego z wejsciami ADAT nic tutaj nie pomoga .

WG

Post autor: WG » czwartek 27 sty 2005, 18:18

To w takim razie jak duże i jakie są te różnice pomiędzy starym komp. a nowym skoro tam wszystko działa ?

Jedno co mi przychodzi teraz ale to pewnie jest słaby argument.

Wyłącz Hyper-Threading w biosie. Kto wie czy to nie źródło Twoich problemów. W biosie powinieneś znaleźć taką opcję.

Oczywiście cały problem występuje wyłącznie po cyfrze i z twoimi kartami które podłączasz do komputera za pomocą FIREWIRE czy tak ?

Czy MOTU i inne interfejsy aby podpinasz do tej samej karty FIREWIRE na PCI na starym jak i nowym komputerze ?.

A tak wogóle to w jaki sposób podpinasz te karty i do czego konkretnie ?

Sorka za takie pytania ale niestety wiele trzeba się domyślać a brak szczegółów zupełnie uniemożliwia jakąkolwiek sensowną pomoc albo chociaż naprowadzenie na źródło problemu. Zbyt mało danych przekazujesz by rozwiać różne wątpliwości.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 27 sty 2005, 22:42

...To w takim razie jak duże i jakie są te różnice pomiędzy starym komp. a nowym skoro tam wszystko działa ?

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Stary komp, to Pentium III - 1Ghz

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jedno co mi przychodzi teraz ale to pewnie jest słaby argument.

Wyłącz Hyper-Threading w biosie.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Przez moment miałem nadzieje wyłaczyłem H.T ... niestety nic to nie dało...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Oczywiście cały problem występuje wyłącznie po cyfrze i z twoimi kartami które podłączasz do komputera za pomocą FIREWIRE czy tak ?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tak Fire wire i Audio Wire ( to wynalazek MOTU )

Czy MOTU i inne interfejsy aby podpinasz do tej samej karty FIREWIRE na PCI na starym jak i nowym komputerze ?.

Nie , na codzien uzywam MOTU 2408 MK2 ,,, lecz aby sie upewnic ze to nie jest problem z 2408 ( audio wire ) , podpiołem zupelnie nowe 828MK2 ( FIRE WIRE)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A tak wogóle to w jaki sposób podpinasz te karty i do czego konkretnie ?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

KOMP ->> audio wire->> motu 2408 Mk2 ->> swiatłowod ->> wejsce ADAT->> YAMAHA 03D ->> wyjscie ADAT ->> swiatłowod ->> Motu .. konfiguracaj jest ok... zreszta taka sama była na starym kompie

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » piątek 28 sty 2005, 13:12

kolega chyba zle czytał moje posty .......... Ten problem nie wystepuje tylko na Motu 2408 , ale i na innych kartach takze . wiec ...

Może moja odpowiedź nie jest wyczrpująca, ale to nie znaczy, że źle czytam Twoje posty, mój drogi.

ustawienia Cue Mix ktory w ogole niema nic wspolnego z wejsciami ADAT nic tutaj nie pomoga . ...

To, co napisałem jest tylko moją propozycją opartą na doświadczeniu z pracy z MOTU 2408. W moim CueMix ustawienia jak najbardziej mają dużo wspólnego z wejściami ADAT. Na drodze sygnału z karty PCI-324 w komputerze (uogólniając) a aplikacją rejestrującą (przykładowo) można w nim wzmocnić sygnał rejestrowany o 6 i 12dB, nie wspominając o płynnej regulacji sygnału kierowanego np. do odsłuchu.

Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 28 sty 2005, 14:01

To, co napisałem jest tylko moją propozycją opartą na doświadczeniu z pracy z MOTU 2408. W moim CueMix ustawienia jak najbardziej mają dużo wspólnego z wejściami ADAT. Na drodze sygnału z karty PCI-324 w komputerze (uogólniając) a aplikacją rejestrującą (przykładowo) można w nim wzmocnić sygnał rejestrowany o 6 i 12dB, nie wspominając o płynnej regulacji sygnału kierowanego np. do odsłuchu.

...

sorki, nie chce byc złosliwy ....... ale nadal twierdze ze nie dokladnie czytałes moj post .ja mam problem z WYJSCIEM a nie wejsciem . a Cue Mix odpowiada za wejscia ANALOGOWE , i moze kierowac odsłuch do wyjsc ADATOWYCH , moj problem nie dotyczy Cue MIX gdyz w czasie odtwarzania ten program w ogole nie działa na wyjsciach ADAT .

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » piątek 28 sty 2005, 16:13

Orbit, skoro juz wymieniles wszystko oprocz procesora, to dlaczego nie wymienisz teraz procesora ? :]

Rozwiaze to przeciez wszelkie Twoje watpliwosci..

ODPOWIEDZ