Zniszczone płyty CD + odtwarzacz

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MATT669
Zniszczone płyty CD + odtwarzacz

Post autor: MATT669 » środa 26 sty 2005, 23:14

mam pytanie, które może jest głupie i nie pasuje do tego forum, ale jednak zastanawia mnie ta kwestia. czy stare,mocno porysowane płyty cd mogą bezpośrednio lub posrednio uszkodzić laser w odtwarzaczu cd(discmanie)?

Awatar użytkownika
Zygmoont

Re: Zniszczone płyty CD + odtwarzacz

Post autor: Zygmoont » środa 26 sty 2005, 23:34

...mam pytanie, które może jest głupie i nie pasuje do tego forum, ale jednak zastanawia mnie ta kwestia. czy stare,mocno porysowane płyty cd mogą bezpośrednio lub posrednio uszkodzić laser w odtwarzaczu cd(discmanie)?...

Nie sadze. Chyba ze maja ryse wykonana gwozdziem, a brzegi tej rysy wystaja na taka wysokosc, ze sa w stanie uszkodzic czytnik laserowy.

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Zniszczone płyty CD + odtwarzacz

Post autor: szkudlik » czwartek 27 sty 2005, 09:26

...mam pytanie, które może jest głupie i nie pasuje do tego forum, ale jednak zastanawia mnie ta kwestia. czy stare,mocno porysowane płyty cd mogą bezpośrednio lub posrednio uszkodzić laser w odtwarzaczu cd(discmanie)?...

jezeli maja duze wyszczerbienie albo jakis polglowek nakleil na ich powierzchnie naklejke - ogolnie gdy plyta nie bedzie wywazona to moze zaczac "szarpac" przy wyzszych obrotach. W tym miejscu zagrozone moga byc lozyska napedu plyty, szczegolnie w odtwarzaczach o wiekszych predkosciach.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ