Odbiór podatku za sprzęt z Niemiec

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
naph
Odbiór podatku za sprzęt z Niemiec

Post autor: naph » wtorek 25 sty 2005, 21:12

czy tzw. merwersztojer nadal obowiazuje po naszym wejsciu do unii?? ile wynosi na sprzet muzyczny?

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Odbiór podatku za sprzęt z Niemiec

Post autor: Pewu » wtorek 25 sty 2005, 21:30

...czy tzw. merwersztojer nadal obowiazuje po naszym wejsciu do unii?? ile wynosi na sprzet muzyczny?...

Masz własną firmę czy spolegliwą babcię w Berlinie? Wróżków tu brak!
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Gustowny

Post autor: Gustowny » wtorek 25 sty 2005, 21:34

...czy tzw. merwersztojer nadal obowiazuje po naszym wejsciu do unii?? ile wynosi na sprzet muzyczny?...

MhwST to podatek,który można sobie odpisac,czyli odebrac tylko w takim przypadku kiedy wywozisz sprzet z UE,czyli w tym przypadku nie da rady.załatwiałem to pare razy zanim weszlismy do UE i wtedy za kazdym razem prosiłem najpierw w sklepie o taki rachunek wraz z TAXE FREE i wtedy musiałem go podbic na granicy jak wyjezdzałem z Niemiec,czyli w tamtych czasach z UE.potem dopiero moglem pojsc do urzedu i odebrac pieniazki.pozdrawiam.Tomasz
Jestem pianistą.

Awatar użytkownika
naph

Post autor: naph » wtorek 25 sty 2005, 21:36

Masz własną firmę czy spolegliwą babcię w Berlinie? Wróżków tu brak! ...

Mam firme ale czy moge na nia sprzet wziasc? To agencja powiedzmy koncertowa, a nie zespol czy studio...swoja droge spolegliwą babcię tez mam ale dedukuje :) ze odbieramy merwersztojera tylko w tym pierwszym przypadku a w zwiazku z tym bedziemy musieli sie tu rozliczyc z UeSem..

Oplaca sie to?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 25 sty 2005, 22:49

Witam

To bez znaczenia czy masz "firmę" czy nie. Zasada jest jedna: jesteś obywatelem UE więc obowiązuje Cię zasada druga: podatek VAT ( a tym jest ten podatek, o który pytasz ) jest w UE płacony raz. Jak nie zapłacisz go w DE to zapłacisz go w RP i viceversa i w każdą inną stronę.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » środa 26 sty 2005, 00:21

Malo tego jesli nawet kupisz cos bez podatku vat jaki jest w niemczech czyli 16 , bedziesz musial z kolei zaplacic vat u nas a ten wynosi juz 22% taklze tak czy siak nie oplaca sie.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 26 sty 2005, 09:14

nie oplaca sie....

Skoro wypłynęła kwestia "opłacalności" to pozwolę sobie nie zgodzić się.

Jeśli nabycia w DE dokona polski podatnik VAT UE to nabędzie ten towar w DE bez ichniego VATu. Po przywiezieniu do RP wystawia sobie fakturę VAT wewnetrzną i rozlicza polski (22% VAT) po obu stronach rozliczenia VAT > w ten sposób podatek się znosi i nie powstaje żadne finansowe zobowiązanie wobec polskiego US. Oczywiście wszytko to dzieje się przy założeniu, że polski podatnik MA PRAWO wykazać sobie podatek VAT naliczony po stronie "do odliczenia" a to się nie zdarza w 100% przypadków.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

sauronik

Post autor: sauronik » środa 26 sty 2005, 18:15

Oczywiście wszytko to dzieje się przy założeniu, że polski podatnik MA PRAWO wykazać sobie podatek VAT naliczony po stronie "do odliczenia"

Pozwolę sobie przypomnieć przy tej okazji moje zapytanie, które pozostało bez odzewu w zaginionym wątku. Czy ktoś z szanownych kolegów miał nieprzyjemność zakwestionowania przez US faktur z 22% i musiał robić korekty na zw.?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 27 sty 2005, 08:19

Pozwolę sobie przypomnieć przy tej okazji moje zapytanie, które pozostało bez odzewu w zaginionym wątku. Czy ktoś z szanownych kolegów miał nieprzyjemność zakwestionowania przez US faktur z 22% i musiał robić korekty na zw.?

Masz na myśli Twoje faktury na Twoją sprzedaż?

Tu nie ma reguły na 100% sprawdzalnej ale istnieją conajmniej trzy możliwe scenariusze:

1. Opodatkowałeś 22% coś (np. usługę) co powiino być ZW, ale bez wpływu na odliczenie podatku zawartego na fakturach zakupu ?(np. sprzętu, telefonów i innych rezczy) > Urząd nie zrobi nic - bo to nie w jego interesie

2. Okoliczności jak w pkt.1 lecz korzystając z tego że miałeś sprzedaz opodatkowaną odliczyłeś sobie całą stertę VAT ze swoich zakupów > Urząd podważy zasadność odliczeń ze względu na to że Towja sprzedaż powinna być zwolniona....ale wtedy MUSI zrobić to po obu stronch podatku, a więc skoryguje Ci sprzedaż z 22 do ZW i wywali Ci wszelkie dokonane odliczenia > efekt zależy od rachunku matematycznego + sankcja za nieprawne odliczenie (30% zawyżenia lub mandat-grzywna)

3. Ty masz prawo ZAWSZE skorygować własną sprzedaż i w efekcie prawo do odliczania VATu z zakupów. W ten sposób wyprowadzisz sprawy na prostą i zaoszczędzisz wszelkich ( poza odsetkami za zwłoke) kar, grzywien, mandatów.

pozdrowienia i życzę zdowego oglądu własnych spraw - rada: nie ulegaj złudzeniom. We własnej sprawie zawsze będziesz nieobiektywny co skłania do autoustępstw - a to jest niebezpieczne.

ODPOWIEDZ