Chyba dałem się nabić w butelke :(
- Łukasz1985
Witam wszystkich. Kupiłem jakieś 2 miesiące temu karte E-MU 0404 wcześniej miałem audigy platinum i dochodzę do wniosku że audigy była leprza do nagrywania wokali (nagrywam przez mikser na mikrofonie studio projects b1) teraz moje wokale brzmią nieczytelnie z mniejszym "jajcem" . Chętnie bym się was poradził co ztym fantem zrobić (chodzi mi po głowie kupno nowej karty ale to moze nic nie zmienic ( jesli chodzi o mikser to poziomy sa dobrze ustawione ) Poradzcie coś

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
Re: Chyba dałem się nabić w butelke :(
...Witam wszystkich. Kupiłem jakieś 2 miesiące temu karte E-MU 0404 wcześniej miałem audigy platinum i dochodzę do wniosku że audigy była leprza do nagrywania wokali (nagrywam przez mikser na mikrofonie studio projects b1) teraz moje wokale brzmią nieczytelnie z mniejszym "jajcem" . Chętnie bym się was poradził co ztym fantem zrobić (chodzi mi po głowie kupno nowej karty ale to moze nic nie zmienic ( jesli chodzi o mikser to poziomy sa dobrze ustawione ) Poradzcie coś
...
moze to kwestia korekcji ciezko powiedzieć a moze jest tak ze przyzwyczaiłes sie do brzmienia audigy i wydaje Ci sie ono dobre i wzorcowe a teraz kiedy sie przesiadłes na cos innego, brzmi to inaczej co wcale nie oznacza gorzej to kwetstia przyzwyczajenia chyba ja tak miąłem ze słuchawkami kupiłem sbe AKG k 240 studio i przez pierwsze pare dni zastanawiałrem sie po co nie podobało mi sie ich brzmienie a to dlatego ze przez kilka lat słuchałem muzy na wiezy w której korektor był ustawiony na "usmiech dyskoteki" ale to tylko moje skromne przemyślenia

moze to kwestia korekcji ciezko powiedzieć a moze jest tak ze przyzwyczaiłes sie do brzmienia audigy i wydaje Ci sie ono dobre i wzorcowe a teraz kiedy sie przesiadłes na cos innego, brzmi to inaczej co wcale nie oznacza gorzej to kwetstia przyzwyczajenia chyba ja tak miąłem ze słuchawkami kupiłem sbe AKG k 240 studio i przez pierwsze pare dni zastanawiałrem sie po co nie podobało mi sie ich brzmienie a to dlatego ze przez kilka lat słuchałem muzy na wiezy w której korektor był ustawiony na "usmiech dyskoteki" ale to tylko moje skromne przemyślenia

Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
...a może po prostu karta pokazała ci "prawde" o nagrywanych przez ciebie wokali. Podobnie mialem po przesiadce z SB Live na Terratec EWX 24/96
Jest wiele możliwości np. w trakcie pracy z Audigy miałeś aktywny jakiś korektor na sumie w ustawieniach karty (nie wiem czy tam wogole cos takiego jest, ale znając te multimedialne zabawki jest to mozliwe) ktory zmieniał (podbijał) górę i bas, wtedy myslałeś ze to naturalne brzmienie karty. Ja jestem pewny że jesli dobrze wysterowałeś głośność i korekcje barwy to w przypadku pracy ztą kartą słyszysz dokładnie to co nagrałeś. Jestem pewny ze po zmianie karty wiele nie zmienisz. A na jakich odsłuchach pracujesz?
Problem musi tkwic w ustawieniach albo niedopasowaniu poziomow. Zrobilem to samo, czyli przesiadke z Audigy Platinum EX na 0404 i roznica jest kolosalna - na korzysc 0404 oczywiscie. Wreszcie jest dynamika i nie mam klopotow z szumami. Na karte wchodze analogowo z wyjscia miksera Behringer. Mikrofon MXL990.
...Witam wszystkich. Kupiłem jakieś 2 miesiące temu karte E-MU 0404 wcześniej miałem audigy platinum i dochodzę do wniosku że audigy była leprza do nagrywania wokali (nagrywam przez mikser na mikrofonie studio projects b1) teraz moje wokale brzmią nieczytelnie z mniejszym "jajcem" . Chętnie bym się was poradził co ztym fantem zrobić (chodzi mi po głowie kupno nowej karty ale to moze nic nie zmienic ( jesli chodzi o mikser to poziomy sa dobrze ustawione ) Poradzcie coś
...
Możesz wystawić te pliki z vocalem, z Audigy i z 0404 (linki)? Sam jestem bardzo ciekawy tej różnicy, o której piszesz.
PITmaster

Możesz wystawić te pliki z vocalem, z Audigy i z 0404 (linki)? Sam jestem bardzo ciekawy tej różnicy, o której piszesz.
PITmaster
- Łukasz1985
...Jest wiele możliwości np. w trakcie pracy z Audigy miałeś aktywny jakiś korektor na sumie w ustawieniach karty (nie wiem czy tam wogole cos takiego jest, ale znając te multimedialne zabawki jest to mozliwe) ktory zmieniał (podbijał) górę i bas, wtedy myslałeś ze to naturalne brzmienie karty. Ja jestem pewny że jesli dobrze wysterowałeś głośność i korekcje barwy to w przypadku pracy ztą kartą słyszysz dokładnie to co nagrałeś. Jestem pewny ze po zmianie karty wiele nie zmienisz. A na jakich odsłuchach pracujesz? ...
Dzięki za rady. Tak co włączenia jakich kolwiek efektów w audigy nie ma o tym mowy. Postawiłbym raczej na to że karta 0404 ma wejscia -10 db i to jest bol natomiast audigy miala podkrecanie w panelu, ogolnie zgadzam sie ze wszystkimi ze ta karta ma leprza dynamike i brzmi lepiej. Co do czytelności wokali to moze troche przesadzilem zalerzy jeszcze ktore wokale w jakim utworze JAK USTAWIONE ITP W AUDIGY BYLO LATWIEJ OBRABIAC NOI CO NAJWAZNIEJSZE POZIOMY NAGRANEGO MATERIALU BYLY WYZSZE. MYSLE ZE WSZYSTKO BEDZIE DOBRZE JUZ NIE BENDE SIE GLOWIL KUPNEM NOWEJ KARTY :) odsluchuje na altusach 300 wiem co napiszesz zle i tak dalej ale wedlug mnie da sie na wszystkim ustawic jak ktos ma pojecie na chalturach chodzi z jajcem w domu tez
Dzięki za rady. Tak co włączenia jakich kolwiek efektów w audigy nie ma o tym mowy. Postawiłbym raczej na to że karta 0404 ma wejscia -10 db i to jest bol natomiast audigy miala podkrecanie w panelu, ogolnie zgadzam sie ze wszystkimi ze ta karta ma leprza dynamike i brzmi lepiej. Co do czytelności wokali to moze troche przesadzilem zalerzy jeszcze ktore wokale w jakim utworze JAK USTAWIONE ITP W AUDIGY BYLO LATWIEJ OBRABIAC NOI CO NAJWAZNIEJSZE POZIOMY NAGRANEGO MATERIALU BYLY WYZSZE. MYSLE ZE WSZYSTKO BEDZIE DOBRZE JUZ NIE BENDE SIE GLOWIL KUPNEM NOWEJ KARTY :) odsluchuje na altusach 300 wiem co napiszesz zle i tak dalej ale wedlug mnie da sie na wszystkim ustawic jak ktos ma pojecie na chalturach chodzi z jajcem w domu tez
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)