Sample basu
Czy ktoś robił może bas ze swoich sampli? Mam sample gitary basowej, ale po włożeniu ich do samplera (Battery) pojawiają się trzaski przy zmianie dźwięków. Czy da się z tym coś zrobić?
Z góry dziękuję za odpowiedź(i)!
Z góry dziękuję za odpowiedź(i)!
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
Re: Sample basu
...Czy ktoś robił może bas ze swoich sampli? Mam sample gitary basowej, ale po włożeniu ich do samplera (Battery) pojawiają się trzaski przy zmianie dźwięków. Czy da się z tym coś zrobić?
Z góry dziękuję za odpowiedź(i)!...
spectrasonics Trilogy total bass module jest niezłe ma fajne kontrabasy elektryczne i syntetyczne kosztuje chyba 1800 zł albo coś koło tego
spectrasonics Trilogy total bass module jest niezłe ma fajne kontrabasy elektryczne i syntetyczne kosztuje chyba 1800 zł albo coś koło tego
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
spectrasonics Trilogy total bass module jest niezłe ma fajne kontrabasy elektryczne i syntetyczne kosztuje chyba 1800 zł albo coś koło tego...
Chodzi mi o bas z własnych, nagranych sampli - a nie gotowych i spreparowanych. Czy ktoś się w to bawił?
Chodzi mi o bas z własnych, nagranych sampli - a nie gotowych i spreparowanych. Czy ktoś się w to bawił?
...Czy ktoś robił może bas ze swoich sampli? Mam sample gitary basowej, ale po włożeniu ich do samplera (Battery) pojawiają się trzaski przy zmianie dźwięków. Czy da się z tym coś zrobić?
To może być wina sterowników lub słabego kompa. Powiedz, co posiadasz, a powiem Ci kim jesteś...
To może być wina sterowników lub słabego kompa. Powiedz, co posiadasz, a powiem Ci kim jesteś...
...phi...
Ja nie wrzucałem sampli do battery tylko raczej po nagraniu robiłem obróbke w sound forge'u a potem używałem sekwencera (chociażby w fl studio). ale to jest moje rozwiązanie. w każdym razie ja żadnych kłopotów niee miałem.
To może być wina sterowników lub słabego kompa. Powiedz, co posiadasz, a powiem Ci kim jesteś......
Raczej nie. Bo inaczej występowałoby to też przy ładowaniu innych sampli basu - też tych "fabrycznych".
Pentium 2,5 GHz, karta Seasound Soloist 24/96 (Oberheim) sterowniki ASIO 2.0.
Raczej nie. Bo inaczej występowałoby to też przy ładowaniu innych sampli basu - też tych "fabrycznych".
Pentium 2,5 GHz, karta Seasound Soloist 24/96 (Oberheim) sterowniki ASIO 2.0.
... a sprawdzales samo zapetlenie basu ? bo moze przy przeskakiwaniu z konca na poczatek loopa wystepuje trzask spowodowany nieprawidlowym zloopowaniem sampla ...
.: koorba rec. :.: incentive delight :.
...... a sprawdzales samo zapetlenie basu ? bo moze przy przeskakiwaniu z konca na poczatek loopa wystepuje trzask spowodowany nieprawidlowym zloopowaniem sampla ......
Właśnie zapewne chodzi o zapętlenie. Od niedawna bawię się samplami i nie bardzo wiem jak to powinno wyglądać.
Same pojednycze próbki powtarzają się bez trzasków (nałożyłem fade in na początek i fade out na koniec każdej) ale przy przejściu z jednego sampla na inny (inny dźwięk) już pojawia się trzask.
Właśnie zapewne chodzi o zapętlenie. Od niedawna bawię się samplami i nie bardzo wiem jak to powinno wyglądać.
Same pojednycze próbki powtarzają się bez trzasków (nałożyłem fade in na początek i fade out na koniec każdej) ale przy przejściu z jednego sampla na inny (inny dźwięk) już pojawia się trzask.
- OYCIECPIOTR
......... a sprawdzales samo zapetlenie basu ? bo moze przy przeskakiwaniu z konca na poczatek loopa wystepuje trzask spowodowany nieprawidlowym zloopowaniem sampla ......
Same pojednycze próbki powtarzają się bez trzasków (nałożyłem fade in na początek i fade out na koniec każdej) ale przy przejściu z jednego sampla na inny (inny dźwięk) już pojawia się trzask. ...
Delikatnie mówiąc poniewczasie, ale napiszę. Ostatnio miałem tak samo i rozwiązaniem było wyłączenie opcji grupowego mutowania się sampli. Nawet jeśli w użyciu jest tylko jeden sampel, w okienku mute ustaw 0.
Same pojednycze próbki powtarzają się bez trzasków (nałożyłem fade in na początek i fade out na koniec każdej) ale przy przejściu z jednego sampla na inny (inny dźwięk) już pojawia się trzask. ...
Delikatnie mówiąc poniewczasie, ale napiszę. Ostatnio miałem tak samo i rozwiązaniem było wyłączenie opcji grupowego mutowania się sampli. Nawet jeśli w użyciu jest tylko jeden sampel, w okienku mute ustaw 0.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]
i jeszcze dokładnie sprawdz czy początek każdego sampla zaczyna się w punkcie zero amplitudy (koniecznie musi być poprawny fade na początkach sampli). Nie wiem czy batery robi to juz programowo ale przy zmianie dzwieku (czyli sampla tez) powinien automatycznie lako cross'ować końcówki sampli.