Kompresor Alesis i karta dźwiękowa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
netes
Kompresor Alesis i karta dźwiękowa

Post autor: netes » wtorek 18 sty 2005, 09:25

Witam

Mam okazję kupić kompresor Alesisa 3630 po bardzo przystępnej cenie. Chciałem dowiedzieć się czy ktoś już z niego korzystał, i co może o nim powiedzieć.

Używany będzie tylko do kompresji wokalu, w domowym studiu.

Drugie pytanie dotyczy karty dźwiękowej. Mam wybór Audiophile 2496 i E-mu 0404, ewentualnie Delta 44. Którą lepiej wybrać? Pojemnik jest zasilany z miksera (Compact 4) więc przedwzmaka w karcie nie potrzebuję. Nagrywam na razie tylko wokale, wkrótce zamierzam także gitarę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hubba

Re: Kompresor Alesis i karta dźwiękowa

Post autor: Hubba » wtorek 18 sty 2005, 16:11

Drugie pytanie dotyczy karty dźwiękowej. Mam wybór Audiophile 2496 i E-mu 0404, ewentualnie Delta 44. Którą lepiej wybrać? Pojemnik jest zasilany z miksera (Compact 4) więc przedwzmaka w karcie nie potrzebuję. Nagrywam na razie tylko wokale, wkrótce zamierzam także gitarę....

AP 2496, Emu 0404, Delta 44 nie roznia sie od siebie znaczaco jakoscia dzwieku, natomiast roznia sie cena (odpowiednio: 85 EUR, 89 EUR, 145 EUR), iloscia i rodzajem wejsc/wyjsc oraz jakoscia sterownikow.

M-audio ma lepsza renome jesli chodzi o karty i naprawde niezle sterowniki, natomiast miewaja problemy z cyfra (odsylam do forum Cubase i tematu System Link, jesli Cie to interesuje). E-mu jest w okresie dojrzewania.

Wyboru musisz dokonac sam.

Hubi

mazzza

Post autor: mazzza » wtorek 18 sty 2005, 22:14

Ten kompresor to kupa, do studia sie wogole nie nadaje, najwyżej na scene domu kultury gdzie bedzie kiepskie nagłośnienie i niebedzie przeszkadzał. Z tańszych kompresorow ja polecam nady tmp-1, znajomy ma i całkiem dobrze mu to brzmi.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » środa 19 sty 2005, 07:57

Karta E-mu 0404 - mimo mlodego wieku - zaskakuje jakoscia. Software miksera jest bardzo elastyczne - z calkiem niezlymi efektami DSP. Polecamy (test w EiS listopad 2004) - Alesis moze sie okazac zbyteczna inwestycja w domowym studiu, tymbardziej ze to juz leciwa konstrukcja.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » środa 19 sty 2005, 09:19

...Ten kompresor to kupa, do studia sie wogole nie nadaje, najwyżej na scene domu kultury gdzie bedzie kiepskie nagłośnienie i niebedzie przeszkadzał. Z tańszych kompresorow ja polecam nady tmp-1, znajomy ma i całkiem dobrze mu to brzmi. ...

Odważnie skrytykowałeś tego Alesisa. Spróbuj swoja opinię jakoś rozwinąć. Poza tym Nady tmp-1 to przedwzmacniacz a nie kompresor. Z kompresorów mamy coś takiego jak Nady CL 5000.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

mazzza

Post autor: mazzza » środa 19 sty 2005, 10:39

Odważnie skrytykowałeś tego Alesisa. Spróbuj swoja opinię jakoś rozwinąć. Poza tym Nady tmp-1 to przedwzmacniacz a nie kompresor. Z kompresorów mamy coś takiego jak Nady CL 5000. ...

Co do nady sory pomyłka, a co alesisa to poprostu miałem go i nagrany przez niego wokal poprostu brzmiał dużo gorzej niż bez. Nieumiem tego opisać ale poprostu psuł dzwięk. Póżniej miałem Fat mana i fajnie działał ale teraz przymierzam sie do czegos lepszego (ivory) a narazie nagrywam bez kompresora i używam go w sofcie i jest to dużo lepsze rozwiązanie niż alesis, choć trzeba pilnować przesterów.

ODPOWIEDZ