Syntezator perkusji wyłącznie do hard-rock, metal?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Szefski
Re: Syntezator perkusji wyłącznie do hard-rock, metal?

Post autor: Szefski » wtorek 18 sty 2005, 09:18

Ja bym chciał tylko zobaczyć te dziesiątki gigów przy pracy nad kwestią w stylu Inferno z Behemotha albo innego blasto-szaleńca - próbował ktoś? Bo takie "plumpti tumpti" to można sobie ułożyć nawet z darmowych sampli a zawsze gdy chciałem ułożyć jakąś blackowo-deathową siekankę była jedna wielka klapa. Ma ktoś jakieś doświadczenia w takim czymś?
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 18 sty 2005, 11:25

przy calym szacunku dla dostepnych na rynku sampli ... efektow takich jak nagranie z udzialem Inferno nie osiagniesz, poniewaz:

- za perkusja siedzi Inferno

- na etapie nagrania ksztaltuja brzmienie dopasowane do stylistyki albumu

- robia to w dobrym studiu, ludzi z doswiadczeniem i swiadomoscia tego co chca osiagnac

- miksowane jest to ... w niezgorszym studio

Efekt: produkcje na swiatowym poziomie !

W calym procesie kazdy element wplywa na koncowe brzmienie bebnow i do tego kazdy element jest pod kontrola ... kupujac bank sampli masz je nagrane w pewnych warunkach, z pewnym zamyslem - niekoniecznie identycznym z Twoim. Jestes wiec zawsze ograniczony tym jak przygotowano Ci sample.

Nie mniej da sie z sampli ukrecic bardzo duzo ... szczegolnie jak sie pomysli jak wiele nagran jest tworzonych z triggerowanych sampli ! (nagrane nazywo slady trigerruja sample
Warszawa - 'home' studio

Marck9

Post autor: Marck9 » wtorek 18 sty 2005, 12:03

Nie mniej da sie z sampli ukrecic bardzo duzo ... szczegolnie jak sie pomysli jak wiele nagran jest tworzonych z triggerowanych sampli ! (nagrane nazywo slady trigerruja sample ...

Przy tego typu muzyce 95% werbli i BD jest "triggerowana". To jest już standard. Natomiast najwiekszy problem jest z samplami talerzy, szczególnie z Hi-hatem, który w takich kapelach pracuje przy b. "gęstych" podziałach.
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 18 sty 2005, 12:18

...przy calym szacunku dla dostepnych na rynku sampli ... efektow takich jak nagranie z udzialem Inferno nie osiagniesz, poniewaz:

- za perkusja siedzi Inferno

- na etapie nagrania ksztaltuja brzmienie dopasowane do stylistyki albumu

- robia to w dobrym studiu, ludzi z doswiadczeniem i swiadomoscia tego co chca osiagnac

- miksowane jest to ... w niezgorszym studio

Efekt: produkcje na swiatowym poziomie !

Właśnie, ostatnio słuchałem najnowszego Behemotha i zawiodłem się na produkcji. A tak sie podniecali w wywiadach, że gdzie to oni nie jeżdżą produkować. Norwegia, czy gdzie tam, a produkcja mało selektywna, gubią sie tomy, niektóre solówki ledwo słyszalne w tle (wstydzimy się?).

Za to Vader nową płytę ładnie wyprodukował i to w polsce, RG Studio w Gdańsku, mastering u Gawłowskiego. Co prawda znajda się błędy, ale to i tak najlepsza produkcja Vader. Choć nie wiem dlaczego na wszystkich Vaderach werbel jest tak cofnięty, może tak lubią.Ja lubię werbel jak u Lombardo, żołądek się przewraca
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » wtorek 18 sty 2005, 12:40

Właśnie, ostatnio słuchałem najnowszego Behemotha i zawiodłem się na produkcji. A tak sie podniecali w wywiadach, że gdzie to oni nie jeżdżą produkować. Norwegia, czy gdzie tam, a produkcja mało selektywna, gubią sie tomy, niektóre solówki ledwo słyszalne w tle (wstydzimy się?).

Za to Vader nową płytę ładnie wyprodukował i to w polsce, RG Studio w Gdańsku, mastering u Gawłowskiego. Co prawda znajda się błędy, ale to i tak najlepsza produkcja Vader. Choć nie wiem dlaczego na wszystkich Vaderach werbel jest tak cofnięty, może tak lubią.Ja lubię werbel jak u Lombardo, żołądek się przewraca ...

ani nowego behemotha ani vadera nie slyszalem, moze kiedys sprobuje, ale jakos zawsze bardziej mi odpowiadal sound nergala & co (od sataniki wzwyz oczywiscie).

a co do lombardo - mistrz, podobnie jak bostaph i jeszcze kilku innych thrashowych perkmanow. polecam tez dwie ostatnie produkcje forbidden (distortion i green) - dla mnie to wyznacznik tego jak metal powinien brzmiec, poczawszy od gitar, przez gary i na swietnym glosie konczac.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 18 sty 2005, 13:37

Za to Vader nową płytę ładnie wyprodukował i to w polsce, **********************

no nowego vadera z checial poslucham po takiej rekomendacji ! nie mniej ich wczesniejsze produkcjie niezachwycaja - ale mysle ze to zmierzona 'surowosc'.

Behemoth - Demigod to produkcja wzorcowa ... i jestem przekonany ze kazdy element to scisly pomysl Nergala a nie 'niedorobka'. Na pewno plyta jest inna niz np. Zos Kia Kultus gdzie wszystko bylo super selektywne i masywne - ale bylo to mozliwe bo plyta byla znacznie wolniejsza.

Demigod jest bardzo szybka i stad na poczatku troche odrzuca (brzmienie wydaje sie chaotyczne) ... ale mozna sie przekonac
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 18 sty 2005, 13:53

a co do lombardo - mistrz, podobnie jak bostaph i jeszcze kilku innych thrashowych perkmanow.

no tak - najlepsze imho nagranie z Lombardo - The Gathering robił oczywiście Andy Sneap !
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 18 sty 2005, 14:39

Gathering,tak...a słyszeliście GRIP INC. jak nie to szybko nadróbcie (jak dla mnie Lombardo właśnie na płytach gripa gra najlepsze rzeczy).

Co do behemoth to jest jedyna płyta którą słyszałem, a sięgnąłem z ciekawości po przeczytaniu wywiadów. Mówisz, że poprzednia lepiej brzmi?

ps.

co oznaczają skróty IMO,IHMO (domyślam się, że "moim zdaniem")

in my opinion?
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » wtorek 18 sty 2005, 16:16

>...Gathering,tak...a słyszeliście GRIP INC. jak nie to szybko nadróbcie >(jak dla mnie Lombardo właśnie na płytach gripa gra najlepsze rzeczy).

>>>

znamy znamy

>Co do behemoth to jest jedyna płyta którą słyszałem, a sięgnąłem z >ciekawości po przeczytaniu wywiadów. Mówisz, że poprzednia lepiej brzmi?

>>>

polecam poprzednia - Zos Kia Kultus - brzmi potezniej (jest wolniejsza)

>co oznaczają skróty IMO,IHMO (domyślam się, że "moim zdaniem")

>in my opinion?...

>>>

in my opinion

in my humble opinion
Warszawa - 'home' studio

pringles50g

Post autor: pringles50g » wtorek 18 sty 2005, 21:39

witam

posiada może ktoś z was jakiegoś manuala do BATTERY2 w języku polskim?? jakakolwiek instrukcja... cokolwiek co by pomogło... bo niemam zielonego pojęcia jak to ruszyć...

z góry dziekuje :)

ODPOWIEDZ