Skąd te trzaski?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MB
Re: Skąd te trzaski?

Post autor: MB » poniedziałek 17 sty 2005, 13:44

...linux nie rozwiąże problemu z trzaskami

moge sie zalozyc, ze rozwiaze. o ile to nie problem sprzetowy.....

Jest taka znana radykalna metoda pozbywania się choroby przez uśmiercanie pacjenta. W tym sensie rzeczywiście Linux rozwiąże problem, bo dźwięk przestanie działać. 95% kart dźwiękowych na rynku (w tym 99% tych bardziej wyrafinowanych od produktów Creative) NIE JEST obsługiwana przez Linux. Włączając w to tytułową kartę Maya44.

Ostatnio naciąłem się na to, że również najnowsze karty SB Live 24-bit nie chodzą pod Linuxem, nie obsługują ich żadne sterowniki, po prostu zapomnij, zero dźwięku.

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » poniedziałek 17 sty 2005, 14:48

Dużo prościej jest zainstalować Linux'a na innej partycji, jako drugi system.

no i co z tego, ze prosciej ? skoro efekt bedzie diametralnie inny..

po co mi dwa systemy oddzielnie, jesli chce korzystac z obu w tym samym czasie .. ?

**

To rozwiązanie jest trochę bez sensu. Biorąc pod uwagę, że sama emulacja dość znacznie obciąża procesor.

jaki procesor ? nie ma zadnego zauwazalnego opoznienia w pracy jakichkolwiek znanych mi programow, a cos takiego jak zwiekszone zuzycie procesora w zasadzie w ogole nie istnieje..

**

MB .. rzeczywiscie karta Maya 44 chodzi tylko pod Win, mój błąd.

Są jednak firmy, ktore produkuja karty pod Linuxa (Terratec, M-Audio, Digigram, Lynx, Mytek, Sonorus...), takze Twoje dane statystyczne sa 'odrobinke zawyżone' ..

pozdrawiam

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » poniedziałek 17 sty 2005, 15:35

To rozwiązanie jest trochę bez sensu. Biorąc pod uwagę, że sama emulacja dość znacznie obciąża procesor.

jaki procesor ? nie ma zadnego zauwazalnego opoznienia w pracy jakichkolwiek znanych mi programow, a cos takiego jak zwiekszone zuzycie procesora w zasadzie w ogole nie istnieje..

Ale o jakim emulatorze Ty mówisz? Ja zrozumiałem, że masz na myśli np. WINE. O taką emulację chodzi? Pod czymś takim to sobie możesz gry dosowe odpalać, ale nie poważne projekty w (załóżmy) Cubase czy innym sofcie do audio. Jeżeli twierdzisz, że taka emulacja np. Cubase pod Linux'em (o ile jest to możliwe) nie różni się działaniem i wydajnością od standardowej instalki pod XP, to szkoda z Tobą dyskutować.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 17 sty 2005, 15:44

MB .. rzeczywiscie karta Maya 44 chodzi tylko pod Win, mój błąd.

Są jednak firmy, ktore produkuja karty pod Linuxa (Terratec, M-Audio, Digigram, Lynx, Mytek, Sonorus...), takze Twoje dane statystyczne sa 'odrobinke zawyżone' ..

a sprawdzałeś osobiście?

bo ja tak i obawiam się, że ani trochę nie są przesadzone.

niedawno miałem do czynienia z dwoma przypadkami profesjonalnych kart, które rzekomo są obsługiwane w linuksie. figa z makiem, te sterowniki albo w ogóle nie działają, albo są tak niestabilne i okrojone funkcjonalnie, że trudno mówić o profesjonalnej pracy na nich. Jeśli kupuje się drogą kartę np. z portami adat to nie po to, żeby na niej słuchać mp3. Pod linuxem większość funkcji po prostu nie działa, nie daje się skonfigurować synchronizacji adat albo przepiąć źródeł. Jednym słowem szkoda marnować zawodową kartę na papranie się z partyzanckim systemem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 18 sty 2005, 04:51

druga sprawa czemu wogóle ktos wyskakuje z głupim pomysłem instalowania linuksa jesli pytający działa na programach windowsowych?

jaki to ma cel?

odpowiedzi typu zainstaluj sobie linuksa przeinstaluj system to każdy głupi sam sobie da

a to nie o to chodzi

jest problem i trzeba go rozwiązać żeby wszystko było dobrze a nie stawiać system od nowa itp......

Awatar użytkownika
kl22

Post autor: kl22 » wtorek 18 sty 2005, 10:57

witam ponownie

zauwazylem prawidlowosc polegajaca na tym , ze jak uruchamiam

aplikacje z II go HDD to wtedy dochodzi do trzaskow , z mojego I HDD wszystko jest ok .Czy to wiec wina dysku ? mial ktos podobny przypadek ??

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » wtorek 18 sty 2005, 13:12

Ja miałem dokładnie taki przypadek. Przyczyna była taka że drugi dysk pracował w trybie PIO zamiast UDMA, windows z jakiś powodów nagle uznał że ten dysk sie nie nadaje i "po cichu" przestawił go na PIO. Kosztowało mnie to kilka dni niepotrzebnych nerw i niezasłużonego przeklinania producenta karty audio. Także zrób tak jak sugerowałem wyżej, chyba że juz wyeliminowałeś tą ewentualność.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
kl22

Post autor: kl22 » wtorek 18 sty 2005, 13:34

...Ja miałem dokładnie taki przypadek. Przyczyna była taka że drugi dysk pracował w trybie PIO zamiast UDMA, windows z jakiś powodów nagle uznał że ten dysk sie nie nadaje i "po cichu" przestawił go na PIO.

mam 2 HDD i 2 sa ustawione na UDMA 5

, jakas inna sugestia ?

ODPOWIEDZ