Kabina do wokalu - znowu
Chcialbym sie tu zwrocic do wszystkich posiadaczy owej kabiny, kabiny, wktorej za sciany słóżą koce. na czym je podwieszacie? W moim pokoju nie mam mozliwosci zawieszenia ich na czyms kokretnym. Sa moze jakes statywy lub czy znacie jakąś konstrukcje, ktora moge sam wykonac i ktora nie wymaga ogromnycyh finansow. Pomoy! Miotam się z tym problemem od kilku miesięcy i nie mogę znaleść sensownego rozwiązania. Dzięki
- OYCIECPIOTR
Re: Kabina do wokalu - znowu
...Chcialbym sie tu zwrocic do wszystkich posiadaczy owej kabiny, kabiny, wktorej za sciany słóżą koce. na czym je podwieszacie? W moim pokoju nie mam mozliwosci zawieszenia ich na czyms kokretnym. Sa moze jakes statywy lub czy znacie jakąś konstrukcje, ktora moge sam wykonac i ktora nie wymaga ogromnycyh finansow. Pomoy! Miotam się z tym problemem od kilku miesięcy i nie mogę znaleść sensownego rozwiązania. Dzięki...
moze stara szafa da się wykorzystać.
a propo:
przychodzi stara panna do lekarza
i mówi:
-Panie doktorze, co ja mam robić, wszyscy mowią, że jestem starą
panną.
a doktor na to:
-Niech pani więcej je, to będą mówili, że jest pani starą szafą...
..........................................................................
Eeee... Boże, jaki beznadziejny kawał... Sorry...
moze stara szafa da się wykorzystać.
a propo:
przychodzi stara panna do lekarza
i mówi:
-Panie doktorze, co ja mam robić, wszyscy mowią, że jestem starą
panną.
a doktor na to:
-Niech pani więcej je, to będą mówili, że jest pani starą szafą...
..........................................................................
Eeee... Boże, jaki beznadziejny kawał... Sorry...

[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]
Najprostsze rozwiązanie w Twoim przypadku to odpowiednie zamocowanie haków w przeciwległych ścianach i rozciągnięcie mocnej linki, tak by krzyżujące się linki utworzyły kwadrat lub prostokąt w wybranej strefie pomieszczenia.
Na to zarzucasz kołdry, koce, śpiwory czy co tam chcesz i gotowe.Zwrócisz szybko uwagę, że w środku jest ciemno, duszno i gorąco . Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza i gromadzi się w dolnej strefie takiej soft-kabiny
Jeśli nieobca jest Tobie sztuka spawania to na złomie lub w garażu znajdziesz rurki np 1/2 cala lub 3/4 i z pewnością sam potrafisz naszkicować szkielet takiej prowizorki i połączyć je w całość. Jak się wysilisz to możesz zastosować układ mniejsza rurka wchodzi w większą i blokujesz je przy pomocy sztyftów - kołków np a gwoździa. Powstanie wówczas układ rozbieralny ale w miarę stabilny.
Możesz również udac sie do sklepu w którym sprzedają gadżety grilowo-campingowe i kupić za niecałe 100zł gotowy "pawilon" z rurek aluminiowych i gotowe.Takie pawilony to często straganiki na placach handlowych.
Co by tu jeszcze..
Gdyby te 3 propozycje okazały się zbyt kosztowne czy pracochłonne, przypomnij sobie jak budowało sie w dzieciństwie domki w pokoju i już będziesz wiedział co mam na myśli.
Całkowity koszt wykonania soft-kabiny szacuję od 0 PLN do około150 PLN w zależności od wybranej opcji i ilości piwa które w takich przypadkach jest źródłem twórczej inspiracji i najlepszych rozwiązań.
Czego sobie i wszystkim życzy w tym pięknym majowym dniu: Jasiek
Na to zarzucasz kołdry, koce, śpiwory czy co tam chcesz i gotowe.Zwrócisz szybko uwagę, że w środku jest ciemno, duszno i gorąco . Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza i gromadzi się w dolnej strefie takiej soft-kabiny

Jeśli nieobca jest Tobie sztuka spawania to na złomie lub w garażu znajdziesz rurki np 1/2 cala lub 3/4 i z pewnością sam potrafisz naszkicować szkielet takiej prowizorki i połączyć je w całość. Jak się wysilisz to możesz zastosować układ mniejsza rurka wchodzi w większą i blokujesz je przy pomocy sztyftów - kołków np a gwoździa. Powstanie wówczas układ rozbieralny ale w miarę stabilny.
Możesz również udac sie do sklepu w którym sprzedają gadżety grilowo-campingowe i kupić za niecałe 100zł gotowy "pawilon" z rurek aluminiowych i gotowe.Takie pawilony to często straganiki na placach handlowych.
Co by tu jeszcze..
Gdyby te 3 propozycje okazały się zbyt kosztowne czy pracochłonne, przypomnij sobie jak budowało sie w dzieciństwie domki w pokoju i już będziesz wiedział co mam na myśli.
Całkowity koszt wykonania soft-kabiny szacuję od 0 PLN do około150 PLN w zależności od wybranej opcji i ilości piwa które w takich przypadkach jest źródłem twórczej inspiracji i najlepszych rozwiązań.
Czego sobie i wszystkim życzy w tym pięknym majowym dniu: Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED
Eureka!!!!
Po trzecim piwie wpadłem na genialny, najlepszy w tym temacie pomysł.
Ale nic za darmo!
Sprzedam prawa autorskie w zakresie nieograniczonym za 3 dobre piwa.
Mam dość myślenia za darmochę.
Wieczorem światowa premiera!
Na pewno wypróbuję.
Po trzecim piwie wpadłem na genialny, najlepszy w tym temacie pomysł.
Ale nic za darmo!
Sprzedam prawa autorskie w zakresie nieograniczonym za 3 dobre piwa.
Mam dość myślenia za darmochę.
Wieczorem światowa premiera!
Na pewno wypróbuję.

Drogi Janie, jako ze sypiesz tu dosc konkretnymi odpowiedziami na tamat kabinek to ja moze tez spytam:
Czy opcja zrobienia w rogu pokoju 2 scian wygluszonych + polkolistej kotary dookola ma jakikolwiek sens?
Czy mam od razu myslec nad budowa czegos trwalego?
Czy opcja zrobienia w rogu pokoju 2 scian wygluszonych + polkolistej kotary dookola ma jakikolwiek sens?
Czy mam od razu myslec nad budowa czegos trwalego?
"...Drogi Janie..."
jasiek -- ksywka - pochodzi od moich kolegów i nie ma wiele wspólnego z imieniem
Jeśki masz warunki, to idea budowy takiej kabiny narożnej ma jak najbardziej sens. Nie zapomnij o wentylacji i oświetleniu.
Rzuć okiem na ten produkt - może Ci się na coś przyda:
http://www.semag.pl/mat_dzw.htm
jasiek czyli Zbyszek;-)

jasiek -- ksywka - pochodzi od moich kolegów i nie ma wiele wspólnego z imieniem

Jeśki masz warunki, to idea budowy takiej kabiny narożnej ma jak najbardziej sens. Nie zapomnij o wentylacji i oświetleniu.
Rzuć okiem na ten produkt - może Ci się na coś przyda:
http://www.semag.pl/mat_dzw.htm
jasiek czyli Zbyszek;-)
spawajcie tylko po co?
kup zwykłe karnisze plastikowe(białe szyny jedno lub dwutorowe) w obi i do tego zestaw żabek
kosztuje to grosze i bez problemu sobie zamontujesz......
budowa ma sens jesli masz na to miejsce - jesli chcesz zrobić sobie kibel w pokoju to odradzam stanowczo
kup zwykłe karnisze plastikowe(białe szyny jedno lub dwutorowe) w obi i do tego zestaw żabek
kosztuje to grosze i bez problemu sobie zamontujesz......
budowa ma sens jesli masz na to miejsce - jesli chcesz zrobić sobie kibel w pokoju to odradzam stanowczo
Dzieki, drogi Zbigniewie :)
O ile narazie przejzalem wszystkie tematy o kabinach na tym forum [a zaprawde wiele tego bylo] to udalo mi sie zrozumiec ze wentylacja jest porywaniem sie z motyka na slonce - czyzby mnie cos minelo?
No i niby wszystko ok, ale co z lukami 'na szerokosc zabki' pomiedzy karniszem a materialem izolujacym? O ile na upartego mozna sobie jeszcze poradzic z dziurami na
obu krawedziach [listewki] i podlodze [dopasowana dlugosc] to u gory co?
Jezeli raczej zalezy mi na uzyskaniu ladnego wyciszenia dla pojemnika niz na subiektywnych odczuciach sasiadow, to moge sobie pozwolic na maly przeplyw powietrza u gory?
O ile narazie przejzalem wszystkie tematy o kabinach na tym forum [a zaprawde wiele tego bylo] to udalo mi sie zrozumiec ze wentylacja jest porywaniem sie z motyka na slonce - czyzby mnie cos minelo?
No i niby wszystko ok, ale co z lukami 'na szerokosc zabki' pomiedzy karniszem a materialem izolujacym? O ile na upartego mozna sobie jeszcze poradzic z dziurami na
obu krawedziach [listewki] i podlodze [dopasowana dlugosc] to u gory co?
Jezeli raczej zalezy mi na uzyskaniu ladnego wyciszenia dla pojemnika niz na subiektywnych odczuciach sasiadow, to moge sobie pozwolic na maly przeplyw powietrza u gory?
ale o co chodzi? przecież dźwięk to nie ciecz, która może wypłynąć jakimiś otworami, tylko fala, która się rozchodzi promieniście i prostoliniowo (plus oczywiście odbicia i załamania). Zawieszanie kocy (czy czegokolwiek innego) to kompletny ersatz kabiny o solidnych ścianach i wiadomo, że będzie pełno przesłuchów, bo koc nie jest szczelny. Trudno takie coś w ogóle nazwać "kabiną", to jest raczej miękki ekran, który zaoferuje góra kilkanaście dB izolacji. W tym momencie to nie szczeliny wentylacyjne są problemem, którym należy się martwić.
W tym momencie to nie szczeliny wentylacyjne są problemem, którym należy się martwić....
To prawda. Aczkolwiek w warunkach domowych trzeba sobie jakoś radzić.
Jak już założysz te koce, itd. to włączn agrywanie bez wokalisty i nagraj sobie szum pomieszczenia (komputer, itp). Potem po nagraniu wokalisty weź wtyczkę typu Noise Reduction która działa w oparciu o wzorzec szumu i zapodaj mu tą próbkę szumu do analizy. Potem według tego wzorca odszum nagranie wokalisty. Naprawdę dużo daje, przynajmniej masz czysty, niezaszumiony wokal do dalszej obróbki.
Pozdrawiam,
Maciej R.
To prawda. Aczkolwiek w warunkach domowych trzeba sobie jakoś radzić.
Jak już założysz te koce, itd. to włączn agrywanie bez wokalisty i nagraj sobie szum pomieszczenia (komputer, itp). Potem po nagraniu wokalisty weź wtyczkę typu Noise Reduction która działa w oparciu o wzorzec szumu i zapodaj mu tą próbkę szumu do analizy. Potem według tego wzorca odszum nagranie wokalisty. Naprawdę dużo daje, przynajmniej masz czysty, niezaszumiony wokal do dalszej obróbki.
Pozdrawiam,
Maciej R.