Interfejs audio czy mikser i karta PCI?!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Finiu2004
Interfejs audio czy mikser i karta PCI?!

Post autor: Finiu2004 » niedziela 16 sty 2005, 01:35

Mam pytanie- w sumie dreczy mnie to i meczy strasznie:) a wiedz.

Do wyboru mam kupno INTERFEJSU AUDIO FIRMY

M-AUDIO model FireWire 410 http://www.m-audio.com )

Lub MIXER BEHRINGER Eurorack UB1832FX-PRO (link http://www.musiccrater.pl )

KARTA DZWIEKOWA PCI ESI Juli@

..no i własnie mam wiele pytan i wiele mozliwych odpowiedzi, wiedz moze ktos z was jest skłonny napisac co mysli o tych rozwiazaniach i ktore bedzie lepsze.2 tys. zł w tych granicach oby dwa warianty zamykaja swoja cene...

SPRZET BEDZIE POTRZEBNY DO ZGRYWANIA INSTRUMENTÓW JAK I WOKALI...GRAMOFONY I INNE URZADZENIA TEZ PRZEWIDUJE:) ok to jak? CO O TYM MYSLICIE !?

Awatar użytkownika
shearly

Re: Interfejs audio czy mikser i karta PCI?!

Post autor: shearly » niedziela 16 sty 2005, 10:17

... CO O TYM MYSLICIE !? ...

...ja myślę, że nic nie zrozumiałem...
...phi...

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 16 sty 2005, 15:24

jesli masz laptopa i bedziesz korzytsal w terenie bierz te maudio

jesli masz zwyklego kompa wez zwykla karte

zastanow sie po co ci ten mikser?bedziesz korzystal z efektów?

jesli nie to wez lepiej soundcraft compat 10 jak potrzebuujesz wiekszej ilosci wejsc

mozesz rowniez wziasc emu 1820m

ale dobra rada - usiadx spokojnie i sobie rozpisz co chcesz i jak podlaczyc,co jeszcze w przyszlosci bys chcial podlaczyc,czy potrzebne ci efekty i jakimi sygnalami chcesz to wszystko spiąć(adat spdif,symetryczne itp)

ja tak robilem - spedzilem nad tym tydzien ale mam wszystko polaczone prawie tak jak chcialem - prawie bo nie starczylo na kable:D

a wbrew pozorom przewodow idzie cala masa i wydalem ponad 1000 pln..

najwazniejsze to dobre wtyki(niestety w cenie)

przy wyborze takiego sprzetu to co bedziesz nagrywal ma drugorzedne znaczenie - no moze jesli chcesz podlaczyc gitare to dobrze zeby karta czy mikser mialy wejscie typu HI-Z no i do gramofonw przydalby sie przedwzmacniacz RIAA(soundcraft compact ma i karta emu 1820)

3Head

Post autor: 3Head » niedziela 16 sty 2005, 15:26

To zalezy jak konkretnie bedziesz chcial wykorzystac ten sprzet : ile instrumentow na raz bedziesz chcial nagrac mikrofonami ? Jesli wiecej niz dwa , musisz sie w przypadku M-Audio i tak zaopatrzec albo w mikser albo jakies przedwzmacniacze .

Na Twoim miejscu wybralbym rozwiazanie FW , a z samego Behringera mozesz byc niezadowolony jakosciowo .

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » niedziela 16 sty 2005, 17:25

...jesli masz laptopa i bedziesz korzytsal w terenie bierz te maudio

jesli masz zwyklego kompa wez zwykla karte

zastanow sie po co ci ten mikser?bedziesz korzystal z efektów?

jesli nie to wez lepiej soundcraft compat 10 jak potrzebuujesz wiekszej ilosci wejsc

mozesz rowniez wziasc emu 1820m

ale dobra rada - usiadx spokojnie i sobie rozpisz co chcesz i jak podlaczyc,co jeszcze w przyszlosci bys chcial podlaczyc,czy potrzebne ci efekty i jakimi sygnalami chcesz to wszystko spiąć(adat spdif,symetryczne itp)

ja tak robilem - spedzilem nad tym tydzien ale mam wszystko polaczone prawie tak jak chcialem - prawie bo nie starczylo na kable:D

przy wyborze takiego sprzetu to co bedziesz nagrywal ma drugorzedne znaczenie - no moze jesli chcesz podlaczyc gitare to dobrze zeby karta czy mikser mialy wejscie typu HI-Z no i do gramofonw przydalby sie przedwzmacniacz RIAA(soundcraft compact ma i karta emu 1820)...

To ja bym zrobił...

Mikser:

Souncraft Compact 10 lub coś z serii Yamahy MG

Karta dźwiękowa:

EMU 0404 lu 1212m

Julia też jest okej

Za Behringerem nie przepadam, sporo szumi i dość szybko się psuje miło niewielkiej eksploatacji (własne doświadczenia)

To wszystko (za wyjątkiem Yamahy) można znaleźć tu: http://www.republika.pl/sklep_akutech/

0404 zyskało bardzo dobra opinię w SOS i raczej nie jest to zabawka wbrew pozorom sądząc po zawartości.

Strad

Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 17 sty 2005, 08:12

Wazne jest tez by wszystko wymierzyc. (i zrobic/kupic na zapas)

Ja sobie rozrysowalem, policzylem i kupilem to co chcialem (zmiescilem sie w budzecie) ale okazalo sie ze

a) wiekszosc kabli jest za krotka (minimalnie oczywiscie)

b) jednak dwoch mi brakuje a jestem z prownicji + pracuje dlugo wiec zakup porzadnych kabli to dla mnie spora wyprawa

c) na stole brakuje miejsca na monitor odsluchowy (minimalnie oczywiscie...)

skapiozza

Post autor: skapiozza » poniedziałek 17 sty 2005, 18:35

To ja bym zrobił...

Mikser:

Souncraft Compact 10 lub coś z serii Yamahy MG

Karta dźwiękowa:

EMU 0404 lu 1212m

Julia też jest okej

Witam. To moj pierwszy post na tym forum, wiec sie przede wszystkim przywitam i pozdrowie brac muzyczna

niestety moja wiedze w temacie rejestracji dzwieku dopiero zdobywam, wiec miejcie litosc, dla moich moze infantylnych pytan.

Zatem: Jak sie podlacza mikser (np. compact 10) z karta pci? O ile mi wiadomo mikser nie ma wyjscia cyfrowego (poza takimi jak np. alessis MultiMix 16FXD - lecz te sa drogie)

Pytam sie o to w zwiazku z tematem. Tez nie wiem na jai rodzaj interfejs/pci urzadzenia sie zdecydowac. Wybor karty czy interfejsu jest uzalezniony chocby od tego ile sladow chce sie nagrywac. Ja chce moc rejestrowac perkusje - tak by kazdy slad sie oddzielnie zapisywal na kompie i bym mogl go edytowac w programie...Licze na Wasze uwagi.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » poniedziałek 17 sty 2005, 19:12

Witam. To moj pierwszy post na tym forum, wiec sie przede wszystkim przywitam i pozdrowie brac muzyczna

niestety moja wiedze w temacie rejestracji dzwieku dopiero zdobywam, wiec miejcie litosc, dla moich moze infantylnych pytan.

Zatem: Jak sie podlacza mikser (np. compact 10) z karta pci? O ile mi wiadomo mikser nie ma wyjscia cyfrowego (poza takimi jak np. alessis MultiMix 16FXD - lecz te sa drogie)

Pytam sie o to w zwiazku z tematem. Tez nie wiem na jai rodzaj interfejs/pci urzadzenia sie zdecydowac. Wybor karty czy interfejsu jest uzalezniony chocby od tego ile sladow chce sie nagrywac. Ja chce moc rejestrowac perkusje - tak by kazdy slad sie oddzielnie zapisywal na kompie i bym mogl go edytowac w programie...Licze na Wasze uwagi. ...

nie martw sie - na kazdej karcie masz tez wejscia analogowe, takze podlaczenie compacta 10 nie bedzie stanowic zadnego problemu.

co do wielokanalowych interfejsow - przeszukaj forum, ale w kazdym razie najczesciej pojawiajacymi sie propozycjami sa karty esi, m-audio i echo - mysle ze znajdziesz cos dla siebie
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

skapiozza

Post autor: skapiozza » poniedziałek 17 sty 2005, 19:20

nie martw sie - na kazdej karcie masz tez wejscia analogowe, takze podlaczenie compacta 10 nie bedzie stanowic zadnego problemu.

co do wielokanalowych interfejsow - przeszukaj forum, ale w kazdym razie najczesciej pojawiajacymi sie propozycjami sa karty esi, m-audio i echo - mysle ze znajdziesz cos dla siebie...

no ale ja niestety nie rozumiem jak wyslac 8 sladow z miksera (mono-linia/mic-zbierajacych mikrofony z perkusji) do karty pci ktora ma dajmy na to np. 4 wejscia analogowe...a mikser nie ma wyjscia cyfrowego...tak by w programie do nagrywania na pc mozna bylo oddzielnie edytowac wszystie 8 sladow. Moze jestem cwiercinteligentem ale jakos nie kumam

3Head

Post autor: 3Head » poniedziałek 17 sty 2005, 20:10

no ale ja niestety nie rozumiem jak wyslac 8 sladow z miksera (mono-linia/mic-zbierajacych mikrofony z perkusji) do karty pci ktora ma dajmy na to np. 4 wejscia analogowe...a mikser nie ma wyjscia cyfrowego...tak by w programie do nagrywania na pc mozna bylo oddzielnie edytowac wszystie 8 sladow. Moze jestem cwiercinteligentem ale jakos nie kumam ...

Jesli chcesz wielosladowo zarejestrowac ten material , bedziesz potrzebowal miksera z wyjsciami Direct Out , a karty z taka iloscia wejsc , jakiej potrzebujesz . Chyba ze jest wlasnie rozwiazanie cyfrowe . Inaczej , korzystajac z miksera wyjsciem Main Out , zgrasz wszystko na jeden slad .

ODPOWIEDZ