Zawsze staram się nagrać dźwięk z maksymalnym możliwym poziomem, ale gdy np, jakiś pseudoraper nagle zbliży się do mikrofonu w celu wyrażenia "ekspresji" to nieraz zdarza się że poziom na wejściu przetwornika przekroczy maksymalny i pojawi się przester. Podobnie jest z nagrywaniem koncertów - na próbie niby wszystko jest ok, wejście karty ma trochę zapasu, ale na koncercie zespół się rozkręci i w kilku miejscach zagra za głośno.
Co należy wmontować między wyjście miksera a wejście karty żeby nie zniszczyć sygnału (zdarza się, żę nagrywam też małe składy akustyczne) a mieć pewność że nie przesteruję przetwornika? Kompresor? Limiter?
Acha - oczywiście ma być możliwie tanie, stereofoniczne i nie było by źle jakby było małe:)
Z góry dzięki za wskazówki
Peak
Limiter? Czy coś innego?
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
Re: Limiter? Czy coś innego?
Co należy wmontować między wyjście miksera a wejście karty żeby nie zniszczyć sygnału (zdarza się, żę nagrywam też małe składy akustyczne) a mieć pewność że nie przesteruję przetwornika? Kompresor? Limiter?
Do tego wlasnie sluzy limiter. Compresor tez mozesz ustawic tak, za bedzie dzialal jak limiter.
pozdrawiam
Do tego wlasnie sluzy limiter. Compresor tez mozesz ustawic tak, za bedzie dzialal jak limiter.
pozdrawiam
Jeszcze jedno. Lepiej bedzie, jak wstawisz go tylko na wokal, jesli to on sprawia najwiecej klopotu, a nie na sume. Po podpieciu go za mikserem mozesz nadal miec przestery na wejsciu miksera.
pozdrawiam
pozdrawiam
A nie lepiej wstawić kompresor, aby wyrównać wokal, a następnie limiter - aby zmieścić się na jezdni?
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2
Thx, to mniej - więcej chciałem usłyszeć. Teraz pytanie numer dwa...
Nie chcę wydawać na to zbyt dużo pieniędzy, ale nie mam pojęcia, w jakim stopniu takie urządzenie wpływa na sygnał w momencie, w którym "nie działa" czyli poniżej progu. Czy jest sens bawić się urządzeniami typu Alesis NanoCompressor lub 3630 albo Samsonami (ich ceny są zabójczo niskie) czy lepiej zostawić trochę więcej zapasu i nie psuć dźwięku?
Peak
Nie chcę wydawać na to zbyt dużo pieniędzy, ale nie mam pojęcia, w jakim stopniu takie urządzenie wpływa na sygnał w momencie, w którym "nie działa" czyli poniżej progu. Czy jest sens bawić się urządzeniami typu Alesis NanoCompressor lub 3630 albo Samsonami (ich ceny są zabójczo niskie) czy lepiej zostawić trochę więcej zapasu i nie psuć dźwięku?
Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
...Thx, to mniej - więcej chciałem usłyszeć. Teraz pytanie numer dwa...
Peak...
Trochę więcej zapasu i obowiązkowo limiter. Z przesterowanym dźwiękiem niewiele da się zrobić
Peak...
Trochę więcej zapasu i obowiązkowo limiter. Z przesterowanym dźwiękiem niewiele da się zrobić