Cło na przesyłkę z USA

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Rura
Cło na przesyłkę z USA

Post autor: Rura » wtorek 11 sty 2005, 16:58

Witam

Czy za drobną przesyłkę z USA muszę zapłacić cło?Chodzi mi konkretnie o poduszki do saksofonu(nie są duże ,i nie ważą zbyt zbyt wiele).Jak to bywa w wielu przypadkach, cena jest oczywiście dużo niższa niżw Europie.Chciałbym,żeby przesłano mi je listem.Czy mogą sprawdzić zawartość listu?

Dzięki za odpowiedzi!
Jestem saksofonistą preferującym jazz.

peter1pl

Re: Cło na przesyłkę z USA

Post autor: peter1pl » czwartek 13 sty 2005, 12:53

...Witam

Czy za drobną przesyłkę z USA muszę zapłacić cło?Chodzi mi konkretnie o poduszki do saksofonu(nie są duże ,i nie ważą zbyt zbyt wiele).Jak to bywa w wielu przypadkach, cena jest oczywiście dużo niższa niżw Europie.Chciałbym,żeby przesłano mi je listem.Czy mogą sprawdzić zawartość listu?

Dzięki za odpowiedzi!...

Ja nie spotkałem się z takim problemem jak cło przy sprowadzaniu z USA - nie wiem, czy w ogóle takie coś jest, a sprowadzałem z USA parę rzeczy. Były też przypadki że paczka była ze sklepu i "normalnie" opisana. A tych "nienormalnie" opisanych chyba nie sprawdzali skoro doszły:)
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » czwartek 13 sty 2005, 14:31

Ja nie spotkałem się z takim problemem jak cło przy sprowadzaniu z USA - nie wiem, czy w ogóle takie coś jest,

A ja bym radził się dowiedzieć... Na wiele towarów sprowadzanych z poza UE do krajów unijnych jest teraz cło. Trzeba się liczyc z tym, że mamy teraz "drugą" granicę i różne, z tego tytułu, niespodzianki.
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
kl22

Post autor: kl22 » czwartek 13 sty 2005, 18:30

do tej pory bylo tak ze jesli paczka miala ponizej 2 kg

to nieprzechodzi przez clo

tak wiec moze to bedzie pomocne

.pozdr

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » czwartek 13 sty 2005, 18:37

...do tej pory bylo tak ze jesli paczka miala ponizej 2 kg

to nieprzechodzi przez clo

tak wiec moze to bedzie pomocne

.pozdr...

Tak naprawde nic pewnego. Temat byl juz poruszany kilka razy na forum ale powtorze jeszcze raz swoja historie sprzed 2 miesiecy. Otoz zostalem oclony za warty 20 pare dolarow kawalek plastiku ktory byl pojemnikiem na baterie do przenosnego Data TCD-7. Nie wiem co takiego sie stalo ze celniy zatrzymali to na cle, faktura ze stanow, gabaryty paczki czy po prostu po wejsciu do UE i bezclowej wymianie handlowej rzucaja sie na wszystko co leci z USA.

pzdr

ts.

ODPOWIEDZ