Kiedy kupić komputer?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
bullet
Re: Kiedy kupić komputer?

Post autor: bullet » czwartek 13 sty 2005, 11:54

...AMD Athlon FX-55 (Socket 939) - szukam bez wentylatora, tyle, że ten procek podchodzi pod 3.800 zł w Polsce :((...

Prawie 4 tyś. za sam procek ? Fakt, że są super wydajne (czytając różne testy) , ale najgorsze jest to, że za kilka miesięcy ten procesor będzie kosztował przynajmniej połowę tej sumy. To będzie bolało Panie Jacku.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » czwartek 13 sty 2005, 12:15

...ehheeh no ja sie nie dziwie, ze poziom IT w Polsce jest na takim poziomie na jakim jest, skoro kolega thc-wawa jest specem od komputerow..

To, że pisze niegramatycznie i mową "bardzo potoczną" NIE ZNACZY, że:

- nie wie o czym pisze

- nie ma racji

Nie mieszajmy niechlujstwa językowego z brakiem wiedzy...

Pozostali natomiast juz dzis maja problem z odprowadzaniem ciepla..

Ciekawe, skąd ten problem się pojawił. Czy aby nie z wariackiego zwiększania zegara, coby wygrać w marketingowym wyścigu?

Tworcy standardu ATX nie przewidzieli zmian, ktore zaszly w ostatnim czasie (w tym 'rosnacej temperatury' wewnatrz komputerow).

Tak, nie przewidzieli, że producent procesorów będzie uparcie trzymać się przestarzałej architektury i zwiększać moc procesorów WYŁĄCZNIE przez zwiększanie ich taktowania, problem odprowadzania ciepła zrzucając na producentów płyt głównych i użytkowników...

Stad konieczne zmiany.

Tak, ale w Intelu. Czas najwyższy przejść na RISC ;)

kart graficznych 256MB

Mówimy o komputerach dla graczy czy dla muzyków? Bo gracz, jak mu GeForce czy Radeon szumi jak suszarka to sobie podkręci głośność w głośniczkach multimedialnych i już jest szczęśliwy bo zagłuszy szum, za to ma 150 klatek na sekundę a kolega z podwórka tylko 148...

BTX jest koniecznym krokiem na przod. W najblizszym czasie zaczniemy korzystac z procesorow, ktore przekrocza magiczne 5GHz i dobrze jest wtedy byc uzbrojonym w plyte, ktora sie po prostu nie spali..

Intel już sam rozumie, że bez zmiany architektury procesora znajdzie się w ślepej uliczce. Stąd eksperymenty z technologią Centrino (na razie laptopy).

Wszyscy NORMALNI uzytkownicy komputerow cieszą się z tej zmiany

Widać jesteśmy tutaj w większości nienormalni, bo jakoś nie widzę entuzjazmu, przynajmniej na tym forum, co do zmiany podstawki i formatu płyty głównej co pół roku, czy co rok.

Poza tym nikt nie musi przesiadac sie na BTX, mysle ze dzisiejsze komponenty z gornej półki zadowolą kazdego zwyklego usera..

Powiem więcej, nikt nie musi dzisiaj kupować Intela, bo na szczęście AMD poszedł po rozum do głowy i stworzył REALNĄ alternatywę.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 13 sty 2005, 14:26

Nie ma szans, żeby dogonić ciągłe zmiany - ale trzeba mieć to w nosie

są szanse ja robię to cały czas ale z głową niewładowałem się w rimy w btx'a terz nie idę pozdro...

No to wypadałoby w dzisiejszym kompie mieć SLi i 2xgrafikę, albo 925X z DDR2 - przy czym wkurzać się latencją pamięci itd. Aczkolwiek musiałbyś zmieniać kompa średnio co 3 miesiące - ostatnie kilka poważnych nowinek pojawiło sięw październiku, aczkolwiek nForce 4 w sprzedaży jest dopiero od końca grudnia. RIMMy swego czasu były najwydajniejsze. Zatem nie kupując ich zrobiłeś mądrze, aczkolwiek nie poszedłeś z duchem czasów ;) Zatem nie dogoniłeś, ale wyszło Ci to na dobre. I o tym mówię, żeby nie kupować obiecanek o świetlanej przyszłości, tylko to co jest mierzalnie najwydajniesze na dziś i ma realną szanse stać się standardem - a to z reguły dotyczy rozwiązań w cenie średniej. Swego czasu był boom na dwuprocesorowe rozwiązania, niestety ci którzy chcieli pracować z niską latencją z VSTi wkopali się. Pochodna tego czyli HT dziś okazuje się być problemem w wielu środowiskach (np. Sonar z niektórymi płytami).

Reasumując nowe rozwiązania są ok dla eksperymentatorów lub dla tych z intuicją Mnie również szczęśliwie udaje się przetrwać te większe zmiany sprzętowe, poza jedną wtopą kiedy to zmieniłem ATARI STe na PC, ale szybko wróciłem do atarynki. I tak naprawdę dopiero PII nadawało się do jakotakiej pracy. Od tego czasu skakałem z kwiatka na kwiatek, czyli z Intela na AMD i vice versa, szczęśliwie lądując na właściwych rozwiązaniach. Mam nadzieję, że i tym razem nie popełnię błędu. A to, że FX55 za pewien czas będzie kosztował połowę tego, co dziś to normalne i przestałem się tym przejmować. Mam nadzieję, że do tego czasu komputer zarobi na siebie i będę miał ten komfort, że pracowałem wydajniej

Pozdrawiam,

Jacek

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » czwartek 13 sty 2005, 16:34

zgadzam sie z przedmówcami, ale jest jeszcze jeden aspekt.

wszystko zalezy od tego do czego uzywamy swoich komputerow.

kazdy zna swoje potrzeby i wie jaki sprzet, o jakiej wydajnosci obliczeniowej jest mu potrzebny..

i tak sektor graficy / muzycy nalezy do sektora w ktorym 'ciągle jest za mało'.. osobiscie mam tak odkad dotknalem pierwszy raz zx spectrum, i jest tak do dziś..

czy daje ponieść sie fali i płace za błędy firm takich jak Intel ? - TAK ! ..

natomiast wynika to tylko z jednej rzeczy. Ja naprawde potrzebuje komputera do pracy, nie do grania w gry i przegladania internetu.. (do takich zastosowan mam obok cztery inne gruchoty..).

zmieniam komputer co 6 miesiecy, zawsze na najlepszy jaki tylko moge zlozyc, nie wazne jakim kosztem.. Dlaczego ? Bo caly czas jest za malo mocy.. najchetniej zlozylbym kompa ze stoma procesorami 1GB, ale na to z kolei mnie nie stac..

I nie ważne są argumenty, ze za 3 miesiace te elementy beda tansze (jesli ktos z tym walczy to błądzi i oszukuje sam siebie, poniewaz tak sie dzieje ze wszystkim na calym swiecie, od zawsze.. produkty z czasem tanieją, zwlaszcza IT.. i nie mozna z tego powodu rozpaczac) .. Komputer, ktory zlozylem miesiac temu kosztowal mnie 24k PLN, juz dzisiaj moge go zlozyc za 20k .. gdybym sie tym przejmowal, dawno bym się już pociął.

Po co składać tak drogie komputery? .. Przez ten miesiąc zwrocila mi sie polowa z tego co za niego zaplacilem, za nastepne dwa tygodnie zapomne o tym, ze w ogole go zlozylem..

Szybki komputer oznacza oszczednosc czasu, a czas jak wiadomo to pieniadz. Traci moim zdaniem ten, ktory probuje oszczedzic kase, kupujac slaby komputer.

Zdaje sobie sprawe, ze nie kazdy ma ochote pchac kase w komputer, tym bardziej jesli nie ma za bardzo zamiaru go wykorzystywac, a w firmie stoi tylko po to, zeby wystawiac na nim faktury.. Jednak caly czas wydawalo mi sie, ze to forum 'Muzyków i Realizatorów' .. a nie Sławka i Cześka z trzeciego piętra, którzy śpiewają coś tam do majka pozyczonego od dziadka..

przepraszam, ze znowu tak długo i nudno.

pozdrawiam

P.S. pamieci DDR2 wcale nie sa powolne, a niekorzystna latencja Jacku wystepuje rzeczywiscie, ale przy pamieciach o niskiej czestotliwosci.. sprobuj kostek Corsair Twin2X 5400C4, albo Crucial Ballistix BL6464AA664, obie na 667MHz (+ overclocking).

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » czwartek 13 sty 2005, 19:13

...Elmuzie vel Krzysztofie

...jh vel Jacku

Liczylem na to ze sie odezwiesz i nie zawiodlem sie :) Juz Ci nie chce na priva truc, to uzywam innych sposobow )) Patrzac na to co zamierzasz kupic martwi mnie tylko ten procek: na dostepna cene trzeba bedzie jeszcze poczekac, a kupic ten drugi ze swiadomoscia ze Ty smigasz na takiej rakiecie... troche boli ;)) Tak naprawde poczekam jeszcze najdalej do ferii (w lutym) i niech sie dzieje wola nieba... Kusi mnie jeszcze jakies rozwiazanie jak Twoj UAD-1 lub cos podobngo (power core czy cus), ale nie wiem jeszcze... Moze wrzuce nowy watek "Natywnie czy z dopalaczem"? ))

Jak zwykle dzieki za obfity i tresciwy post!

Pozdrawiam!

- - - - - - - - -

elmuz

ODPOWIEDZ