Elmuzie vel Krzysztofie
Nie ma szans, żeby dogonić ciągłe zmiany - ale trzeba mieć to w nosie

Znasz moje zdanie na ten temat - kupuj to, co dziś jest szybkie, a nie "będzie za kilka miesięcy". Kupowanie na wyrost oznacza jedynie kupowanie obietnic, które często i tak nie są spełniane, bo generalnie wymagałoby to wymiany "od ręki" wszyskich elementów a nowy standard, a tak nigdy się nie dzieje. Są nowe sloty - brak kart, są nowe procki - brak do nich pamięci itd. Patrząc z perspektywy czasu na te zmiany moim zdaniem AMD robi to znacznie mniej chaotycznie niż Intel. Intel miał dobre okresy, w których zakup pewnej platformy gwarantował naprawdę rozsądny wydatek, ale dziś bywa z tym różnie. Na siłę chcą, żeby procek był w 775. OK, ale w testach wydajnościowych i875/865 z s478 wychodzą lepiej niż i915 czy nawet 925. 925 ma potężne problemy z ciepłem - a "intelowcy" zawsze wyśmiewali się z "athlonowców"

że mają głośne maszyny, bo im się procki grzeją. No i pamięci - DDR2 są za drogie i ich opóźnienie powoduje, że w testach pamięci wypadają słabo. To, że intelowe 64 bitowe procki zejdą na ziemię i trafią do zwykłych desktopów jest naturalne, tyle, że to znowu wymiana platformy. Po usilnych poszukiwaniach doszedłem do wniosku, że odpuszczam Intela na pewien czas - mam tak, co kilka lat

i znowu decyduję się na AMD. Ich 64 procki sprawdzają się znakomicie, szczególnie w audio. Jeśli nie straszny Ci poteżny wydatek warto pokusić się o serię FX - 1 MB cache, podwójny kontroler pamięci, to naprawdę jest zawodowe rozwiązanie. Jeżeli chcesz nieco taniej, co nie oznacza, że dużo gorzej - weź płytę na nForce 3 Ultra (socket 939) i AMD 64 3500+, do tego dwie kości DDR400 z niskim CAS latency (2) i będziesz miał na dłuższy czas zapewnioną dobrą wydajność. Ten procek jest dziś najrozsądniejszym kompromisem między ceną, a wydajnością. Ja lubię przesadzać w zakupach (tak już mam

i zdecydowałem się na trochę "wypasiony" zestaw:
Gigabyte GA-K8NXP-9 (nForce 4)
AMD Athlon FX-55 (Socket 939) - szukam bez wentylatora, tyle, że ten procek podchodzi pod 3.800 zł w Polsce :((
Zalman CNPS7700-Cu - w miarę cichy, choć drogi
GeIL Dual 2 x 512MB UltraX PC-400 CL2 - szybkie pamięci, mniej konfliktowe niż HyperX Kingstone'a
GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66128D 128MB (128-bit) TV/DVI - żadna rewelacja dla gracza, dla mnie wystarczy
LCD 17" Samsung SyncMaster 710T lub LG1730P - jeżeli wystarczy kasy to może będzie 19" zamiast tego 17", ale tylko z DVI
Seagate 200 GB Barracuda 7200.7 ST3200822AS 8MB Serial ATA (audio)
Seagate 120 GB Barracuda 7200.7 ST3120026AS 8MB Serial ATA (system, backupy), Barracudy, bo są tak samo awaryjne jak i cała reszta, ale za to są zdecydowanie cichsze
Plextor PX-716A - to tylko przez sentyment do firmy, aczkolwiek może odpuszczę sobie, bo to drogie i wezmę jakiegoś nowego LG
FDD 1,44MB 3,5"
Obudowa + 400W zasilacz - będę szukał jak najcichszego, ale z dobrej firmy, przy tym procku to podstawa
Microsoft Windows XP Professional PL OEM
To wyjdzie około 10 tysięcy, ale liczę, że przetrzyma co najmniej dwa lata, tym bardziej, że UAD-1 po części zajmuje się wtyczkami, więc procek będzie miał czym oddychać ;) Niestety z powodów finansowych odpuszczam sobie drugi monitor :(( ale trudno, przekroczyłbym zaplanowany budżet.
Pozdrawiam,
Jacek