Kiedy kupić komputer?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Master
Re: Kiedy kupić komputer?

Post autor: Master » środa 12 sty 2005, 17:37

...niezmienia nic tylko układ na płycie głównej a całe to pi.......... jes tylko pie........leniem

postrawiam...

THC- twoje tłumaczenie jest co najmniej nie jasne, to po pierwsze , po drugie, chciałbym usłyszec zdanie kogos kto pzaynajmniej wie o co chodzi , a nie kto połowe swojej wypowiedzi ma wykropkowane i udaje wielkiego znawce

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » środa 12 sty 2005, 17:46

THC- twoje tłumaczenie jest co najmniej nie jasne, to po pierwsze , po drugie, chciałbym usłyszec zdanie kogos kto pzaynajmniej wie o co chodzi , a nie kto połowe swojej wypowiedzi ma wykropkowane i udaje wielkiego znawce ...

Kolega THC-WWA akurat w TYM temacie wie, o co chodzi. Bo zajmuje się tym zawodowo, o ile pamiętam. I ma rację (aczkolwiek mógłby pisać nieco składniej...

BTX to jedynie próba rozpaczliwego poszukiwania rozwiązania dla odprowadzenia nadmiaru ciepła (inne rozłożenie elementów na płycie) z coraz bardziej grzejących się Pentium 4 oraz oczywiście chęć wyciągnięcia z kieszeni użytkowników nowej porcji pieniędzy.

Ja bym kupił AMD (jeśli to musi być Pecet) na płycie z chipsetem Nforce 2, lub poczekał pół roku i zobaczył, jak Intelowi pójdzie "wdrażanie" nowego standardu. Coby nie umoczyć kasy, tak, jak to było z RAMBusami.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 12 sty 2005, 17:50

BTX to jedynie próba rozpaczliwego poszukiwania rozwiązania dla odprowadzenia nadmiaru ciepła (inne rozłożenie elementów na płycie) z coraz bardziej grzejących się Pentium 4 oraz oczywiście chęć wyciągnięcia z kieszeni użytkowników nowej porcji pieniędzy.

dziekuje bardzo :) i wszystko na ten tema:) oczywiscie o tym przeczytałem z linku ktory wyzej jest podany , lecz myslalem ze cos jeszcze Intel zaproponuje w zwiazku z BTX .

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » środa 12 sty 2005, 18:15

żeby ten standart się przyjoł intel musiałby przedstawić sensowną odpowiedż na amd 64 bity który jest obecnie najlepiej sprzedającym się procesorem w kategorii 500pln +

szybko tego niezrobi b o dopiero ogarnia w swoich kompach opcje amd pod tytułem np.2200+

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » czwartek 13 sty 2005, 02:52

ehheeh no ja sie nie dziwie, ze poziom IT w Polsce jest na takim poziomie na jakim jest, skoro kolega thc-wawa jest specem od komputerow..

tacy wlasnie polscy fachowcy poszerzaja zacofanie w naszym i tak zacofanym kraju..

[ moze za duzo thc we krwi ?.. ]

Pentium opracowal i wprowadzil do sprzedazy 64 bitowy procesor juz jakis czasu temu..

standard BTX.. Jesli koledzy w dalszym ciagu uzywaja procesorow 486 i 2 megowych kart graficznych, ktore dostali od mamy na komunie, to rzeczywiscie problem ich nie dotyczy ..

Pozostali natomiast juz dzis maja problem z odprowadzaniem ciepla.. Tworcy standardu ATX nie przewidzieli zmian, ktore zaszly w ostatnim czasie (w tym 'rosnacej temperatury' wewnatrz komputerow).

Stad konieczne zmiany. Uzytkownicy procesorow powyzej 3,6 GHz, kart graficznych 256MB, czy zasilaczy powyzej 600W musieli zetknac sie z problemem pt. 'oj, cos tu za goraco..'

BTX jest koniecznym krokiem na przod. W najblizszym czasie zaczniemy korzystac z procesorow, ktore przekrocza magiczne 5GHz i dobrze jest wtedy byc uzbrojonym w plyte, ktora sie po prostu nie spali..

Poza tym zmiana na BTX nie oznacza tylko zmiany samej plyty glownej.. Zmienia sie zasilacze, obudowy, niektore komponenty.

Poprawione zostana bledy wytkniete przez te wszystkie lata, a nie poprawione ze wzgledu na błędną budowę ATX..

Wszyscy NORMALNI uzytkownicy komputerow cieszą się z tej zmiany, inni malkontenci (o jezu nie mamy kabony i znowu chcą z nas zedrzeć) zawsze beda przeciwni jakimkolwiek zmianom.. (a za zmiany na lepsze zawsze ktos musi zaplacic).

Oczywiste jest, ze 'te wszystkie złe obrzydliwe wielkie firmy' chcą na tym zarobic pieniadze.. I nikt nie mowi, ze tak nie jest.. (to tylko w Polsce jakos sie wszyscy zawsze z tego powodu obrażają..)

Poza tym nikt nie musi przesiadac sie na BTX, mysle ze dzisiejsze komponenty z gornej półki zadowolą kazdego zwyklego usera..

To wszystko, dziekuje, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Token_Ring

Post autor: Token_Ring » czwartek 13 sty 2005, 07:16

... mnie chyba przekonał ...
Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » czwartek 13 sty 2005, 08:48

Dzieki za wszystkie, a szczegolnie za ten post.

Pozdrowka!

- - - - - - -

elmuz

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 13 sty 2005, 09:17

Elmuzie vel Krzysztofie

Nie ma szans, żeby dogonić ciągłe zmiany - ale trzeba mieć to w nosie Znasz moje zdanie na ten temat - kupuj to, co dziś jest szybkie, a nie "będzie za kilka miesięcy". Kupowanie na wyrost oznacza jedynie kupowanie obietnic, które często i tak nie są spełniane, bo generalnie wymagałoby to wymiany "od ręki" wszyskich elementów a nowy standard, a tak nigdy się nie dzieje. Są nowe sloty - brak kart, są nowe procki - brak do nich pamięci itd. Patrząc z perspektywy czasu na te zmiany moim zdaniem AMD robi to znacznie mniej chaotycznie niż Intel. Intel miał dobre okresy, w których zakup pewnej platformy gwarantował naprawdę rozsądny wydatek, ale dziś bywa z tym różnie. Na siłę chcą, żeby procek był w 775. OK, ale w testach wydajnościowych i875/865 z s478 wychodzą lepiej niż i915 czy nawet 925. 925 ma potężne problemy z ciepłem - a "intelowcy" zawsze wyśmiewali się z "athlonowców" że mają głośne maszyny, bo im się procki grzeją. No i pamięci - DDR2 są za drogie i ich opóźnienie powoduje, że w testach pamięci wypadają słabo. To, że intelowe 64 bitowe procki zejdą na ziemię i trafią do zwykłych desktopów jest naturalne, tyle, że to znowu wymiana platformy. Po usilnych poszukiwaniach doszedłem do wniosku, że odpuszczam Intela na pewien czas - mam tak, co kilka lat i znowu decyduję się na AMD. Ich 64 procki sprawdzają się znakomicie, szczególnie w audio. Jeśli nie straszny Ci poteżny wydatek warto pokusić się o serię FX - 1 MB cache, podwójny kontroler pamięci, to naprawdę jest zawodowe rozwiązanie. Jeżeli chcesz nieco taniej, co nie oznacza, że dużo gorzej - weź płytę na nForce 3 Ultra (socket 939) i AMD 64 3500+, do tego dwie kości DDR400 z niskim CAS latency (2) i będziesz miał na dłuższy czas zapewnioną dobrą wydajność. Ten procek jest dziś najrozsądniejszym kompromisem między ceną, a wydajnością. Ja lubię przesadzać w zakupach (tak już mam i zdecydowałem się na trochę "wypasiony" zestaw:

Gigabyte GA-K8NXP-9 (nForce 4)

AMD Athlon FX-55 (Socket 939) - szukam bez wentylatora, tyle, że ten procek podchodzi pod 3.800 zł w Polsce :((

Zalman CNPS7700-Cu - w miarę cichy, choć drogi

GeIL Dual 2 x 512MB UltraX PC-400 CL2 - szybkie pamięci, mniej konfliktowe niż HyperX Kingstone'a

GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66128D 128MB (128-bit) TV/DVI - żadna rewelacja dla gracza, dla mnie wystarczy

LCD 17" Samsung SyncMaster 710T lub LG1730P - jeżeli wystarczy kasy to może będzie 19" zamiast tego 17", ale tylko z DVI

Seagate 200 GB Barracuda 7200.7 ST3200822AS 8MB Serial ATA (audio)

Seagate 120 GB Barracuda 7200.7 ST3120026AS 8MB Serial ATA (system, backupy), Barracudy, bo są tak samo awaryjne jak i cała reszta, ale za to są zdecydowanie cichsze

Plextor PX-716A - to tylko przez sentyment do firmy, aczkolwiek może odpuszczę sobie, bo to drogie i wezmę jakiegoś nowego LG

FDD 1,44MB 3,5"

Obudowa + 400W zasilacz - będę szukał jak najcichszego, ale z dobrej firmy, przy tym procku to podstawa

Microsoft Windows XP Professional PL OEM

To wyjdzie około 10 tysięcy, ale liczę, że przetrzyma co najmniej dwa lata, tym bardziej, że UAD-1 po części zajmuje się wtyczkami, więc procek będzie miał czym oddychać ;) Niestety z powodów finansowych odpuszczam sobie drugi monitor :(( ale trudno, przekroczyłbym zaplanowany budżet.

Pozdrawiam,

Jacek

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 13 sty 2005, 11:45

ehheeh no ja sie nie dziwie, ze poziom IT w Polsce jest na takim poziomie na jakim jest, skoro kolega thc-wawa jest specem od komputerow..

tacy wlasnie polscy fachowcy poszerzaja zacofanie w naszym i tak zacofanym kraju..

[ moze za duzo thc we krwi ?.. ]

Pentium opracowal i wprowadzil do sprzedazy 64 bitowy procesor juz jakis czasu temu..

oczywiście jak już pisano we wcześniejszych tematach jest nawet w sprzedaży xeon ale raczej nie popracujesz sobie dobrze na nim

jeśli niewierzy pan kolega niech pan se kupi

prawie wszystkie firmy zmnieniły technologię zamiast lecieć w MHz które niekoniecznie śwadczą o wydajności co widać w konfrontacji AMDvs.Intel

więc paqnie mądry piszesz nam tu o cieple zasilaczach pytanie co to zmnieni zasilanie jest tylko zasilaniem dodadzą pare pinów we wtyczce to niema sensu więdz może ten minimal to o swoim mózgu piszesz

pozdrawiam

ps.proszę nie kontynuować kłótni panie minimalmusik jest 1:1 i niech ten post nie zamieni się w kolejną pyskówke

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 13 sty 2005, 11:51

...Elmuzie vel Krzysztofie

Nie ma szans, żeby dogonić ciągłe zmiany - ale trzeba mieć to w nosie

są szanse ja robię to cały czas ale z głową niewładowałem się w rimy w btx'a terz nie idę pozdro

ODPOWIEDZ