Muzyczny profil sprzętowy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
aplauz
Muzyczny profil sprzętowy

Post autor: aplauz » wtorek 11 sty 2005, 19:45

Chciałbym bardziej przystosować komputer do muzycznych zastosowań, wykorzystując "profile sprzętu" i usuwając zbędne urządzenia i usługi z systemu.

Czy ktoś z forumowiczów już przerabiał ten temat. To zagadnienie jest tak obszerne, że po wstukaniu na google.pl "profile sprzętu" wyskoczyła kosmiczna ilość odpowiedzi, ale nic specjalnie ukierunkowanego na produkcje muzyczne tam nie mogłęm wygooglać . A może ktoś zna jakąś publikacje książkową na ten temat?

andre

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Re: Muzyczny profil sprzętowy

Post autor: Bartolomeo » wtorek 11 sty 2005, 21:03

...Chciałbym bardziej przystosować komputer do muzycznych zastosowań, wykorzystując "profile sprzętu" i usuwając zbędne urządzenia i usługi z systemu.

Czy ktoś z forumowiczów już przerabiał ten temat. To zagadnienie jest tak obszerne, że po wstukaniu na google.pl "profile sprzętu" wyskoczyła kosmiczna ilość odpowiedzi, ale nic specjalnie ukierunkowanego na produkcje muzyczne tam nie mogłęm wygooglać . A może ktoś zna jakąś publikacje książkową na ten temat?

andre

***...

Książki żadnej nie mam nie wiem nie widzałem

ale wydaje mi sie ze cos tu na forum czytalem- poszukaj w wyszukiwarce

aplauz

Post autor: aplauz » wtorek 11 sty 2005, 21:23

[...] wydaje mi sie ze cos tu na forum czytalem- poszukaj w wyszukiwarce

...

jest sporo o problemach z winXP wykorzystywanych do celów muzycznych,jak i antidotum na te bolączki (z czego większość to: reinstalka windows, format c: i inne odmiany destruktywnej naprawy.)

Dokładnie na temat "profilów sprzętowych" nie znalazłem nic. Ale biorąc pod uwagę ogrom archiwum i często złe tematów to może nic dziwnego.

Czyżbyście nie wykorzystywali "profili sprzętowych w swoich kompach?

Słyszałem, że to powszechna praktyka w profesjonalnych systemach PC-audio

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » wtorek 11 sty 2005, 21:36

Witam serdecznie :)

spróbuj tego :

http://www.musicxp.net/

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » wtorek 11 sty 2005, 21:53

kiedyś stosowałem specjalne ustawienia dla XP- ale to na starym komputerze, gdy musiałem się gimnastykować z wykorzystaniem mocy obliczeniowej... ale na nowym komputerze- hmm... mam profile: 'muzyczny', 'graficzny' i 'internetowy' wszystkie w jednym- nie chciało mi się przełączać- i wszystko śmiga jak diabli ;)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » wtorek 11 sty 2005, 23:07

...Chciałbym bardziej przystosować komputer do muzycznych zastosowań, wykorzystując "profile sprzętu" i usuwając zbędne urządzenia i usługi z systemu.

Czy ktoś z forumowiczów już przerabiał ten temat.

Ja korzystam z osobnego profilu do audio. Nie ma w tym jakiejś wielkiej filozofii. W urządzeniach wyłączasz wszystkie zbędne, karty sieciowe, modemy itp. Podobnie w usługach, tyle że tutaj jest trochę do przejrzenia, generalnie wszystkie usługi związane z obsługą sieci należy wyłączyć w profilu audio. Masz jakiś konkretny problem z profilem?
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » środa 12 sty 2005, 02:35

mimo wszystko nie polecalbym rozwiazania, ktore opisal Cyprio..

wszystko zalezy od tego w jakim stopniu uzywasz komputera do tworzenia muzyki, ale jesli bawisz sie dzwiekiem 'na powaznie', to niezbedne sa conajmniej dwa 'profile..

a jedynym tak na prawde dobrym rozwiazaniem sa dwa komputery..

pozdrawiam

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 12 sty 2005, 06:24

albo dwa windowsy na dwoch roznych partycjach.
fan dobrego brzmienia ;)

EMD

Post autor: EMD » środa 12 sty 2005, 08:06

Polecam uwadze dwa linki:

acpi_and_audio_performance

optimize_processor_scheduling_win2k_xp

Nic tam nie ma o profilach sprzetowych, ale za to duzo przystosowaniu komputera do zadan audio.

aplauz

Post autor: aplauz » środa 12 sty 2005, 21:55

spróbuj tego :

http://www.musicxp.net/

pozdrawiam....

Doskonała strona. Oprócz konfiguracji uruchomionych usług, zawiera dużo porad dotyczących usprawnień zamulonego winXP. A wszystko cholernie przystępny sposób.

Odpowiedzi w stylu: "mój XP nie wymaga żadnych zabiegów, bo chodzi doskonale" są nieco prostackie. I autorowi się tylko tak mylnie wydaje że jego system chodzi na pełnych obrotach.

Domyślnie XP instaluje i uruchamia wszystkie śmieci jakie tylki Billowi Gatusiowi przyszły w nocy do głowy. Co niekoniecznie jest potrzebne przy produkcjach muzycznych. Pease.

ODPOWIEDZ