Profesjonalny sprzęt na estradę

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
wojtekkandela
Profesjonalny sprzęt na estradę

Post autor: wojtekkandela » niedziela 09 sty 2005, 23:04

Witam wszytkich forumowiczów.

Mam kilka pytań odnośnie nagłośnienia estradowego.

Przede wszystkim: Co jest potrzebne?

Rozumien, że bez głośników,mixera, wzmacniaczy i mikrofonów nie zacznie się nic dziać.Ale czy do tego konieczne jest jeszcze coś? Dodam, że chodzi tu tylko o gotówkę. Np procesory dźwięku...Czy są one koniecznie potrzebne do "zbawienia"?

Sprawa nr dwa. Jaki stół wybrać? Który lepszy waszym zdaniem i dlaczego?

Oto trzy modele: Soundcraft Spirit LX7

Mackie SR 32-4 VLZ Pro

czy odstający cenowo (i przy okazji dlaczego?? czy jest aż taki zły)

BEHRINGER EURORACK MX 3282 A

Dodam,że ma to pociągnąć 10-12 mikrofonów, 10 głośników (razem z odsłuchami) i w przyszłości może jeszcze coś więcej:)

Po trzecie: gdzie u nas w Europie możnakupić tak tanio jak w Stanach Zjednoczonych sprzęt taki jak głośniki JBL (SRX te największe po 1200 -1600 W), konsolety (te 3 powyżej oczywiście oprócz behringera) itp.

Po czwarte: Końcówki mocy: ADS czy np CROWN i dlaczego? Chodzi mi o jakość. Czy są jakieś zauważalne różnice? (dodam, że widzę jedną przewagę ADSów - "nasze" szybki serwis, blisko sklepy itd)

Chwilowo ostatnie pytanie: jakie mikrofony lepsze (AKG, SHURE, czy SENNHEISER)??

Postaram się zadawać więcej pytań. Być może następnym razem trochę bardziej mądrych, ale chwilowo muszę zacząć od podstaw i szukam kogokolwiek, kto poprowadzi mnie za rączkę:)

Awatar użytkownika
Whiteman

Re: Profesjonalny sprzęt na estradę

Post autor: Whiteman » niedziela 09 sty 2005, 23:22

Cześć!

Co do mikrofonów - wybierz Sennheiser'y, bo są niedrogie, a naprawdę dobre ( brzmienie + wytrzymałość na wstrząsy i upadki + wyważona waga no i dobrze leżą w ręce). Dogodzzisz nimi większości woklaistów. Ale słynny Shure SM58 też nie jest drogi!
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » niedziela 09 sty 2005, 23:40

Sporo się po nas spodziewasz, bo w zasadzie liczysz na kompletny poradnik nagłośnieniowca. Większość tego typu fachowców potrzebuje kilku lat na naukę i praktykę. W każdym razie lista wymienionego przez Ciebie sprzętu jest - generalnie - adekwatna do tego celu. Przeciętny sklep muzyczny będzie w stanie zaopatrzyć cię w te rzeczy. Co do importu ... przy takiej obszernej gabarytowo inwestycji musisz brać pod uwagę opłaty celne i transportowe, które zapewne wyeliminują zysk. Przewaga mikserów marki Mackie/Spirit nad Behringerem jest głównie jakościowa, a to się liczy w warunkach bojowych. Więc tu radzę nie żałować gotówki. Wybór mikrofonów Shure/Sennheiser/AKG jest kwestią osobistych preferencji - każda z tych marek reprezentuje dzisiaj wyrównany wysoki poziom, aczkolwiek brzmieniowo mogą się one róznić w subtelnych niuansach. Może się przydać jakiś kompresor/limiter jako insert dla wokalisty, i jakiś procesor pogłosowy. W obydwu przypadkach sprawdzi się tani TC Electronics MC300. Kombinacja wzmacniaczy ADS lub Crown i głośników JBL albo ElectroVoice to pewny i wyprobowany zestaw wysokiej klasy. W bardziej ambitnych systemach możesz pomyśleć o mikrofonach bezprzewodowych i odsłuchach dousznych.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » niedziela 09 sty 2005, 23:43

Jeśli chcesz zająć się profesjonalnie nagłośnieniem imprez, przede wszystkim potrzebujesz dobrego "gałkowego". Niestety, sprzęt sam nie zagra, nie ma też schematów ustawień i miksów. Każda sytuacja jest inna i wymaga innego podejścia. Poza tym realizator za zwyczaj jest na bieżąco z techniką, a na pewno będzie wiedział, co jeszcze by się przydało, który mikrofon lepszy itd...

Co do samego sprzętu- miksery- nie miałem styczności z Mackiem, ale z dwóch pozostałych polecam Soundcrafta. Dużo lepsze korektory i zupełnie inny komfort pracy. Podobno Behringery szumią i jestem kolejną osobą, która to potwierdzi.

Co do końcówek- słyszałem i Crown i ADS. Jeśli chcesz kupić SRX JBL, to myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie Crown. W odpowiedzi na pytanie- różnicę słychać, ale na dobrze wystrojonym sprzęcie...

...a żeby dobrze wystroić sprzęt potrzebujesz korektora wielopasmowego i analizatora widma, limitera/kompresora na sumę, korektory na linie monitorowe, przydałyby się przynajmniej 4 kompresory i 4 bramki na inserty...i tak w nieskończoność

I na koniec mikrofony. Ja preferuję Sennheisery (choć uwielbiem np. Beta 58A), ale klienci są wymagający i trzeba mieć sporą baterię sitek. A każdy będzie pytał, czy masz SM 57/8...
...phi...

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 10 sty 2005, 10:12

można się bez tego obejść ale.. dla wygody,estetyki,spokoju,szybkości

/pewnie jeszcze wiele da się dodać/ zainwestuj w dobry multicore

potocznie zwany "pytą".

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » poniedziałek 10 sty 2005, 18:12

Ja tylko w kwestii stołu (miksera). Mackie, czy Midas - to czołówka która znajduje się niemalże w każdym riderze znanego zespołu. Spotkałem się też z takimi riderami w których jest napisane że broń Boże – Soundcraft. Dlatego też musisz sobie postawić pytanie, co tym nagłośnieniem chcesz zdziałać?? Pracowałem na Soundcraf-cie, Mackie-m, Midas-ie, Yama-sze, każdy ma swoje wady i zalety. Tak jak wspomniał wcześniej kolega – to lata pracy i doświadczeń. Niemniej jednak Beringera nie polecam. Pozdrawiam i udanych zakupów.
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » poniedziałek 10 sty 2005, 18:59

...Ja tylko w kwestii stołu (miksera). Mackie, czy Midas - to czołówka która znajduje się niemalże w każdym riderze znanego zespołu. Spotkałem się też z takimi riderami w których jest napisane że broń Boże – Soundcraft. Dlatego też musisz sobie postawić pytanie, co tym nagłośnieniem chcesz zdziałać?? Pracowałem na Soundcraf-cie, Mackie-m, Midas-ie, Yama-sze, każdy ma swoje wady i zalety. Tak jak wspomniał wcześniej kolega – to lata pracy i doświadczeń. Niemniej jednak Beringera nie polecam. Pozdrawiam i udanych zakupów. ...

Ale Mackie ( z tego co wiem) nie robi konsolet nagłośnieniowych... nie licząc TT24... a Soundcraft i owszem (seria FIVE, MH...) Nie podważam riderów, które czytałeś, ale chyba Midas i Mackie to troszkę inna klasa...
...phi...

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » poniedziałek 10 sty 2005, 21:57

A co myślicie o allen & heath?? Według mnie przy nagłaśnianiu jakichkolwiek profesjonalnych imprez KONIECZNY jest wskazówkowy miernik VU lub chociaż wskaźnik wysterowania dla WSZYTKICH kanałów wejściowych. Takie rozwiązanie to dodatkowe koszty, ale naprawdę ułatwia pracę, np gdy nagłaśniamy jakiś koncert, a tu nagle w słuchawkach (i oczywiście w plenerze) zaczyna pojawiać się pisk... Oczywiście filtr antysprzężeniowy może załatwić sprawę, ale niekiedy jego skuteczność może być dyskusyjna.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 10 sty 2005, 22:11

...A co myślicie o allen & heath??

Myślimy bardzo dobrze, bardzo fajne miksery, dające się świetnie konfigurować wg potrzeb, ładnie brzmiące, ze znakomitą korekcją i nawet cena ok - ogólnie mój typ. Polecam np GL 2200

Pozdro - Leff
Leff - Szczecin

makaronix

Post autor: makaronix » poniedziałek 10 sty 2005, 22:54

......A co myślicie o allen & heath??

Myślimy bardzo dobrze, bardzo fajne miksery, dające się świetnie konfigurować wg potrzeb, ładnie brzmiące, ze znakomitą korekcją i nawet cena ok - ogólnie mój typ. Polecam np GL 2200

Pozdro - Leff...

przychylam sie do tego fajnie sie na nich kreći i maja wszytko co potrzeba anie zapominaj o takich drobiazgach jak np multicore bardzo przydatnre urządzenie ktoś tam wspomniał o korektorach graficznym trzba wpiąć na sume i w tory odsłuchowe di boxy tez bardzo przydatna rzecz i duzo innych drobnostek jak mi cos jeszce przyjdzie do głowy to napisze
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

ODPOWIEDZ