Jest jakikolwiek sens wgrywania ostrej gitary liniowo?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Elfuello
Jest jakikolwiek sens wgrywania ostrej gitary liniowo?

Post autor: Elfuello » piątek 07 sty 2005, 18:14

Lada moment zabieram się za (pierwsze) w życiu nagrywanie z prawdziwego zdarzenia. Mam zamiar zarejestrować mój zespół hard-rockowy na komputer. I teraz pytanie jakie mi się nasuwa....czy da radę pokombinować dźwięk gitary, by dało się go wgrać liniowo przez mikser?Chciałbym uniknąć nagrywania typu - mikrofon przy piecyku - ale wiem, że to raczej nie możliwe, by uzyskać wiarygodny dźwięk mocnej gitary. Liniowo jak zgrywam to jest ona jakoś dziwnie denerwująca. Nie ma tej "głębi" i tego poweru co się słyszy na żywo. Cóż mogę takiego zrobić, by gitara fajnie została zarejestrowana? W końcu to jeden z najważniejszych instrumentów po perkusji. Czy zaradzą odpowiednie pluginy?

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

DogHead

Re: Jest jakikolwiek sens wgrywania ostrej gitary liniowo?

Post autor: DogHead » piątek 07 sty 2005, 18:32

... Chciałbym uniknąć nagrywania typu - mikrofon przy piecyku - ale wiem, że to raczej nie możliwe, by uzyskać wiarygodny dźwięk mocnej gitary. Liniowo jak zgrywam to jest ona jakoś dziwnie denerwująca. Nie ma tej "głębi" i tego poweru co się słyszy na żywo. Cóż mogę takiego zrobić, by gitara fajnie została zarejestrowana? ...

Odsylam do EiS 09/2004 str 108. To Ci pare rzeczy wyjasni.

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » piątek 07 sty 2005, 18:33

...Lada moment zabieram się za (pierwsze) w życiu nagrywanie z prawdziwego zdarzenia. Mam zamiar zarejestrować mój zespół hard-rockowy na komputer. I teraz pytanie jakie mi się nasuwa....czy da radę pokombinować dźwięk gitary, by dało się go wgrać liniowo przez mikser?Chciałbym uniknąć nagrywania typu - mikrofon przy piecyku - ale wiem, że to raczej nie możliwe, by uzyskać wiarygodny dźwięk mocnej gitary. Liniowo jak zgrywam to jest ona jakoś dziwnie denerwująca. Nie ma tej "głębi" i tego poweru co się słyszy na żywo. Cóż mogę takiego zrobić, by gitara fajnie została zarejestrowana? W końcu to jeden z najważniejszych instrumentów po perkusji. Czy zaradzą odpowiednie pluginy?

...

kwestiaq tylko pluginów jakie urzywasz jeżeli chcesz nagrywać z kiepskich pieców to sobie odpuść ja podłączam gitare pod preamp preamp pod interface audio i zapodaje gitarriga i jest wmierę spoko ale jeśli masz konkretne piece i konkretne majki to + dobre efekty to jedż z pieców

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 07 sty 2005, 18:52

...kwestiaq tylko pluginów jakie urzywasz jeżeli chcesz nagrywać z kiepskich pieców to sobie odpuść ja podłączam gitare pod preamp preamp pod interface audio i zapodaje gitarriga i jest wmierę spoko ale jeśli masz konkretne piece i konkretne majki to + dobre efekty to jedż z pieców...

thc-wwa, sorry, odpuść sobie. Przynajmniej w tym psim temacie.

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
jace-nty

Post autor: jace-nty » piątek 07 sty 2005, 18:54

Ja ostatnio też nagrywałem gitre z przesterem. Faktycznie nie jest to dobry pomysł nagrywać gitarę liniowo. Ale jest pewien patent. Np Mesa Boogie ma wyjście record. Jeżeli nagrywasz demówkę jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jest głębia, przester i dobry "soundomierz". Niestety nie wiem jak ma się to do innych wzmacniaczy. Ale mese warto pożyczyć. To dobry piec z niezłym "wykopem".

Życzę powodzenia i pozdrawiam.
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.

Awatar użytkownika
naph

Post autor: naph » piątek 07 sty 2005, 18:57

Polecam nagrania za pomoca line6 pod pro przez wyjscie s/pdif.

Warunkiem jest ze twoja karta ma wejscie, ktore obsluguje ten format.

Przy umiejetnym ustawieniu symulatorow wzmacniaczy i paczek efekt jest powalajacy, a portfel pelniejszy.

Dla wnikliwych dysponuje probkami.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 07 sty 2005, 19:04

...Dla wnikliwych dysponuje probkami...

Rozumiem, że masz jasność, iż takich próbek znajdziesz w sieci na tony.

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » piątek 07 sty 2005, 19:04

Chciałbym uniknąć nagrywania typu - mikrofon przy piecyku - ale wiem, że to raczej nie możliwe, by uzyskać wiarygodny dźwięk mocnej gitary. Liniowo jak zgrywam to jest ona jakoś dziwnie denerwująca. Nie ma tej "głębi" i tego poweru co się słyszy na żywo. Cóż mogę takiego zrobić, by gitara fajnie została zarejestrowana? W końcu to jeden z najważniejszych instrumentów po perkusji. Czy zaradzą odpowiednie pluginy?

...

Nagrywanie gitary liniowo ma swoje zalety. Po pierwsze masz czysty sygnał z którym możesz potem robić co chcesz. Przepuścić przez różne patenty komputerowe lub sprzętowe, albo wysłąć go spowrotem na dowolny wzmacniacz/piec i wgrać jeszcze raz przez mikrofon. Możesz też zrobić i jedno i drugie naraz... Nagrywanie przez mikrofon ma sens jeżeli masz taki piec jaki jest Ci potrzebny i gitara brzmi na nim tak jak chcesz... Jeżeli zarejestrujesz gitarę z kiepskiego pieca takim sobie mikrofonem to z tego już raczej niewiele wyheblujesz potem.

... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 07 sty 2005, 19:33

...Lada moment zabieram się za (pierwsze) w życiu nagrywanie z prawdziwego zdarzenia. Mam zamiar zarejestrować mój zespół hard-rockowy na komputer. I teraz pytanie jakie mi się nasuwa....czy da radę pokombinować dźwięk gitary, by dało się go wgrać liniowo przez mikser?Chciałbym uniknąć nagrywania typu - mikrofon przy piecyku - ale wiem, że to raczej nie możliwe, by uzyskać wiarygodny dźwięk mocnej gitary. Liniowo jak zgrywam to jest ona jakoś dziwnie denerwująca. Nie ma tej "głębi" i tego poweru co się słyszy na żywo. Cóż mogę takiego zrobić, by gitara fajnie została zarejestrowana? W końcu to jeden z najważniejszych instrumentów po perkusji. Czy zaradzą odpowiednie pluginy?

...

ja nagrywam na koncertach zawsze mikrofon + linia ze wzmacniacza gitarowego, a czasami nawet dynamik + pojemnik + linia Zapewniam, że są znacznie większe możliwości kształtowania miksu I nie obchodzi mnie, co mówią puryści... Mi to się sprawdza.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

paul

Post autor: paul » piątek 07 sty 2005, 22:20

I nie obchodzi mnie, co mówią puryści... Mi to się sprawdza.

.

Daj jakis link na potwierdzenie tej tezy...

ODPOWIEDZ