Opóźnienie pomiędzy mikrofonem pojemnosciowym a dynamicznym

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
_marchewa_
Opóźnienie pomiędzy mikrofonem pojemnosciowym a dynamicznym

Post autor: _marchewa_ » środa 05 sty 2005, 17:01

Witam,

Potrzebuję pomocy... przy nagraniach gitar ze wmacniacza użyłem SM57 oraz pojemnosciowy SE 2200a ... po odsłuchaniu ścieżek okazało sie że pomiędzy jedną a drugą powstało oźnienie około 3-4 ms. Nagrywałem na BEHRINGER UB802 + AUDIGY PLATINUM + mikrofony. Co moze być przyczyna takiego opóźnienia ?? Ślad zarejestrowany pojemnościowym SE220a był opóźniony w stosunku do SM57. Czy to normalne ? Moze poprostu tak się dzieje przy zasilaniu PHANTOMOWYM ?? jednego kanału ?

Czekam na odp...

Pozdrawiam,

_marchewa_

Awatar użytkownika
mc_iek

Re: Opóźnienie pomiędzy mikrofonem pojemnosciowym a dynamicznym

Post autor: mc_iek » środa 05 sty 2005, 17:05

(...) Moze poprostu tak się dzieje przy zasilaniu PHANTOMOWYM ? jednego kanału ?

Nie ma prawa tak sie dziac z powodu zasilania phantomem... raczej szukalbym w programie nagrywajacym

... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » środa 05 sty 2005, 17:10

...(...) Moze poprostu tak się dzieje przy zasilaniu PHANTOMOWYM ? jednego kanału ?

Nie ma prawa tak sie dziac z powodu zasilania phantomem... raczej szukalbym w programie nagrywajacym

...

a moze pojemnika ustawiles 9m od pieca?

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » środa 05 sty 2005, 17:29

Mialo byc 0.9m oczywiscie

Awatar użytkownika
_marchewa_

Post autor: _marchewa_ » czwartek 06 sty 2005, 10:01

Witam...

No o tym nie pomyślałem... masz rację mikrofon stał w odległośic około 1 m od pieca gdy SM57 był niemalże przy samej membranie. Czy w takim wypadku to opóźnienie jest czymś naturalnym i trzeba to poprostu korygować przy miksie ? Czy 1 m może spowodować opóźnienie 2-3 ms ?

Generalnie to mi ulżyło bo zastanawiałem sie czy to np. mikrofon nie daje sygnału z opóźnieniem ale wygląda na to, że wszystko gra ok...

Czy wy także spotkaliście się z takim zjawiskiem ?

Pozdrawiam,

_marchewa_

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 06 sty 2005, 10:22

Czy wy także spotkaliście się z takim zjawiskiem ?

Tak, caly swiat sie spotyka ze zjawiskiem zwanym predkoscia dzwieku.

Wynosi ona (w odpowiednich temperaturach st.celcjusza):

Powietrze (-20) 319,3 m/s

Powietrze (0) 331,3 m/s

Powietrze (20) 343,8 m/s

Powietrze (50) 361 m/s

Powietrze (100) 386 m/s

(Tablice fizyczno-astronomiczne, Wydawnictwo Adamantan, Warszawa 1995, s. 81)
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
_marchewa_

Post autor: _marchewa_ » czwartek 06 sty 2005, 10:33

szkudlik

Cieszę się że można liczyć na twoją profesjonalna pomoc... szczere wielkie dzięki !!!

Lepiej powiedz czy przy ustawieniu pojemnościowego mikrofonu w odległości jak powyżej w postach także korygowałeś opóźnienie ?

Masz na to jakiś dobry sposób aby ślady po korekcie pokrywały się idealnie czy trzeba to robić na ucho ?

Pozdr,

Marchewa

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » czwartek 06 sty 2005, 11:39

Lepiej powiedz czy przy ustawieniu pojemnościowego mikrofonu w odległości jak powyżej w postach także korygowałeś opóźnienie ?

Masz na to jakiś dobry sposób aby ślady po korekcie pokrywały się idealnie czy trzeba to robić na ucho ?

Zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Jednak generalnie jeżeli ustawiasz mikrofon w pewnym oddaleniu od źródła dźwięku to raczej robisz to w celu wpuszczenia "przestrzeni" do nagrania. Jeżeli teraz metodą korekcji opóźnienia "przybliżysz" mikrofon do źródła, to rozjedzie Ci się zgodność fazowa sygnałów z mikrofonu dunamicznego i pojemnościowego.

Jeżeli takim zabiegiem uzyskasz zamierzony efekt brzmieniowy, to nikt nie broni Ci takiej korekty dokonać. Częściej jednak może nastąpić nieporządana degradacja sygnału w miksie i jeżeli nie masz doświadczenia to lepiej nie ryzykuj.

Awatar użytkownika
_marchewa_

Post autor: _marchewa_ » czwartek 06 sty 2005, 12:02

Jeżeli jednak "zbliże" mikrofony do siebie to czy po zastosowaniu funkcji INVERT czyli odwrócenia fazy problem zniknie ? Jak odłuchiwałem nagranych śladów z opóźnieniem to powstał efekt PUSZKI i brzmiało to strasznie... im bardziej korygowałem mikrofony tym lepszy był efekt.

Nagranie wyglądało tak że GITARA była dublowana czyli pierwszy sygnał zebrany dwoma mikrofonami był ustawiony w panoramie na LEWo a drugi sygnał na prawo. Powstały cztery ślady ale w rzeczywistości 2 sygnały po dwa ślady.

Interesuje mnie też to co opisałeś jako efekt przestrzeni... czy własnie chodzi tu o to opóźnienie które powinno tu występować w pewnej dopuszczalnej ilości ?

Pozdr,

Marchewa

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » czwartek 06 sty 2005, 12:26

Interesuje mnie też to co opisałeś jako efekt przestrzeni... czy własnie chodzi tu o to opóźnienie które powinno tu występować w pewnej dopuszczalnej ilości ?

To też, ale dochodzą tu jeszcze większe domieszki dźwięku odbitego, charakterystycznego dla pomieszczenia w którym dokonujesz nagrania (tzw. ambient).

Co do brzmienia puszki to pobaw się troche proporcjami głośności śladów, a jeżeli mówisz że po skorygowaniu opóźnienia i rozsunięciu mikrofonów w panoramie jest dobrze i ten efekt cię zadowala, to możesz go zastosować. Zrób jednak próbę jak zabrzmi to w miksie monofonicznym bo tylko taki mix powie ci prawde o zgodnościach fazowych. Pamiętaj że nagranie musi równie dobrze zabrzmiec w stereo jak i w mono.

ODPOWIEDZ