Kontroler Firewire na PCI

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Marc.De.Marx
Kontroler Firewire na PCI

Post autor: Marc.De.Marx » czwartek 09 gru 2004, 14:07

Planuje zakup nowego kompa z plytą Intela I919 problerm w tym ze nie posiada ona złacza Firewire IEE-1394 ktore jest mi nizebedne do karty, parametry mysle pozatym ze ma rewelacyjne.Sprzedawca w hurtowni poinformowal mnie ze są osobne kontrolery na PCI w roznej cenie i roznych firm.. Nie jestem zbytnio przekonany do tego rozwiązania. Moze kto s z was pracuje na tego typu rozwiazniu? co o tym myslicie ?

Awatar użytkownika
Di_Monsta

Re: Kontroler Firewire na PCI

Post autor: Di_Monsta » czwartek 09 gru 2004, 14:57

Witam.

Posiadam takowy kontroler - Adaptec FireWire - podpinam przez niego DIGI002. Nie zauważyłem do tej pory żadnych problemów, spisuje się dobrze.

Tak więc nie widzę żadnych, oprócz kosztów oczywiście, przeciwskazań co do osobnego kontrolera na PCI.

Nawet spotkałem się z kilkoma opiniami, że osobne kontrolery są mniej konfliktowe niż te z płyt głównych - ale to już inna sprawa.

Pozdrawiam

D_M

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » czwartek 09 gru 2004, 16:14

...Planuje zakup nowego kompa z plytą Intela I919 problerm w tym ze nie posiada ona złacza Firewire IEE-1394 ktore jest mi nizebedne do karty, parametry mysle pozatym ze ma rewelacyjne.Sprzedawca w hurtowni poinformowal mnie ze są osobne kontrolery na PCI w roznej cenie i roznych firm.. Nie jestem zbytnio przekonany do tego rozwiązania. Moze kto s z was pracuje na tego typu rozwiazniu? co o tym myslicie ?

...

Sprawdz kto jest producentem kontrolera na karcie FW. Bierz Texas Instruments. Czesto kontrolery innych firm maja problemy z audio.

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » czwartek 09 gru 2004, 16:34

...

Sprawdz kto jest producentem kontrolera na karcie FW. Bierz Texas Instruments. Czesto kontrolery innych firm maja problemy z audio....

Adaptec Fireconnect jest na Texas Instruments i oprocz tego ze jest dosyc drogi w porownaniu z innymi (kosztuje kolo 170zl), to jest zalecany do polaczen z interfejsami audio. Ja sam takiego uzywam z Tascamem FW-1884 i moge pociagnac sterownik na 10 metrow od kompa choc Tascam zastrzega poprawne dzialanie na 2,5metra. Mialem wczesniej jakiegos noname tez na TI ale sila syngalu byla na nim nieporownywalnie mniejsza.

pzdr

t

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » czwartek 09 gru 2004, 16:49

...

...

Sprawdz kto jest producentem kontrolera na karcie FW. Bierz Texas Instruments. Czesto kontrolery innych firm maja problemy z audio....

Adaptec Fireconnect jest na Texas Instruments i oprocz tego ze jest dosyc drogi w porownaniu z innymi (kosztuje kolo 170zl), to jest zalecany do polaczen z interfejsami audio. Ja sam takiego uzywam z Tascamem FW-1884 i moge pociagnac sterownik na 10 metrow od kompa choc Tascam zastrzega poprawne dzialanie na 2,5metra. Mialem wczesniej jakiegos noname tez na TI ale sila syngalu byla na nim nieporownywalnie mniejsza.

pzdr

t...

Ja wlasnie posiadam nmixer tascam DM24i czekam caly czas ma karte IF-FW/DM ktora jest na firewire.

GHdzie mozna kupic ten kontroler , bo u nas w Bydgoszczy te tłumany w sklepach komputerowych wogole nie wiedza ze takie kontrolery istnieją.

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 09 gru 2004, 17:06

...Planuje zakup nowego kompa z plytą Intela I919 problerm w tym ze nie posiada ona złacza Firewire IEE-1394 ktore jest mi nizebedne do karty, parametry mysle pozatym ze ma rewelacyjne.Sprzedawca w hurtowni poinformowal mnie ze są osobne kontrolery na PCI w roznej cenie i roznych firm.. Nie jestem zbytnio przekonany do tego rozwiązania. Moze kto s z was pracuje na tego typu rozwiazniu? co o tym myslicie ?

...

GENERALNIE TO ROZWAŻ ZAKUP AMD 64 BITY I PŁYTY MSIK8N NEO 2 PLATINIUM NA SOCKECIE 939 MOIM ZDANIEM O MIEBO LEPIEJ NIŹ INTEL JEŚLI JUŻ ZKOLEI UPARŁEŚ SIĘ NA INTELA TO POZOSTAŃ PRZY PŁYCIE 875 NAJLEPIEJ GIGABYTA NOWA PODSTAWKA POD INTELA NAPRAWDĘ NIEJEST WSPANIAŁA I PAMIĘTAJ NIEWSZYSTKO CO NOWE JEST GITARRA

ALE BAWIŁEM SIĘ INTELEM I ZMIENIŁEM NA AMD I POWIEM TYLKO JEDNO SŁOWO "ZAJEBIŚCIE"

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 09 gru 2004, 19:18

...JEDNO SŁOWO "ZAJEBIŚCIE"...

I tak by było gdybyś wreszcie przestał krzyczeć i stosował takie małe znaczki (przecinek, kropka) coby można było w prosty sposób zakumać o co Ci biega.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » piątek 10 gru 2004, 00:03

Ja wlasnie posiadam nmixer tascam DM24i czekam caly czas ma karte IF-FW/DM ktora jest na firewire.

GHdzie mozna kupic ten kontroler , bo u nas w Bydgoszczy te tłumany w sklepach komputerowych wogole nie wiedza ze takie kontrolery istnieją.

...

W Warszawie jest podobnie, tez przedzwonilem sporo sklepow i w koncu zamowilem wysylkowo w Komputroniku ale widze ze teraz jest tam dostepny jedynie na zamowienie:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4170

Leff

Post autor: Leff » piątek 10 gru 2004, 00:48

Hm, też niedawno szukałem karty FW na TI lub Intelu i... lipa. Modele do niedawna robione na Texasie teraz często występują na Via. Wszystkie oznaczenia mają takie same, więc nie zdziw się, jak Ci przyślą kartę z nie takim chipsetem.;..Lepiej wypytaj u sprzedawcy, co widzi na karcie - fizycznej, nie na zdjęciu.

Sam kupiłem prostą kartę Digitus na Via i z Presonusem Firepod chodzi bez problemu. Nie wiem jakm będzie z Tascamem, słyszałem, że np Motu są wymagające jeśli chodzi o chipsety.

Pozdro - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » środa 05 sty 2005, 17:00

...

...

W Warszawie jest podobnie, tez przedzwonilem sporo sklepow i w koncu zamowilem wysylkowo w Komputroniku ale widze ze teraz jest tam dostepny jedynie na zamowienie:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4170

...

Dzwonilem ptrzed sykwkiem do tej firmy i oni nie wiedza czy jest na texasie czy tez nie a pozatym powiedzieli mi ze moze beda mieli po nowym roku albo i nie.... .Teraz dzwonie nikt od 3 dni nikt nie odbiera i to jest wizytowka polskich firm. bleeee

Znalazlem takie cos i jest wlasnie na texasie i nawet jest to juz chyba nowsza wersja ktora pracuje z predkoscią 800 Mb/s jak ma w nazwie i sie zastanawiam czy jej nie zamowic.

http://www.cyberport.de/webshop/cyberportItem.omeco?ARTICLEID=26233&PHPSESSID=3f54721a054dc14a026adcc9801b3dec

czy Ty Tomak masz taką samą ?

ODPOWIEDZ