Ustawienia kompresora: attack i relase dla miksu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
bullet
Ustawienia kompresora: attack i relase dla miksu

Post autor: bullet » sobota 01 sty 2005, 20:50

Witam.

Mam problem z tzw. "pompowaniem" kompresora założonego na cały miks. Ciężko mi dobrać odpowiednie ustawienia attack i relase, aby ten efekt nie występował. O ile np. odtwarzany mixdown brzmi dobrze (np. w Winampie) przy wyłączonym EQ, lub w płaskim ustawieniu, to przy zastosowaniu tzw. "uśmiechu" (np. preset Rock) daje się już słyszeć efekt pompowania. Po podniesieniu całego "uśmieszku" o kilka dB nie da się już tego słuchać.

Nie wiem, jakie wyjściowe ustawienia attack i relase powinienem zastosować przy kompresji całego miksu ?

Awatar użytkownika
Cyprio

Re: Ustawienia kompresora: attack i relase dla miksu

Post autor: Cyprio » sobota 01 sty 2005, 21:24

hmm- nie można odpowiedzieć na Twój problem prosto- najważniejsze, to zadać sobie najpierw pytanie- co chce się osiągnąć kompresując dany sygnał dźwiękowy?

Pozdrawiam

Cyprio

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » sobota 01 sty 2005, 21:46

...hmm- nie można odpowiedzieć na Twój problem prosto- najważniejsze, to zadać sobie najpierw pytanie- co chce się osiągnąć kompresując dany sygnał dźwiękowy?

Pozdrawiam

Cyprio...

Chcę trochę "doszlifować" ten mix. Jest za cichy. Mam konkretny problem z tym paskudnym "pompowaniem" i nie wiem jak go rozwiązać. Na razie kombinowałem z atakiem ustawionym na ok 5ms i różnymi czasami zwolnienia. Ale być może przyczyna leży gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » sobota 01 sty 2005, 22:22

jeżeli chcesz zrobić miks po prostu głośniejszym, to użyj limitera- kompresor nie jest lekarstwem na wszelkie smutki ... i nie ma jednego ustawienia kompresora aby coś nim 'doszlifować'- trzeba wiedzieć dokładnie co się chce osiągnąć- ustawienia atack/release kompresora mogę służyć bardzo wielu różnym celom- totalnie innym przy krótkich lub długich nastawach a jeżeli coś 'pompuje' i nie jest to efekt zamierzony, to tym bardziej świadczy to o tym, że dla danej próki dźwiękowej parametry ustawienia kompresora są niedopasowane.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » sobota 01 sty 2005, 23:24

...jeżeli chcesz zrobić miks po prostu głośniejszym, to użyj limitera- kompresor nie jest lekarstwem na wszelkie smutki ... i nie ma jednego ustawienia kompresora aby coś nim 'doszlifować'- trzeba wiedzieć dokładnie co się chce osiągnąć- ustawienia atack/release kompresora mogę służyć bardzo wielu różnym celom- totalnie innym przy krótkich lub długich nastawach a jeżeli coś 'pompuje' i nie jest to efekt zamierzony, to tym bardziej świadczy to o tym, że dla danej próki dźwiękowej parametry ustawienia kompresora są niedopasowane.

Pozdrawiam!...

Po zastosowaniu limitera (zamiast kompr.) są podobne objawy, tyle że nieco subtelniejsze.

Dodam, że ma to miejsce, gdy np. słucham z EQ (Winamp) na nieco skrajnych ustawieniach (60-170Hz i 3-16kHz mocno podbite). Nie wiem czy powinienem się tym przejmować, ale dotychczas nie miałem takiego ciężkiego przypadku.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » niedziela 02 sty 2005, 00:09

...Witam.

Mam problem z tzw. "pompowaniem" kompresora założonego na cały miks....

Nikt o tym nie wspomnial, ale wydaje mi sie, poprawcie mnie, jesli sie myle, ze efekt pompowania pojawia sie podczas proby wykorzystanie na miksie jednopasmowego kompresora. Na miksie uzywa sie wielopasmowego kompresora, lub lepiej limitera.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 02 sty 2005, 00:25

Po zastosowaniu limitera (zamiast kompr.) są podobne objawy, tyle że nieco subtelniejsze.

Dodam, że ma to miejsce, gdy np. słucham z EQ (Winamp) na nieco skrajnych ustawieniach (60-170Hz i 3-16kHz mocno podbite). Nie wiem czy powinienem się tym przejmować, ale dotychczas nie miałem takiego ciężkiego przypadku....

Limiter jest urządzeniem działającym błyskawicznie, więc nie za bardzo jest możliwe, żeby występowało pompowanie, które jest efektem dynamicznym związanym z czasem reakcji procesora.

Widzę zatem tylko trzy możliwości: albo tak naprawdę nie stosujesz limitera (lub nie umiesz go zastosować), albo to co słyszysz to nie jest pompowanie tylko jakiś inny efekt. Co dokładnie słyszysz?

Ostatnią, moim zdaniem najbardziej prawdopodobną sytuacją jest, że owo "pompowanie" nie jest w ogóle związane z obróbką dynamiczną, lecz jest to wynik działania playera (winampa) i jego wbudowanego korektora (który być może ma jakiś własny kompresor). Czy wypalenie utworu na CD i odtworzenie w normalnym odtwarzaczu daje taki sam efekt?

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » niedziela 02 sty 2005, 10:07

Limiter jest urządzeniem działającym błyskawicznie, więc nie za bardzo jest możliwe, żeby występowało pompowanie, które jest efektem dynamicznym związanym z czasem reakcji procesora.

Widzę zatem tylko trzy możliwości: albo tak naprawdę nie stosujesz limitera (lub nie umiesz go zastosować), albo to co słyszysz to nie jest pompowanie tylko jakiś inny efekt. Co dokładnie słyszysz?

Może masz rację MB. Długo siedzę już przy tym kawałku i jestem trochę przewrażliwiony. Po zastosowaniu limitera i próbie odsłuchu tak jak wyżej, ten efekt uboczny objawia się raczej jak coś w rodzaju b. szybkiego flangera (phasera), zaczyna działać przy mocno podbitych dzwiękach z przedziału 3-16kHz np. Hihat. Wyrażnie słychać efekt głośniej-ciszej.To chyba znaczy, że trzeba będzie użyć dość poważnej korekcji na tym paśmie.

Czy wypalenie utworu na CD i odtworzenie w normalnym odtwarzaczu daje taki sam efekt?...

Wtedy nie występuje. Ale na moim sprzęcie HiFi nie mam możliwości podbiicia pasm o 6-12 dB.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 02 sty 2005, 10:40

Nikt o tym nie wspomnial, ale wydaje mi sie, poprawcie mnie, jesli sie myle, ze efekt pompowania pojawia sie podczas proby wykorzystanie na miksie jednopasmowego kompresora. Na miksie uzywa sie wielopasmowego kompresora, lub lepiej limitera.

pozdrawiam

No własnie , czytam i czytam, a tu nikt nie wspomnial o kompresji wielopasmowej. Nigdy nie mialem problemów z pompowaniem w przypadku uzycia wielopasmowego kompresora. Potem oczywiscie limiter i material jest gładki i głośny.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » niedziela 02 sty 2005, 11:27

...Nikt o tym nie wspomnial, ale wydaje mi sie, poprawcie mnie, jesli sie myle, ze efekt pompowania pojawia sie podczas proby wykorzystanie na miksie jednopasmowego kompresora. Na miksie uzywa sie wielopasmowego kompresora, lub lepiej limitera.

pozdrawiam

No własnie , czytam i czytam, a tu nikt nie wspomnial o kompresji wielopasmowej. Nigdy nie mialem problemów z pompowaniem w przypadku uzycia wielopasmowego kompresora. Potem oczywiscie limiter i material jest gładki i głośny. ...

To prawda. Użyłem jednopasmowego kompresora. Ale chyba problem jest też w samym miksie. Bo odsłuchiwany przy agresywnych ustawieniach korektora (już bez wcześniejszej kompresji) też się trochę kaszani. Niemniej, dzięki za słuszną uwagę.

Pozdr.

ODPOWIEDZ